5

Un dia abans de nadal de l’any 2013, un home apareix caminant pels carrers del centre de la ciutat de Boston. Tothom se’l mira terroritzat perquè, en ple hivern camina despullat, ple de sang i portant el cap decapitat d’una dona a les mans.
 

Me detengo donde estoy, suelto la cabeza de J.T. y sonrío a los polícias mientras se acercan rodeándome y apuntándome con sus armas. Me arrodillo en el suelo y, antes de caer inconsciente por un golpe en la cabeza, solo tengo tiempo de decir:

– Falta un día para Navidad.

 

portada

Castillo, Javier
El Día que se perdió la cordura
Barcelona : Suma de Letras, 2017

 

Quan vaig veure la recomanació que feia la Mar, guanyadora del concurs del bibarnabloc de desembre, he de confessar que em va picar la curiositat. “Ostres!, una criminòloga que recomana un llibre… ha de ser interessant!” i després de saber que el llibre també l’havia auto editat el propi l’autor, em vaig ficar de ple en la seva lectura.

Feia temps que no gaudia tant amb un llibre. Sí, m’encanten aquestes novel·les que t’atrapen des de la primera pàgina. No acabes de passar la primera pàgina quan ¡patapam!, ja tens realitzat el crim, el culpable i tota la investigació en marxa. No es perd temps ni en descripcions insípides ni tampoc en l’anàlisi existencial dels personatges. Aquí, des de la primera fins a l’última pàgina, és un camí sense retorn en el qual sense adonar-te, acabes devorant el llibre (literalment) volent saber com acaba.

 

-Ese demente lo había planeado de antemano. Sabía que sería yo quién llevaría el caso y sabía que si quería dejarme fuera de juego tenía que golpearme donde más daño se le hace a una persona…

 

La novel·la està estructurada en tres històries diferents que, a poc a poc, es van unint fins a arribar al final del llibre. La història principal està protagonitzada pel Jacob, el presumpte assassí; el doctor Jenkins, responsable del centre psiquiàtric de Boston on la policia l’ha portat i el manté presoner; i l’agent Stella Hyden, experta en perfils psicològics de l’FBI. Aquests tres personatges seran claus en la història que descobrirem més endavant.

La segona història ens relata uns fets que van passar al poble de Salt Lake City, durant el mes de juny de l’any 1996. Els seus protagonistes són la família Maslow: el matrimoni format per l’advocat Steven Maslow, la seva dona Kate i les seves dues filles: L’Amanda, de 16 anys i la petita Carla de 7 anys. Unes vacances innocents d’una família qualsevol seran l’origen dels misteris que començaran a aparèixer per tota la novel·la.

Per últim, ens trobem una història on al principi no se’ns dona massa detalls. Aquí veiem un home que està ocult a una cabanya al mig del bosc del Parc Nacional La Maurice, a Quebec (Canadà). Té un propòsit i una feina a fer, molt obscura, que esbrinarem encara que no s’entengui molt bé el seu paper en la història.

Aquestes tres històries ens van explicant a cada capítol, detalls que potser al principi no diuen res. Però ja veureu ja, com tot té la seva explicació. La història avança entre flashbacks continus entre el present i el passat on, amb alguna sorpresa oculta, començarem a enllaçar la trama que s’amaga a dins. I es que, com acostuma a passar, les coses no sempre són el que semblen…

 

-¿Cómo evaluar si una persona está cuerda o no, si no habla? – preguntó Stella perspicaz.
– El análisis de su actitud debería ser el primer paso, aunque no sabría muy bien cómo continuar.
– Quizá pueda convencerlo para escribir.
– Que una persona no hable no significa que no pueda gritar, ¿sabe?

 

Javier CastilloJavier Castillo és l’autor d’aquest thriller. Tot i que treballa com assessor financer a la ciutat de Màlaga, s’està plantejant deixar-ho per dedicar-se de ple en ser escriptor. Va escriure la seva primera novel·la: El Día que se perdió la cordura en el trajecte en tren d’anada i tornada a la seva feina (molts mitjans de comunicació es refereixen a ell com “El Chico del tren” en clara al·lusió a l’èxit d’una altra novel·la d’intriga La Chica del tren de Paula Hawkins). Va auto publicar la novel·la a la plataforma Kindle Direct Publishing (KDP), d’Amazon, on l’èxit de vendes de la versió electrònica va propiciar la publicació en format paper a través de l’editorial Suma de Letras. Com a curiositat, en només un dia es van arribar a vendre fins a mil exemplars a Amazon.

