Hi havia una vegada… Monstres moderns

IT (Eso) KING, Stephen

L’època moderna va comportar molts canvis socials. L’enllumenat elèctric va foragitar la por a la nit, i molts dels monstres clàssics van quedar descontextualitzats, obligats a canviar i evolucionar o a refugiar-se en indrets inexplorats. Només cal veure l’evolució del vampir: del Dràcula de Bram Stoker al Lestat d’Entrevista con el vampiro i a l’Edward Cullen de Crepúsculo. Evolucionar o morir.

L’arribada del postmodernisme va generar tota una nova manera de concebre el món. No és estrany que també generés nous monstres a la nostra imaginació, o que fes que, fins i tot, els monstres més temibles poguessin arribar a semblar amigables en comparació amb alguns humans.

Us oferim també una llista de llibres en suport electrònic relacionats amb aquest segon repte de lectura que podeu consultar i descarregar des de la plataforma de préstec digital eBiblio Catalunya.
 

 La família Addams y otras viñetas de humor negro ADDAMS, Charles

La família Addams y otras viñetas de humor negro

ADDAMS, Charles
Madrid: Valdemar, 2009

 Tormenta BUTCHER, Jim

Tormenta

BUTCHER, Jim
Madrid: la Factoría de Ideas, 2006

El protagonista del llibre, Harry Dresden, és un mag que treballa per a la policia de Chicago quan un cas entra de ple en l’àmbit del paranormal. En aquesta ocasió, es tracta d’ajudar en al resolució d’un cas de doble assassinat amb tints de màgia negra. I darrere la màgia negra sempre hi ha un mag fosc. El que semblava un treball rutinari es converteix en un malson: el protagonista s’haurà d’enfrontar amb el costat sinistre de la bruixeria. Ara van a per ell… Història plena d’acció, de màgia i d’humor… i un gran protagonista.

 

 El rei de groc CHAMBERS, Robert W.

El rei de groc

CHAMBERS, Robert W.
Barcelona: Angle, 2015

Recull de quatre contes de Robert W. Chambers plens d’indicis d’elements i trames sobrenaturals. Factors inexplicables que atemoritzen el lector per tal d’explicar-los les mils enigmes que la humanitat es qüestiona cada dia, els misteris que s’allunyen d’allò més terrenal.

Els quatre relats mostren un ambient gòtic-decimonònic decadent on els personatges queden inundats d’una por psicològica de forces i entitats que escapen de la lògica humana; forces malignes que apareixen com petites espurnes en la pintura, en la música, l’escultura,… i que, de mica en mica, es van apoderant de l’ànima dels personatges que cauen en un estat febril; alguns es poden recuperar gràcies a la gràcia de l’amor i altres es perden inevitablement. Distòpia, terror, ciència ficció, romanticisme, horror còsmic,… en resum, weird fiction.

 Ciudad de hueso CLARE, Cassandra

Ciudad de hueso

CLARE, Cassandra
Barcelona: Destino, 2009

Ciudad de hueso és el primer llibre de la trilogia Caçadors d’Ombres, de Cassandra Clare. En aquest primer llibre, l’autora ens planteja tot un univers fantàstic i alhora quotidià, amb escenaris urbans pels que pul·lulen éssers de llegenda que tracten de sobreviure enmig d’una guerra entre espècies. Tot és irreal i al mateix temps molt proper; els protagonistes són joves immersos en una lluita mítica i eterna, i al mateix temps adolescents molt creïbles, de carn i ossos. Els seus dubtes, les seves pors, les seves relacions i les seves esperances són emocions fràgils que han de preservar costi el que costi en un entorn violent i hostil. I és que, de vegades, els pitjors monstres són els que habiten en el seu interior. [+]

 

Que el rojo amanecer adivine
lo que vamos a hacer
cuando esta luz azul de estrellas muera
y todo haya acabado.

CHAMBERS, Robert W. El rey de amarillo

 

 La cosecha de Samhein COTRINA, Jose Antonio

La cosecha de Samhein

COTRINA, Jose Antonio
Madrid: Hidra, 2009

 American Psycho ELLIS, Bret Easton

American Psycho

ELLIS, Bret Easton
Barcelona, Ediciones B, 2000

Què és un monstre? Estem acostumats a dir als infants que els monstres tenen cua, ullals o berrugues. Ens resulta molt més fàcil que admetre la veritat: que hi ha monstres bells, de pell bronzejada i músculs tornejats. Monstres com en Patrick Bateman, que passeja en limusina pels carrers de Nova York mentre pensa quina serà la seva propera víctima… [+]

 

El llibre del cementiri GAIMAN, Neil

El llibre del cementiri

GAIMAN, Neil
Barcelona: Estrella Polar, 2009

 Coraline GAIMAN, Neil

Coraline

GAIMAN, Neil
Barcelona: Estrella Polar, 2011

[+]

 

 Hannibal HARRIS, Thomas

Hannibal

HARRIS, Thomas
Barcelona: Grijalbo Mondadori, 1999

 El hombre de la arena HOFFMANN, E. T. A.

