Hi havia una vegada un monstre… de 0 a 6 anys

monstres_infantil

Els contes amb monstres són un clàssic de la literatura infantil. Agraden molt als nens: els permeten endinsar-se en mons paral·lels plens de fantasia, on hi ha bondat i maldat. Els contes tradicionals contaven històries amb monstres dolentíssims que ensenyaven als nens els perills del món: ogres, dracs, feres amb aspecte humà. Però en l’actualitat, tot això ha canviat: ara els monstres dels contes són éssers diferents i no necessàriament dolents. En tot cas, simbolitzen sempre les pors humanes.

Aquí teniu selecció de llibres per als més petits de la casa que els ajudaran a superar el segon repte del Velocirepte i que, a la vegada, els ensenyaran que els monstres, de vegades, no són tan dolents…

Us oferim també una llista de llibres en suport electrònic relacionats amb aquest segon repte de lectura que podeu consultar i descarregar des de la plataforma de préstec digital eBiblio Catalunya.
 

HISTÒRIES DE MONSTRES PER ALS MÉS PETITS (fins als 6 anys)

 

Cómo atrapar al monstruo de tu armario: en 10 sencillos pasos   GAMERO, Laura

Cómo atrapar al monstruo de tu armario:
en 10 sencillos pasos

Gamero, Laura
Albolote: Barbara Fiore: 2015

 
Hi ha monstres massa molestos: fan desaparèixer els mitjons, beuen del teu got d’aigua a la nit, desendrecen la teva roba: segur que en deu haver algun amagat dins l’armari! Si tens por dels monstres, aquest llibre és l’obra perfecta per enfrontar-t’hi. A partir de diferents propostes i senzilles instruccions, se’ns presenta aquest manual que ens ajudarà a que aparegui el monstre i desapareguin les nostres pors. Ho aconseguirem? No en tingueu cap mena de dubte! (SDLIJ)

Allà on viuen els monstres Sendak, Maurice

Allà on viuen els monstres

Sendak, Maurice
Pontevedra: Kalandraka, 2009

 
Actualment podem trobar gran varietat de contes infantils sobre monstres, però no sempre va ser així. Va haver-hi una època en la que el model tradicional d’àlbum il·lustrat era molt més ensucrat i plàcid. L’aparició de Allà on viuen els monstres, pels volts dels anys seixanta, va ser motiu de debat i controvèrsia.

Alguns llibreters van negar-se a vendre l’àlbum. Molts pares i pedagogs creien que la seguretat i benestar dels seus infants podien veure’s alterats per aquests personatges. Per aquest motiu, els monstres havien de romandre ocults, o simplement no existir. [+] (SDLIJ)


 

  Jo mataré monstres per tu   BALMES, Santi

Jo mataré monstres per tu

Balmes, Santi
Barcelona: Principal dels Llibres, 2012

El títol del conte es basa en una part de la cançó “Un día en el parque” del grup català Love of Lesbian, que li dedica el cantant Santi Balmes, a la seva filla.

La Martina és una nena que no pot dormir a les nits perquè té por a l’obscuritat. Creu que els monstres viuen sota el seu llit, cap per avall. Això mateix li passa a Anitram (anagrama de Martina), una nena-monstre que té por dels humans i que tampoc no pot dormir. La història canviarà quan els braços de totes dues caiguin dels respectius llits i es coneguin, doncs resulta que els monstres tot i ser diferents són igual de porucs i tenen les mateixes inquietuds que nosaltres. “La por és com un xiclet. Es fa gran quan et veu petit, i es fa petit, fins desaparèixer, quan et veu créixer.”. (SDLIJ)

Un malson al meu armari   MAYER, Mercer

Un malson al meu armari

MAYER, Mercer
Barcelona: Kalandraka, 2001

A partir d’un text breu, el petit protagonista fa de narrador i ens explica que un malson s’ha instal·lat al seu armari i també com s’hi enfronta. Aquest fet i les il·lustracions, expressives i plenes d’humor, fan que l’infant s’identifiqui amb el protagonista i pugui vèncer les seves pors sense dramatisme. (SDLIJ)


 

Monstruo rosa / Olga de Dios

Monstruo Rosa

Dios, Olga de
Zaragoza : Apila, 2014

Monstruo Rosa és un conte que ens parla del valor de la diferencia, ens mostra com la diversitat pot ser enriquidora a la societat.

És la historia de Monstruo Rosa que neix i viu en un lloc on es diferent a la resta, on no troba el seu lloc, fins que decideix marxar i arriba a un lloc on troba el seu lloc, on troba molta gent diferent i on es queda a viure feliç, amb el somriure i l’optimisme per bandera.

Olga de Dios centra el seu treball en la transmissió de valors solidaris, la diversitat sexual, la igualtat de gènere i l’acceptació de la diferencia.

També podreu trobar aquests títols de la mateixa autora :

Pajaro amarillo
Buscar
En familia

(Leakey)

A todos los monstruos les da miedo la oscuridad   Escoffier, Michaël

Amb les lletres blanques i el fons en una gama de grisos i negre, destacant la grafia de la ‘R’ que a tots els textos apareix en lletra majúscula, assegura la sensació de por:

En esas noches en que la luna llena ilumina el inteRior de las casas, los monstRuos son víctimas de sus pRopias imaginaciones. En las sombras que pRoducen las cortinas cReen veR la silueta de un lobo, en los pliegues de las sábanas las enoRmes fauces de un tiburón hamribento. Y los árboles del jardín parecen dibujar enormes leones en las paRedes y en el techo.

Tremoleu, monstres! (Olímpia)


 

Feres ferotges   Chris Wormell

Feres ferotges

Chris Wormell
Barcelona : Joventut, 2010

El Joan s’ha perdut al bosc, i segons la seva mare està ple de feres ferotges. El Joan es va trobant a diferents criatures molt amables a qui va explicant que unes feres ferotges viuen el bosc. Tots els animals estaven molt preocupats per aquestes feres ferotges de les que parlava en Joan i van acompanyant al nen per esbrinar de qui es tractava. Així, arribà un moment que van sentir un bram salvatge i estrepitós, i esperant veure la fera més ferotge del bosc, van trobar a la mare d’en Joan que rugia el seu nom, buscant-lo pel bosc ple de feres ferotges. (Valle-Inclán)

Quan neix un monstre   Taylor, Sean

Quan neix un monstre

Taylor, Sean
Barcelona : Joventut, cop. 2006

Quan neix un monstre… hi ha dues possibilitats: …” Així comença aquesta història tan divertida. A cada pàgina l’autor ofereix dues possibilitats diferents per continuar la història. Una d’elles no té continuïtat però l’altra crea una nova història. D’aquesta manera el conte ofereix una estructura repetitiva i circular, plena de ritme, que facilita la lectura i ajuda als nens a anticipar el que passarà. Això els dóna confiança i agilitza la lectura. Un conte ideal per llegir sol o acompanyat. (Marta)

 


 

El pelut   Faber, Arianne - monstre infantil

El pelut

Faber, Arianne
Barcelona : Thule, 2010

Arianne Faber escriu i il·lustra aquest petit conte publicat per Thule el 2010. Aquesta història comença quan el temut monstre, el Pelut, es presenta de cop en l’habitació de la nena protagonista. Aquest Pelut té molt de pèl i és d’un negre negríssim i, mentre la nena dorm tranquil·la, el Pelut vol donar-li un ensurt, però, en canvi, a ella li agafa un atac de riure. Desconcertat, li pregunta què és el que li fa tanta gràcia i, aleshores, ella li ensenya al Pelut com s’ha de fer per a donar un ensurt com cal.

Un conte que parla de la por a la foscor, un sentiment molt primigeni. Segurament per aquest motiu, l’autora, s’ha decantat per unes il·lustracions molt primitives i infantils a l’hora d’il·lustrar-lo, com si fos un nen el creador de les imatges del llibre. (Rosa)

El grúfal DONALDSON, Julia

El grúfal

DONALDSON, Julia
Barcelona: Bruíxola, 2016; Madrid: Macmillan, 2008

El grúfal té uns ullals terribles, les grapes esmolades i fortes i una berruga verinosa a la punta del nas; per això, tots els animals del bosc fugen quan el veuen!

 

Comparteix

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

1 comentari a “Hi havia una vegada un monstre… de 0 a 6 anys”

  1. Pingback: VELOCIREPTE18-02: Hi havia una vegada un monstre… Recomanacions infantils – La Biblioteca del Baró

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.