“Gracias al «estrés» que sufrió por la espera de las editoriales, el malagueño descubrió la plataforma Kindle Direct Publishing. «El mismo día que me dijeron que tardarían mucho en responderme encontré esta plataforma. Lo publiqué, pude poner la portada que yo quería, corregir erratas, faltas ortográficas, titulé la novela como a mí me gustaba y sin ayuda de un editor. Señalé los países donde quería vender el libro y ya está», relata.”  Entrevista al diari “La Opinión de Málaga

El propi autor creu que l’èxit i la bona acollida que ha tingut entre la gent és la combinació en la història de bones dosis de suspens i sobretot d’amor. Precisament en la segona part del llibre, assegura que hi ha encara més intriga i amor, i més trames que mantindran als lectors enganxats fins al final de la novel·la.

En definitiva, estem davant d’una novel·la trepidant, on el ritme és gairebé frenètic. Això sí, el llibre té un final com ha de ser però deixa una porta oberta que continuarà, òbviament, a la segona part del llibre.
 

portada2

Castillo, Javier
El Día que se perdió el amor
Barcelona : Suma de Letras, 2018

 
Per cert, quan vas arribant al final de la novel·la i veus que les peces ja comencen a encaixar, hi ha una idea inquietant que es va obrint camí lentament al teu cap: Una mort pot estar justificada si aquesta pot salvar a milers de persones?

Comença a tirar del fil a veure què trobes…

 

Todo en la vida tiene su porqué, pero solo se conoce cuando miras hacia atrás

 

Les filadores del destí: Cloto, Làquesis i Àtropo. (les Moires de la mitologia grega i les Parques de la mitologia romana).

Les filadores del destí: Cloto, Làquesis i Àtropo. (Les “Moires” de la mitologia grega. A la mitologia romana se les coneixia com les “Parques“)


 

Escrit per | Mr Hyde

Sóc la part oculta del Dr. Jekyll... o era a l'inrevés? Es comenta que vaig ser creat per un tal Stevenson, quan més aviat va ser al contrari, encara que això és un secret. Vaig estudiar amb el gran Doctor Tenma, m'agrada la música de Hyde i tinc un gat anomenat Schrödinger. Per cert, dintre meu hi ha la Marian, una devorallibres de la Biblioteca Horta - Can Mariner.

5 Comentaris

 1. Rosa

  23 Febrer 2018 at 11:43

  Caramba qué interesantee…
  No conocía a este autor y la obra promete…
  Voy a tirar del hilo…

  • Mr Hyde

   1 Març 2018 at 10:51

   Parece ser que el propio autor ha declarado que cierra la historia con el segundo volumen y no habrá un tercero. Así que tiraremos del hilo hasta que se pueda…

   Gracias por tu comentario 🙂

 2. maria romo garcia

  26 Febrer 2018 at 20:32

  M´agradat la novel-la, es llegeix molt fàcil.
  El començament és potent i les primeres línies són aterridores-
  Però amb la trama conspiradora i les destinacions inamovibles, vaig començar a perdre interès. De vegades dubtava que l`autor pogués sortir indemne de l`argument. El final obert, se suposa que serà per a una altre novel-la. El llibre te tota la “pinta”, de guió cinematogàfico
  Un llibre per a evadir-se

 3. Mr Hyde

  1 Març 2018 at 10:54

  Coincideixo amb tu Maria: Realment és un llibre molt cinematogràfic i segurament, l’acabarem veient a la gran pantalla 😉
  El final obert es tanca al segon llibre… o això diu l’autor!

  Gràcies pel teu comentari.

 4. Nuria

  10 Març 2018 at 17:35

  Otro libro más que me apunto para mis próximas lecturas! Gracias por la recomendación!!

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada