Dones pioneres. Transgressores i fascinants

Biblioteca Francesca Bonnemaison Fa 1 any Adults, Llibres
15

Dones pioneres. Transgressores i fascinants.

Al llarg dels segles hi ha hagut dones que han anat contra les convencions. Dones rebels que han volgut guiar els seus destins allunyades de l’ortodòxia. Dones lliures i emancipades que conviden a trencar motlles i contagien ànsies de llibertat. En aquesta guia de lectura, que acompanya el cicle de xerrades «Transgressores i fascinants», hi ha una selecció de documents que es troben a les Biblioteques de Barcelona sobre dones que han destacat per tenir una vida poc convencional. Són documents escrits, majoritàriament, per dones que donen a conèixer les històries increïbles viscudes per les seves protagonistes.

 


 

Si voleu més informació també podeu consultar el Fons especial dona de la Biblioteca Francesca Bonnemaison
 

Escrit per | Biblioteca Francesca Bonnemaison

La creació de la Biblioteca Francesca Bonnemaison es remunta al 1909-1910, quan Francesca Bonnemaison va crear l'Institut de Cultura i la Biblioteca Popular de la Dona, la primera biblioteca per a dones de tot Europa. La seva primera ubicació va ser la parròquia de Santa Anna, i el 1910 es va traslladar al carrer d'Elisabets. La missió d'aquestes dues institucions era oferir accés a la cultura, a la formació i a la informació a les dones treballadores. Les seves sòcies podien participar en classes de patronatge, cuina, càlcul mercantil, dactilografia, gramàtica en diverses llengües, taquigrafia i educació física, entre altres matèries.

15 Comentaris

 1. María José

  8 Març 2018 at 8:56

  Per aquest mes de març i la temàtica de les dones pioneres recomano la lectura del llibre Las brujas de la noche, de Lyuba Vinagradova, sobre l’esquadró d’aviadores soviètiques durant la Segona Guerra Mundial.

  • Eloïna B J

   8 Març 2018 at 11:09

   M’ha agradat molt el teu comentari. Tindré en compte aquest llibre i miraré de llegir-lo.
   Hi ha un llibre molt interessant publicat per Institut Català de la dona que es diu: Elles. 65 dones oblidades de la història. D’Agnès Roger. Crec que no està a la venda al públic. Jo he demanat que m’el reservin a la biblioteca.

   • Biblioteca Francesca Bonnemaison

    9 Març 2018 at 20:34

    Eloïna, bona tria també. És un llibre que es va publicar a finals del 2017. El podeu prestar a les biblioteques però també està disponible en format pdf. des del catàleg de Biblioteques. Per cert, també podeu trobar a les biblioteques altres llibres amb biografies de catalanes amb vides molt interessants com Dones amb empenta d’Ana Riera, Dones catalanes llegendàries: reines, comtesses i heroïnes de Joan Soler i Amigó o Catalanes medievals: vint-i-quatre històries femenines de l’edat mitjana d’Elisenda Albertí. D’aquesta última autora també podeu consultar Dones de Barcelona: històries i llegendes barcelonines.

  • Biblioteca Francesca Bonnemaison

   9 Març 2018 at 20:09

   És una molt bona recomanació. Com diu la María José, tracta d’una unitat de bombardeig nocturn de la Unió Soviètica activa durant la Segona Guerra Mundial integrada només per dones a la que els alemanys van anomenar bruixes de la nit. El llibre és fruit de la investigació de l’autora que va entrevistar també a supervivents i que inclou fotografies.

 2. Eloïna B J

  8 Març 2018 at 11:02

  Aquest mes he agafat el llibre Autoretrat de Mercé Rodoreda perque la meva biblioteca es la Mercé Rodoreda i la veritat és que conec molt poc d’ella. Sembla molt interessant i l’he començat amb moltes ganes i m´ha atrapat.
  El llibre del mes passat La hora del Ángel de Anne Rice m’ha agradat molt. Potser massa religiós pel meu gust, però que volia amb aquest títol ! .

 3. Àngela Barriuso Benito

  9 Març 2018 at 20:48

  Recientemente descubrí la autobiografía de Elinore Pruitt Stewart “Cartas de una pionera” que tiene una segunda parte en “Cartas de una cazadora y otras mujeres de la frontera” un periodo de la historia fascinante contado en primera persona. Descubrimos una versión de la mujer completamente diferente a la que se nos han transmitido en la literatura, el teatro o el cine.

 4. Laia Regincós Martí

  10 Març 2018 at 11:19

  Aquest mes m’he decantat per una novel·la gràfica d’Alison Bechdel, dibuixant d’una de les tires còmiques que s’ha publicat a més diaris de parla anglesa, “Dykes to watch out for”. En aquesta ocasió a “Fun home: un tragicòmic familiar” explica una història molt més personal, la de com va descobrir l’homosexualitat del seu pare unes setmanes abans que morís.

 5. Úrsula

  10 Març 2018 at 12:41

  M’encanta la temàtica! recullo les vostres propostesi aprofito per anotar títols de cara a St. Jordi! Gràcies!

 6. Maria José Saumench

  10 Març 2018 at 14:40

  És fantástica aquesta iniciativa de fer-nos conèixer tantes dones pioneres oblidades. Ja va sent hora de fer visible totes aquestes aportacions a la cultura i a la historia de la humanitat. Gràcies!

 7. Sílvia Domínguez

  11 Març 2018 at 12:06

  Felicitats i moltes gràcies per fer-nos partíceps d’aquestes iniciatives tan necesàries.

 8. Berta Torres

  11 Març 2018 at 18:28

  Hola! mot bona iniciativa. Jo tinc pendent llegir l’autobiografia d’Angela Davis, escrita per Assata Shakur. Sempre m’ha interessat molt coneixer la vida de la que fou cap de les panteres negres

  • Biblioteca Francesca Bonnemaison

   12 Març 2018 at 20:35

   Hola Berta, genial la elecció. Podeu trobar l’ Autobiografía de l’Angela Davis així com la majoria dels llibres que ha escrit a les Biblioteques. Per cert, l’ Autobiografía de l’Assata Shakur és la que inclou un prefaci de l’Angela Davis (i crec que no al contrari). Totes dues dues van ser militants de Panteres Negres.

 9. Gemma

  14 Març 2018 at 13:04

  QUè bonica aquest inicitiva! jo estic investigant ara sobre ciència ficció feminista, i de moment he llegit Terra d’Elles de na Charlotte Perkins Gilman, i m’ha encantat. Igualment prenc notes dels que dieu també de cara a Sant Jordi!

 10. Biblioteca Francesca Bonnemaison

  14 Març 2018 at 18:28

  Gemma, bona elecció! Et recomano també el llibre La mano izquierda de la oscuridad d’Ursula K. Le Guin, que va morir a principis d’aquest any.

 11. Paula Marzo Baron

  18 Març 2018 at 18:28

  M’agrada molt la temàtica! Gràcies, prenc nota!

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada