Thompson, Craig Blankets: una novel·la gràfica

Blankets: una novel·la gràfica

CRAIG THOMPSON
ADOLESCÈNCIA. RELIGIÓ

Thompson explica en aquesta novel·la autobiogràfica la seva infància i adolescència recolzant-se en un esplèndid dibuix i pols narratiu. Cansat de l’autoritarisme patern i dels abusos viscuts a l’escola, Craig es refugia en el dibuix, un “plaer frívol” del qual els seus educadors s’esforcen a apartar-lo.

 Barrio lejano JIRO TANIGUCHI

Barrio lejano

JIRO TANIGUCHI
SEPARACIÓ DE PARES

Qui no ha pensat mai a reviure el passat per corregir errors o canviar algunes decisions crucials? Això canviaria a millor la teva vida o les d’aquells que t’envolten? O les conseqüències dels teus nous actes resultarien ser fins i tot pitjors? Ara un home té l’oportunitat de descobrir-ho…

 

Por qué he matado a Pierre OLIVIER KA

Por qué he matado a Pierre

OLIVIER KA
MALTRACTAMENT INFANTIL

Sense caure en la llàgrima fàcil i en el tòpic repetitiu, Olivier Ka explica una història personal i íntima alhora, la història d’una infància espoliada per la manipulació impune d’un capellà. L’elegància de les il·lustracions d’Alfred i la sincronia dels dos autors fan d’aquesta obra un exercici d’introspecció.

 El cuento de una rata mala BRYAN TALBOT

El cuento de una rata mala

BRYAN TALBOT
MALTRACTAMENT INFANTIL

“Una història meravellosament plasmada sobre, en última instància, el significat i el valor de l’art i la ficció, sobre el que extraiem del passat i allò que volem aportar al futur. Una història de coratge, dolor i supervivència”. Neil Gaiman

 

Lulu una mujer desnuda - Etienne Davodeau

Lulú, mujer desnuda

ÉTIENNE DAVODEAU
AUTOAFIRMACIÓ

Lulú abandona el seu marit i el seus fills i decideix no tornar a casa. No és un acte premeditat, simplement ocorre. Lulú es concedeix uns dies de llibertat a la costa, sola, sense més plans que assaborir intensament i sense remordiments unes vacances inèdites.

 No os indignéis tanto MANEL FONTDEVILA

No os indignéis tanto

MANEL FONTDEVILA
LLUITA SOCIAL

En resposta a l’Indigneu-vos de Stéphane Hessel que s’inicia en la concepció mateixa de la portada, Fontdevila proposa un còmic que tracta de crisi, revolta i cultura de la transició: alhora lleuger i provocador, explora on som, d’on venim i, sobretot, indaga fins a on podem arribar amb la nostra resposta.

 

 Revolution complex: comprimidos efervescentes D.A.

Revolution complex: comprimidos efervescentes

D.A.
LLUITA SOCIAL

La situació actual ens dona motius, molts, per a l’empipament, la tristesa i la frustració, però enmig d’un panorama tan desolador també hi ha lloc per a l’esperança: acampades, manifestacions, protestes, assemblees, organitzacions cíviques i veïnals, democràcia participativa…

Rural: crónica de un conflicto ÉTIENNE DAVODEAU

Rural: crónica de un conflicto

ÉTIENNE DAVODEAU
LLUITA SOCIAL

Aquesta és la història d’una tranquil·la zona rural. És un lloc realment bell i afable fins que un dia reben la notícia: una autopista ha de passar per allà.

 

El invierno del dibujante - Paco Roca

El invierno del dibujante

PACO ROCA
LLUITA SOCIAL

La vida a l’Editorial Bruguera amb la dictadura de Franco com a teló de fons i la sortida dels seus dibuixants estrella per fundar Tio Vivo, una nova revista que els permetés aconseguir més recursos, mantenir el control creatiu dels seus personatges i aconseguir més llibertat, serveix com a metàfora del règim franquista.

 La mujer rebelde: la historia de Margaret Sanger PETER BAGGE

La mujer rebelde: la historia de Margaret Sanger

PETER BAGGE
LLUITA SOCIAL

La vida de Sanger adquireix una nova vivacitat a través del vertiginós retrat creat per Bagge d’aquesta pionera. El seu llegat com a fundadora de planificació familiar és encara increïblement rellevant, inspirador i significatiu.

 

El Procés: novel·la gràfica FRANZ KAFKA

El Procés: novel·la gràfica

FRANZ KAFKA
INJUSTÍCIA

El procés, reinventat en aquesta sorprenent novel·la gràfica, és el cru relat de Joseph K. (detingut un bon matí sense cap motiu explicable), que es defensa en un procés judicial desconcertant. Amb el seu retrat descarnat d’una burocràcia autoritària que trepitja la vida dels alienats ciutadans, El procés és tan vigent avui dia com a l’època en què es va escriure.

Ojos grises FERNANDO LLOR

Ojos grises

FERNANDO LLOR
INJUSTÍCIA

En el Poblenou de la Barcelona de finals dels vuitanta, Lucho contempla l’assassinat atroç d’un dels quinquis del barri a les mans d’un inspector de policia. Només ell i el seu amic Xavi han vist el que ha ocorregut. Des d’aquest moment Lucho viurà un camí cap a la maduresa mentre es debat entre ignorar que ha vist o denunciar-ho.

 

 El árabe del futuro RIAD SATTOUF

El árabe del futuro

RIAD SATTOUF
PAÏSSOS ÀRABS

Aquest llibre explica la història real d’un nen ros i de la seva família en la Líbia de Gaddafi i la Síria de Hafiz al-Assad.

Las amapolas de Irak BRIGITTE FINDAKLY & LEWIS TRONDHEIM

Las amapolas de Irak

BRIGITTE FINDAKLY & LEWIS TRONDHEIM
PAÏSSOS ÀRABS

Una infància a l’Iraq: Lewis Trondheim dibuixa la infància de la seva dona, Brigitte Findakly, en el Mossul dels anys seixanta. Nascuda a l’Iraq, de pare iraquià i mare francesa, Brigitte passa la seva infància en una època en què s’encadenen cops d’estat i dictadures militars.

 

Cairo Blues - Pino Creanza

Cairo blues

PINO CREANZA
PAÏSSOS ÀRABS

L’eix vertebrador d’aquest reportatge gràfic són les mobilitzacions populars que van culminar amb la caiguda de Mubàrak. Per ell desfilen els activistes i les dones que en aquells dies de gener i febrer de 2011 van prendre els carrers del Caire i van trencar el mur de silenci que els havia tenallat durant dècades.

Adolf OSAMU TEZUKA

Adolf

OSAMU TEZUKA
NAZISME

Adolf és la història de tres persones anomenades així: un nen jueu que viu a Japó, un nen mig japonès mig alemany, i el líder de l’Alemanya nazi. Es tracta d’un punt de vista meravellosament fresc dels esdeveniments de la Segona Guerra Mundial.

 

 L’Onada STEFANI KAMPMANN

L’Onada

STEFANI KAMPMANN
NAZISME

Quan el Sr. Ross aborda durant la classe d’història el període del nazisme, els alumnes no poden entendre el comportament cec dels alemanys i com els van manipular. Ells mai no haurien permès una cosa així, s’haurien rebel·lat contra els dèspotes. El professor decideix portar a terme un experiment per demostrar com es poden desenvolupar comportaments autoritaris.

Ciudad de barro MILAN HULSING

Ciudad de barro

MILAN HULSING
RÈGIMS AUTORITARIS

Corrupció, repressió policíaca, comerç de dones: Khaldiya reuneix tots els mals que caracteritzen un règim burocràtic i autoritari. Encara que Ciudad de barro és una obra que no té un context històric concret, aquesta novel·la gràfica parla sobre l’Egipte de Hosni Mubàrak.

 

 Alpha: Abiyán-Estación París Norte BESSORA & BARROUX

Alpha: Abiyán-Estación París Norte

BESSORA & BARROUX
IMMIGRACIÓ.REFUGIATS

Alpha viu sol a Abidjan, Costa d’Ivori, des que la seva esposa i el seu fill van marxar sense visat cap a l’estació de París Nord. Alpha decideix deixar-ho tot per trobar-los, ja que la incertesa pel que pugui passar sempre serà millor que romandre en aquest lloc.

 Asȳlum JAVIER DE ISUSI

Asȳlum

JAVIER DE ISUSI
REFUGIATS

Marina, als seus 94 anys, recorda aquell camí que va recórrer des d’ Otxandio fins a Barcelona, de Barcelona a França i de França a Veneçuela. Una experiència d’exili que es creua i es fon amb les de Sanza, Aina, Chris i Imelda, els qui fugen de la guerra i la violència, dels matrimonis forçats i de l’explotació sexual, de l’homofòbia i del feminicidi.

