0

Nuestro universo en expansión / Alex Robinson

Robinson, Alex
Nuestro universo en expansión

Bilbao: Astiberri, 2016

 
Alex Robinson va saltar a la fama amb la sèrie Malas ventas que ja va ser ressenyada en aquest blog, va deixar el llistó molt però molt alt. Malas ventas es centra en un grup d’amics, entre els 20 i els 30, i el còmic del que parlem avui és una mena de continuació. No m’entengueu malament, no són els mateixos personatges ni la mateixa història, però tornem a tenir un grup d’amics, ara a la dècada següent, la que va dels 30 als 40. Si a Malas ventas els temes eren els somnis i trobar una parella, ara els somnis són una opció més llunyana, tots s’han adaptat com han pogut, i ara el tema no és tant la parella com la reproducció. I el còmic no fa concessions, ni una, per això potser no l’hauríeu de llegir.

Nuestro universo en expansión / Alex Robinson

Tenim tres protagonistes, un amb un fill i esperant el segon, un altre que ara espera el primer i el tercer, separat i que no pensa tenir fills. I tenim els seus punts de vista sobre el tema, i com ho enfoquen i una cosa que a la ficció era estranya quan es parlava de paternitat: els aspectes negatius de tenir un fill EXISTEIXEN. Ho veiem sobretot en el personatge que ja és pare, que no tolera que els amics sense fills comentin com ho porta i que amaga sorpreses, les coses no són com semblen, i tot i que s’estima el seu fill no porta gens bé ser l’últim en importància de la unitat familiar, ni quasi no existir per la seva dona, en definitiva: se sent sol. Això omple de dubtes l’altre amic que espera el nano cada cop més acollonit. I no fa res més que reafirmar el tercer del grup que està prou content amb la vida que porta i veu des de fora com canvia la vida dels seus amics, com nosaltres,  i no li agrada, perquè també sap que els està perdent.
 

Nuestro universo en expansión / Alex Robinson
 
Alex RobinsonUn còmic sobre l’amistat i com el pas del temps la pot enfortir o desgastar, o ambdues coses depenent del moment, una amistat masculina (ho sento, els protagonistes són homes) que pot ser perfectament la del grup de Malas ventas uns pocs anys més endavant. L’estil d’Alex Robinson és mesurat, a mig camí de la caricatura, la línia clara i un gran ús del negre (essencial en còmics en B/N), i un petit detall que no ha de passar desapercebut: en el seu dibuix és cada cop millor narrador.

I sobretot cal pensar en com he encapçalat aquesta entrada, és un còmic agredolç, com la vida, ple de matisos i de personatges que dubten. És un treball molt honest i potser per això ens afecta, perquè els personatges són els nostres amics, els nostres veïns, o nosaltres mateixos. Tingueu-ho ben present abans d’anar-hi, sobretot si esteu en la franja d’edat dels 30 als 40, us podeu sentir molt identificats, potser massa.

I si aquest còmic us agrada proveu amb els altres de l’autor, com Malas ventas, Estafados o Inolvidable.
 

Escrit per | Tyler Durden

La primera regla del Club és que no es parla del Club, la segona regla... A més del Club, i només com a tapadora, em faig dir Cesc i treballo a la Biblioteca El Carmel - Juan Marsé.

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.