Al llarg de la història de la literatura, s’han escrit moltes obres que tracten sobre llibres, llibreters, biblioteques, lectors apassionats, societats on els llibres estan prohibits, llibres que esmenten d’altres llibres… El Quijote, La biblioteca de Babel, Fahrenheit 451, tota la simbologia dels llibres a l’univers d’El nom de la rosa, tenen un denominador comú: el llibre com a desencadenant i part fonamental de la història que narren.

També els llibres a la literatura han ajudat els personantges a aïllar-se dels entorns desfavorables, com passa en les guerres (La bibliotecària d’Auschwitz, La lladre de llibres), a prendre decisions o a agafar les regnes de les seves vides (La soledad era esto).

D’altres llibres citen molts llibres perquè els personatges els llegeixen; homenatgen algun llibre en concret; centren la història al voltant d’una novel·la imaginària. I, fins i tot, en d’altres el protagonisme va cap a una llibreria o una biblioteca, llocs imprescindibles del món del llibre.

Coincidint amb la celebració, el proper 23 d’abril, de la diada de Sant Jordi, declarada també Dia Mundial del Llibre i del Dret d’Autor, us proposem superar aquest quart repte del Velocirepte, Més llibres, més lliures, amb la lectura d’un llibre en què llibres, escriptors, llibreries, biblioteques, clubs de lectura, llibreters, editors, impressors i bibliòfils en són els protagonistes.
 

Va saber que l’Edita tindria bona cura de la biblioteca. Tenia aquell vincle que uneix algunes persones amb els llibres. Una complicitat que ell mateix no tenia, massa actiu per deixar-se atrapar per línies i més línies impreses en pàgines. En Fredy preferia l’acció, l’exercici, les cançons, el discurs…Tot i això, es va adonar que la Dita tenia aquella empatia que fa que certes persones converteixin un grapat de fulls en un món sencer per a elles soles.

Antonio ITURBE. La bibliotecària d’Auschwitz

ebiblio Selecció de llibres en suport electrònic per superar el repte de lectura

 

ESCRIPTORS

 

Seductors, il·lustrats i visionaris - J. M. Castellet

Seductors, il·lustrats i visionaris. Sis personatges en temps adversos

CASTELLET, Josep M.
Barcelona: Edicions 62, 2009

Castellet no ha fet aquest viatge sol. El seu, és el millor exemple de l’aplicació d’aquella frase preciosa de Daniel Pennac que diu que “som habitats per llibres i per amics”. Les lectures i els amics amb qui compartir-les han estat part inseparable del seu treball des dels primers articles, a la universitat. S’hi anava més a parlar i a escriure de literatura que a estudiar unes carreres quasi sempre cursades per imposició familiar. [+]

Mientras llega la felicidad - Josep Maria Cuenca

Mientras llega la felicidad. Una biografía de Juan Marsé

CUENCA FLORES, Josep Maria
Barcelona: Anagrama, 2015

Per si algú no ho sap Juan Marsé (Barcelona, 1933) és un dels escriptors vius més importants en llengua castellana, en els seus llibres retrata la postguerra i els anys 50 i 60 sempre des del punt de vista dels vençuts. La Barcelona de les barraques, dels immigrants “charnegos”, de la gent que havia perdut una guerra i també una postguerra en contraposició als vencedors, que feien i desfeien al seu gust sense haver de donar comptes. [+]

 

La cocina literaria

La cocina literaria. 63 novelistas cuentan cómo escriben sus obras

GOMIS i SANAHUJA, Llorenç; PÉREZ COLOMÉ, Jordi; ALDECOA, Josefina R.
Barcelona: El Ciervo, 2003

L’escriptor té el poder de transmetre als seus lectors històries fascinants, potser per això a voltes ens l’imaginem un pèl turmentat per la magnitud del seu talent. Però com s’ho fan per produir les seves obres? S’asseuen a esperar que els hi facin una visita les muses? Segueixen una metodologia de treball extremadament disciplinada? Aquesta curiositat dels lectors cap als escriptors i la producció de la literatura també se la van qüestionar a la revista El Ciervo[+]

Vidas secretas de grandes escritores - Robert Schnakenberg

Estem acostumats a veure a la televisió, les anades i tornades dels personatges coneguts del moment. Les portades de les revistes, els programes del cor, etc, van plens de les manies de les “celebrities” del moment. Amistats estranyes, peticions intempestives de matinada a les habitacions d’un hotel, vestimentes extravagants, personatges insofribles… actualment tots coneixem notícies d’aquest tipus que, en alguns casos, ens poden arribar a escandalitzar. [+]

 

Mac y su contratiempo - Enrique Vila-Matas

Mac y su contratiempo

VILA-MATAS, Enrique
Barcelona: Seix Barral, 2017

Mac se’ns presenta com un constructor arruïnat que decideix iniciar-se en el món de l’escriptura amb un diari secret. En aquest diari ens va explicant com és la seva rutina a el barri de El Coyote, a l’Eixample barceloní. La seva obsessió per un veí, en Sánchez, escriptor famós i d’èxit el porta a la decisió de modificar i millorar la primera novel·la de l’escriptor Walter y su contratiempo. Els límits entre la realitat i la ficció es barregen durant tota l’obra. [+]

Més llibre més lliures. El món del llibre

 

LECTORS I LECTURA

 

Com crear un ambient lector a l'escola?

Com crear un ambient lector a l’escola?

BARÓ i LLAMBIAS, Mònica; ALIAGAS, Cristina; GORCHS, Glòria
Barcelona: Fundació Jaume Bofill, 2013

 
El projecte arrenca d’una iniciativa per millorar les competències lectores dels infants promoguda pel Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya i LECXIT, entre d’altres. Cristina Aliagas explica en relació a l’aparició dels nous suports de lectura (telèfons intel·ligents, tauletes o llibres electrònics): El lector crític […] ha de tenir estratègies efectives de cerca, estratègies per no perdre el rumb de la navegació i[+]

Per què llegir els clàssics, avui - Laura Borràs

Per qué llegir els clàssics, avui

BORRÀS, Laura
Badalona: Ara Llibres, 2011

Quantes vegades hem sentit dir al jovent: cal llegir els clàssics. Ara bé, què entenem per clàssics?. Pot ser una obra contemporània un clàssic?. Segons l’autora del llibre que recomanem, una obra contemporània pot ser-ho. Un clàssic ens parla a través de moltes èpoques, deixa una empremta en el temps, es posada a prova dia a dia i cal rellegir-la per aconseguir allò que els crítics fan: “trobar allò amagat que resta desapercebut en lectures massa ràpides”. [+]

 

Historia de la lectura. En el mundo occidental CABALLO, Guglielmo; CHARTIER, Roger; BONFIL, Robert

Historia de la lectura. En el mundo occidental

CABALLO, Guglielmo; CHARTIER, Roger; BONFIL, Robert
Madrid: Taurus, 1998

Aquesta història de la lectura és una obra miscel·lània on més d’una dotzena d’experts en el món de la cultura escrita reflexionen sobre la relació entre les pràctiques lectores, els condicionants socioeconòmics, religiosos i culturals i la pròpia evolució material del llibre des de la Grècia clàssica fins l’actualitat. Com que tota història de les pràctiques de lectura és també una història dels objectes escrits, aquest llibre dóna tanta importància a… [+]

portada

Libros malditos, malditos libros

DÍEZ JAYO, Juan Carlos
Barcelona: Piel de Zapa, 2013

Sempre he recomanat passejar per la biblioteca. Recórrer els passadissos, mirant tranquil·lament els lloms dels llibres que descansen sobre les prestatgeries. Aquesta és una de les millors maneres que hi ha per trobar els llibres. Perquè si us penseu que sou vosaltres qui escolliu el llibre, esteu ben equivocats: Són els llibres els que us escullen a vosaltres. I perquè us explico això, perquè justament és el que m’ha passat amb el llibre que ara us recomano. [+]

 

Historia portátil de la literatura infantil - Ana Garralón

Historia portátil de la literatura infantil i juvenil

GARRALÓN, Ana
Zaragoza: Universidad de Zaragoza, 2017

Podem portar dins les nostres butxaques un compendi de la literatura infantil i juvenil des dels seus inicis fins a finals dels anys 80? Podem gaudir d’un viatge literari on conèixer el fil comú que uneix als grans recopiladors de contes, l’inici de la literatura de viatges, el simbolisme i les aventures dels grans personatges de tots els temps i la transgressió literària dels anys 60? Sí, de la mà d’aquesta obra que pertany a… [+]

84, Charing Cross Road - Helene Hanff

84, Charing Cross Road

HANFF, Helene
Barcelona: Empúries, 2005

Potser sou dels que encara els arriba una postal o felicitació per correu, però gairebé segur que no és dels vostres fills, nebots o néts! Avui és pràcticament impensable l’existència d’una relació per correspondència. Per això us aconsello instal.lar-vos amb un té o una copa de vi, si pot ser davant de la llar de foc, i deixar-vos portar pel ritme epistolar, pel plaer d’esperar l’arribada del carter, com ho fan l’escriptora americana Helene Hanff i… [+]

 

Los libros y la libertad - Emilio Lledó

Los libros y la libertad

LLEDÓ, Emilio
Barcelona: RBA, 2013

Són moltes les persones que no acaben de decidir-se per la lectura en llibre digital. Pot ser que per nostàlgia, o per resistència als canvis que ens porta la tecnologia. Tot i que la nostra manera de processar informació també té quelcom a veure: sembla que el llibre en paper facilita la comprensió d’allò que llegim gràcies a la seva dimensió física. Tal com si necessitéssim sentir les pàgines, poder passar-les amb els nostres dits, per a poder recordar millor allò llegit. [+]

La librería ambulante - Christopher Morley

La librería ambulante

MORLEY, Christopher
Cáceres: Periférica, 2012

Us vull recomanar un llibre del qual fins fa poc no hi havia notícia i que ha resultat una d’aquelles lectures refrescants, optimistes i vibrants, que saps que no són res més que un passatemps i que et deceben per la seva vessant rosa pastelosa, però que sense dubte recomanaries. Per una banda perquè el seu autor fa un llibre que esdevé un cant a la natura, a la cultura i als llibres. I per una altra banda, perquè el seu autor amb un estil clar i planer fa humor, aventura, bogeria i literatura homenatge als clàssics. [+]

 

Llum entre ombres. 6 biblioteques singulars a la Catalunya contemprània

Llum entre ombres. Sis biblioteques singulars a la Catalunya contemporània…

Vilanova i la Geltrú: Organisme Autònom de Patrimoni Víctor Balaguer, 2011

 
Fa pocs dies que ha arribat a les Biblioteques de Barcelona el llibre Llum entre ombres. Sota el subtítol 6 biblioteques singulars a la Catalunya contemporània aquesta obra, publicada en el marc del centenari de la mort de Joan Oliva Milà, primer bibliotecari de la Biblioteca Museu Balaguer de Vilanova i la Geltrú, és una excel·lent forma de conèixer la història de Catalunya a través de la vida de mitja dotzena de biblioteques públiques d’iniciativa privada. [+]

La república invisible - Joan Peruga

La república invisible

PERUGA, Joan
Barcelona: Proa, 2004

La República invisible és la segona obra de l’historiador i escriptor andorrà Joan Peruga. Peruga ens narra una història que se’ns va mostrant en la relació entre un periodista català i la directora de la Biblioteca Nacional d’Andorra, una bibliòfila que vol recuperar un llibre escrit al segle XIX per una aventurera gal·lesa, que suposadament visità el petit país del Pirineu. Tot i que la recerca d’aquest llibre és l’argument de la novel·la,… [+]

 

Segura, Isabel. Barcelona, ciutat de llibres

Barcelona, ciutat de llibres

SEGURA SORIANO, Isabel
Barcelona, Ajuntament de Barcelona, 2016

Barcelona és una ciutat que, des de sempre, ha tingut una relació intensa amb els llibres. I precisament sobre aquesta relació tracta l’obra Barcelona, ciutat de llibres, de la historiadora Isabel Segura, que fa un repàs de l’evolució d’una indústria que avui continua tenint molta vida a la ciutat. Quan la ciutat antiga creix i s’expandeix cap a l’Eixample, la indústria del llibre també es desplaça i es desenvolupa a la recerca de nous espais urbans. [+]

La societat literaria i de pastis de pela de patata de Guernsey - Mary Ann Shaffer

La societat literària i de pastís de pela de patata de Guernsey

SHAFFER, Mary Ann; BARROWS, Annie
Badalona: Ara Llibres, 2009

Al Bibarnabloc ens estrenem amb un nou format de recomancions: les videorecomanacions. Us presentem la primera d’una sèrie que anirem publicant a partir d’ara, que esperem que us agradi. Podeu fer els vostres comentaris al bloc i al canal youtube de Biblioteques de Barcelona. Volem saber la vostra opinió!!! [+]

 

Nadie acabara con los libros - Umberto Eco / Jean Claude Carriere

Nadie acabará con los libros. Jean-Claude Carrière y Umberto Eco


TONNAC, Jean-Phillipe de
Barcelona: Lumen, 2010

Molts de vosaltres estareu d’acord amb mi en què una definició recurrent del plaer és la imatge d’una sobretaula festiva d’amics, amb bombons dels que aturen el temps al paladar i licors dels que atien cervells i desfermen llengües. I aquesta és la sensació que us vull transmetre, la que m’acompanya cada vegada que revisito aquesta conversa-riu desimbolta, irònica, intel·ligent i entretenguda sobre les aventures i les misèries del llibre al llarg de la història. [+]

Més llibre més lliures. El món del llibre

 

Escrit per | Biblioteca Sant Gervasi - Joan Maragall

La Biblioteca Sant Gervasi - Joan Maragall obre les portes el 19 juny de 2014. Situada als jardins de la Vil·la Florida, a la confluència dels carrers de Sant Gervasi de Cassoles i del Bisbe Sivilla, és un nou equipament cultural i de proximitat. Es converteix en la biblioteca central del districte de Sarrià i dóna servei als seus ciutadans juntament amb la Biblioteca Clarà i la Biblioteca Collserola - Josep Miracle.

26 Comentaris

 1. Laura

  4 abril 2018 at 11:06

  Hola Velocilectors! La proposta d’aquest mes serà tot un repte per a mi, la lectura que he agafat es titula “Llegim plegats” de Mercè Carrillo. Crec que serà un llibre molt interessant pel màster de Biblioteca que estic estudiant enguany. Aprofito per dir-vos que estic recollint les valoracions dels participants del Velocirepte pel meu treball de fi de màster; així que estaria molt agraïda si poguessiu respondre aquesta enquesta tan curteta.

  https://goo.gl/forms/zlG6yxN3JMIObwEp1

  Moltes gràcies!

  • Bon dia Laura,

   “Llegim plegats” és un llibre ben interessant. Parla de l’experiència de l’autora com a lectora i també com a conductora dels clubs de lectura a les nostres biblioteques. De ben segur et serà útil per al teu treball.

   Salutacions,

 2. Maurizio Pisu

  4 abril 2018 at 11:43

  Todavía no he decidido que voy a leer este mes, quizás relea Elnombre de la rosa… mientras me permito recomendar Por qué ller los clasico de Italo Calvino o Como leer y por qué de Harold Bloom.

 3. Maurizio Pisu

  4 abril 2018 at 12:13

  Mi hija me recuerda también Si una noche de invierno un viajero de Italo Calvino y Como una novela de Daniel Pennac…

  • Bon dia Maurizio,

   Difícil elecció, per una banda, perquè qualsevol d’aquests títols és vàlid per al velocirepte. Però en canvi, per una altra banda, l’elecció és fàcil. El segon títol que esmentes de Calvino és un llibre meravellós. Si no hi has passat mai, pensem que ho has de fer.

   Salutacions,

   • Maurizio Pisu

    11 abril 2018 at 22:07

    Gracias por el consejo, aunque llega tarde…Desde que, adolescente, leí El barón rampante, Calvino es uno de mis escritores preferido y a estas alturas ya lo he leido todo…;-)

 4. Xahrazad

  4 abril 2018 at 14:13

  Jo he començat el Velocirepte d’abril amb una obra sobre la història del llibre.

 5. Rubén

  5 abril 2018 at 19:14

  Jo vaig dubtar també en agafar El nombre de la rosa, però vaig acabar decidint-me per: El club de lectura del final de tu vida. Segurament aniré a buscar d’altres, perquè m’ha agradat la temàtica d’aquest mes.