 

 La Grieta CARLOS SPOTTORNO

La Grieta

CARLOS SPOTTORNO
REFUGIATS

La Grieta és el diari de camp de dos reporters que recorren la frontera des d’Àfrica fins a l’Àrtic, amb la finalitat de desentranyar les causes i conseqüències de la crisi d’identitat d’Europa.

 Fueye JORGE GONZÁLEZ

Fueye

JORGE GONZÁLEZ
IMMIGRACIÓ

Fueye explica la immigració europea a l’Argentina i tot el procés social, polític i cultural que aquesta va produir al país, de manera que es fa un repàs de la història d’Argentina des dels anys vint fins als anys seixanta.

 

Aya de Yopougon Abouet, Marguerite; Oubrerie, Clément

Aya de Yopougon

MARGUERITE ABOUET
COSTA D’IVORI

A través del dibuix de Clément Oubrerie, Marguerite Abouet ens mostra a Aya de Yopougon el dia a dia de la gent d’Àfrica, on no tot és guerra i violència, on també hi ha un espai per divertir-se i viure en pau, amb els petits problemes de cada dia.

Piel color miel JUNG

Piel color miel

JUNG
ADOPCIÓ INTERNACIONAL

Jun Jung-sik vagabundeja pels carrers de Seül quan un policia l’agafa de la mà per portar-lo a un orfenat nord-americà. Tenia llavors 5 anys. Unes quantes fotos i un informe d’adopció: els seus records pengen d’un fil. El 2007, Jung decideix enfrontar-se amb els fantasmes de la seva vida a través d’aquest relat terriblement íntim.

 

El coche de Intisar PEDRO RIERA

El coche de Intisar

PEDRO RIERA
DONES AL IEMEN

Als sis anys, Intisar és va adonar que els nens podien fer moltes més coses que les nenes. El descobriment no li va agradar gens. Ella volia tenir la mateixa llibertat que ells. El coche de Intisar és una història basada en anècdotes reals que s’uneixen per construir el retrat d’una dona moderna al Iemen.

Transito IAN BERMÚDEZ

Transito

IAN BERMÚDEZ
TRANSSEXUALITAT

Quan una persona trenca amb les estructures internes amb les quals concep la seva identitat, gènere i sexe, un món nou apareix i la vida s’omple de possibilitats infinites.

 

Aún estoy en ello SEBAS MARTÍN

Aún estoy en ello

SEBAS MARTÍN
LGBTI

Salva segueix amb el seu dia a dia, impartint classes en una acadèmia i aspirant a certa estabilitat emocional. Però no hi ha manera. Xicu, un jovenet amb el cap ple de pardals que va conèixer durant les seves vacances a Eivissa, sembla disposat a mudar-se amb ell a Barcelona. I el portarà pel camí de l’amargura.

Normal OLGA CARMONA

Normal

OLGA CARMONA
LGBTI

Cadascun de nosaltres desitja sentir-se normal. Però en realitat, què és la normalitat? Olga Carmona Peral relata en la seva obra la dificultat d’un jove per viure en la nostra societat, enfrontant-se no només al clixé de ser un noi de poble que ve a la gran ciutat, sinó també enfrontant-se al clixé que comporta la seva homosexualitat.

 

 Fun home: un tragicòmic familiar ALISON BECHDEL

Fun home: un tragicòmic familiar

ALISON BECHDEL
LGBTI

Un any després de la mort del seu pare, Alison Bechdel va descobrir una foto d’un home jove en roba interior mentre remenava fotografies antigues de la família. El va reconèixer: era un dels antics alumnes del seu pare, i el cangur de la família. També va trobar una fotografia del pare de jove, amb un vestit de bany de dona…

Unas bollos de cuidado ALISON BECHDEL

Unas bollos de cuidado

ALISON BECHDEL
LGBTI

Una lectura divertida, intel·ligent i emotiva, amb tant de columna d’opinió com de novel·la victoriana.

 

Guia realitzada per Joan Carles Tobajas

 

Escrit per | Biblioteca Vallcarca i els Penitents - M. Antonieta Cot

La Biblioteca Vallcarca i els Penitents - M. Antonieta Cot es va inaugurar el 10 d'octubre de 2011 i dóna servei als barris de Penitents, Vallcarca i el Coll, Sant Genís dels Agudells i la Teixonera. Rep el nom de M. Antonieta Cot, a iniciativa del Consell de Dones de Gràcia, en reconeixement a la tasca de difusió de la cultura catalana que va portar a terme aquesta bibliotecària veïna de Gràcia durant els anys del franquisme. La Biblioteca té un fons especial en jazz i blues i programa activitats que tenen com a objectiu la difusió de la música afroamericana.

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.