El hombre de la arena

HOFFMANN, E. T. A.
Palma de Mallorca: Olañeta, 2008

 

 La llegenda de Sleepy Hollow IRVING, Washington

La llegenda de Sleepy Hollow

IRVING, Washington
Barcelona: Base, 2014

 IT (Eso) KING, Stephen

IT (Eso)

KING, Stephen
Barcelona: Debolsillo, 2003

 

El misterio de Salem’s Lot KING, Stephen

El misterio de Salem’s Lot

KING, Stephen
Barcelona: Debolsillo, 2005

El fantasma de la Ópera LEROUX, Gaston

El fantasma de la Ópera

LEROUX, Gaston
Buenos aires: Losada, 2010

 

«Todas las cosas vivientes deben  regirse por las leyes de la forma que habitan. »

KING, Stephen. IT (Eso)

 

En las montañas de la locura LOVECRAFT, H. P.

En las montañas de la locura

LOVECRAFT, H. P.
Barcelona: Acantilado, 2014

 Los mitos de Cthulhu LOVECRAFT, H. P.

Los mitos de Cthulhu

LOVECRAFT, H. P.
Madrid: Alianza, 2015

Els mites de Cthulhu és un sistema mitològic que l’escriptor americà H.P. Lovecraft, juntament amb altres escriptors, van anar desenvolupant en els seus contes. Es tracta d’una mitologia crucial en el gènere anomenat de “terror còsmic”. Es considera l’obra a partir de la qual l’estil de l’autor va començar a prendre forma. És un relat curt, estructurat en tres episodis diferents que narren, en forma de manuscrit, els diferents apropaments a una criatura abominable que dorm plàcidament en el fons del mar. Actualment el mite de Cthulhu es troba a nombrosos còmics, cançons, adaptacions, jocs de rol i caricatures.

 

«No hay en el mundo fortuna mayor, creo, que la incapacidad de la mente humana para relacionar entre sí todo lo que hay en ella. Vivimos en una isla de plácida ignorancia, rodeados por los negros mares de lo infinito, y no es nuestro destino emprender largos viajes. »

LOVECRAFT, H. P. La llamada de Cthulhu

 

 Hyde LOZANO GARBALA, David

Hyde

LOZANO GARBALA, David
Madrid: Alfaguara, 2014

 La casa de arenas movedizas MELLICK, Carlton

La casa de arenas movedizas

MELLICK, Carlton
Barcelona: Orciny Press, 2016

Dos nens que no coneixen als seus pares, tot i viure amb ells, arrisquen la vida per anar a conèixer-los. Somien amb el moment en què podran abraçar-los per primera vegada, però sembla que els pares mai tenen temps per anar a veure’ls. Els nens saben que han d’estar en algun lloc de la mansió que comparteixen amb els seus progenitors, però tenen prohibit sortir de la guarderia en la qual viuen. Sempre els han dit que si l’abandonen, les seves vides corren perill. Fins que un dia passa alguna cosa que els obliga a obrir la porta i endinsar-se en els passadissos foscos d’una casa que els és aliena, per desvetllar els misteris que envolten el seu propi passat i el món en el qual han cregut viure.

L’autor Carlton Mellick és l’instigador del gènere bizarre. A aquesta novel·la barreja els ingredients, a parts iguals, de ciència ficció distòpica, terror survival, comèdia i estranyesa. I també constitueix una anàlisi i deconstrucció de la família nuclear.

 

Crepúsculo [saga] MEYER, Stephenie

Crepúsculo

MEYER, Stephenie
Madrid: Alfaguara, 2007

Barbablava NOTHOMB, Amelie

Barbablava

NOTHOMB, Amelie
Barcelona: Anagrama, 2014

 

 La fuerza de su mirada POWERS, Tim

La fuerza de su mirada

POWERS, Tim
Barcelona: Gigamesh, 2004

Novel·la d’horror i fantasia on els esdeveniments reals tenen una causa sobrenatural: les vides de famosos escriptors romàntics del segle XIX (Byron, Shelley, Keats, Polidori…) i esdeveniments polítics a Europa central que han estat influenciats per una raça de criatures canviants semblants als vampirs.

La mòmia RICE, ANNE

La mòmia

RICE, ANNE
Barcelona: Ediciones B, 2004

 

 El extraño caso del Dr. Jekyll y Mr. Hyde STEVENSON, Robert Louis

El extraño caso del Dr. Jekyll y Mr. Hyde

STEVENSON, Robert Louis
Barcelona: Alba, 2015

 L’Illa del doctor Moreau WELLS, H. G.

L’Illa del doctor Moreau

WELLS, H. G.
Barcelona: La Magrana, 1998

Obra d’especulació científica entorn la biologia. Una illa plena de monstres deformes reconvertits pel doctor Moureau en un intent d’assimilar-los als humans. Alguns són experiments fracassats i d’altres prometedors. Moureau intenta, a través de la vivisecció dolorosa i l’alliçonament moral, inculcar a aquestes bèsties valors i virtuts amb l’afany de crear nous éssers vius amb qualitats morals superiors als dels humans.

Crítica explicita als perills d’una aplicació no ètica dels coneixements científics. I reflexió de la mateixa condició humana: la novel·la denuncia tot allò que l’”animalitat” dels humans és capaç de fer en els camps de l’atrocitat i la destrucció, no només en la resta de les espècies si no també en el mateix ésser humà.

 

Comparteix

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

20 comentaris a “Hi havia una vegada… Monstres moderns”

 1. He seleccionat Hyde com a segon repte del velocirepte, perque crec que els monstres no sempre son personatges marcats físicament, sino que poden ser veritables monstres pels seus actes. He preferit escollir una lectura desconeguda i deixar-me endur per un argument que m’atrapa i no se on em portarà al final de la historia.

 2. Laia Regincós Martí

  Quina gran idea el Velocirepte! El que més m’agrada és poder escollir entre uns llibres que potser a primera vista ni em plantejaria llegir. S’obre tot un món de possibilitats!

 3. Aquest mes el meu repte és “La guerra de les salamandres” de Karel Capek, una novel·la clàssica que, en to satíric, ens parla de l’explotació laboral i els totalitarismes (els humans som també monstres!). Una curiositat: aquest autor és el creador de la paraula “robot”.

   1. Entrando más en detalle, la palabra robot creada por Čapec tiene su origen en la palabra “robota”, que en checo significa trabajo/servidumbre. Me disculpo por corregir, pero la obra de Čapec se titula R.U.R. (Robots Universales Rossum)

 4. ¡Impresionante la selección de este mes!
  ¡Bravo! Ya he leido muchos de ellos. Al final he elegido Wicked de Gregory Maguire, pero leeré también Zombie, guía de supervivencia de Max Brooks y El hombre invisible de H.G.Wells.

  1. Conrad Nomikós

   Wells es un d’aquells clàssics que mai no passen de moda. De tots els seus llibres el meu favorit es La Illa del Dr Moreau. Planteja un debat ètic que encara és molt vàlid.

    1. Aunque encuentre interesante Wells, prefiero los Hyde y Frankenstein de Stevenson y Shelley, más estimulantes desde el punto de vista de la introspección psicologica. Entre los contemporaneos encuentro que Iain Banks es extraordinario.

 5. Aquest mes estic llegint La Pell Freda d’Albert Sánchez Pinyol. És un autor que sempre m’ha agradat i tinc entès que aquesta va ser la seva primera obra en el camp novel·lístic. Espero que compleixi les meves expectatives!

 6. Aquest mes estic llegint La Pell Freda d’Albert Sánchez Pinyol. És un autor que sempre m’ha agradat i tinc entès que aquesta va ser la seva primera obra en el camp novel·lístic. Espero que compleixi les meves expectatives!

 7. Com a velocirepte, he llegit “Cròniques marcianes” , de Ray Bradbury. És un alicient per a llegir coses que potser no hauria llegit, felicitats.

  1. Mi enhorabuena por la elección, Mireia, Cronicas Marcianas es un clasico fundamental de la CF (aún sin ser estrictamente relacionado con la ciencia). Esta serie de relatos de apariencia futurista, habla del Hombre, este monstruo racista, egoista, codicioso, perenemente lanzado hacia la autodestrucción, pero Ray Bradbury, el poeta de la CF, no olvida el potencial humano positivo: el amor, el arte…

 8. MONTSERRAT PUJOL ARCARONS

  Aquest mes de Març he llegit el llibre de Isabel Clara Simó, titolat: T’imagines la vida sende ell ? He de dir que m’agradat moltissim. Tot i tractant una questió tan triste com es la violència domèstica, al final ha sigut perfecte.

 9. L’altre dia vaig anar a veure “Un monstruo viene a verme” del J. A. Bayona (a l’aire lliure) amb unes amigues. I ahir, quan vaig anar a comprar un llibre, l’home del meu costat va deixar sobre el taulell de la llibreria “The Buried Giant” del Kazuo Ishiguro. Vaig veure la coberta del llibre (un arbre gegant) i, de sobte, vaig recordar el monstre del Bayona. I vaig pensar: quins sóns aquests monstres que ens segeueixen a tots? Grans i petits; adults i infants?

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.