 6. Maurizio Pisu

  9 abril 2018 at 22:09

  Al final, Bartleby y compañía Enrique Vila-Matas…

 7. Antoni

  12 abril 2018 at 9:29

  El repte del Velocirepte m’ha dut, aquesta vegda, a confirmar el que ja vaig dir en el primer repte: que la tria de temes em duria a descobrir noves i desconegudes lectures no previstes. És el cas d’ara. Estic llegint La biblioteca de los libros perdidos, de Stuart Kelly. Tota una desccoberta per a un bibliòfil! He gaudit com mai de la seva lectura. I m’ha estranyat, perquè no es tracta pas de gènere narratiu. És tot un treball d’investigació molt acurat i molt ben explicat (dedueixo que, en gran part, aquest ha estat el motiu del meu engrescament en la seva lectura).M’ho he passat molt bé amb la repassada al gran nombre d’autors i publicacions que presenta i amb la seva exposició.

 8. Claudia

  14 abril 2018 at 10:32

  Finiquitat el 4rt velocirepte. Aquest més m’he endinsat en el món editorial a partir de “Código best seller” de Sergio Vila-Sanjuán, autor que ja s’havia endinsat amb aquest tipus de relat amb “Pasando Página”. Código best seller explica de manera amena les diferents tipologies de best sellers i com aquest són un réflex (a vegada molt súbtil) de la societat i el moment en que es van escriure. En una segona part fa un resum dels grans best sellers del S. XIX – XX, des de Ivanhoe fins a la Trilogía Millenium, ideal per fer una llista de llibres per llegir. En definitiva, és una apologia a creure en el best seller que han creat molts lectors i n’ha fidelitzat d’altres (Duma, Eco, J.K. Rowling i els que vindrán).

  Ah i com que quan vaig anar a la biblioteca a buscar-lo en vaig agafar 2, ara seguiré amb “Nuevos juguetes de la guerra fría” de Juan Manuel Robles. A veure si aconsegueixo saber com és que l’han inclòs en el repte del mes.

  • Hola Claudia,

   La veritat és que no sabem dir-te per quin motiu aquest títol s’ha inclòs en el repte d’aquest mes. T’ho diem de seguida ho descobrim.

   • Claudia

    17 abril 2018 at 13:21

    Perfecte. Pel que estic veient és possible que sigui perquè el protagonista vol ser escriptor. Merci.

 9. Benvolguts Xahrazad, Antoni i Claudia,

  Gràcies pels vostres comentaris sobre aquests títols de no ficció. Tan de bo ajudin a descobrir a altres lectors i altres lectores lectures interessants sobre la història del llibre i les biblioteques i també sobre el món editorial. No oblideu preguntar, si teniu cap dubte, al/la vostre/a bibliotecari/ària de “capçalera”.
  😉

  Salutacions,

  • Xahrazad

   19 abril 2018 at 10:47

   🙂

 10. Àngela Barriuso Benito

  16 abril 2018 at 17:41

  Fahrenheit 451 Ray Bradbury Sobresaliente relato, el libro como enemigo a combatir. Porque leer perjudica seriamente la ignorancia.

  • Hola Àngela,

   Aquest títol ens agrada molt als bibliotecaris i bibliotecàries. Sabut és que Bradbury gaudia de les biblioteques, com ha reflectit en alguns contes. Fahrenheit 451 és un autèntic clàssic que manté una vigència absoluta amés de ser una història maquíssima.

   Salutacions,

 11. alberto sanchez sanchez

  16 abril 2018 at 22:31

  bona tarda,
  L’especialització de llibres i lectura és un gran encert, felicitats a la biblioteca Joan Maragall que té aquest fons

 12. Esperança Lopez Garcia

  17 abril 2018 at 8:17

  Prenc nota dels vostres consells.
  Feliç Diada de Sant Jordi!

 13. Eloïna B J

  18 abril 2018 at 13:30

  el mes passat al final m’he llegit Autoretrat de Mercé Rodoreda i el llibre Elles. 65 Dones oblidades de la història. Els dos m’han agradat molt, però com que tinc una debilitat per la història el segon m’ha encantat. M’ha agradat tant que he accedit a la web del Institut Català de les Dones i m’he baixat gratuïtament aquest llibre de manera digital, juntament amb d’altres molt interessants.

 14. ue no he pogut anar

  18 abril 2018 at 13:35

  Aquest mes he agafat Corazón de tinta (no el teníen en català) de Cornelia Funke. El cert és que no he llegit res d’ella. Se que és el primer d’una trilogía i sembla força interessant.Ja us explicaré que tal em sembla.
  Cada cop m’en adono mes que no podré llegir tot el que voldria.Tinc 58 anys i porto tota la vida llegint i hi ha tants autors que no conec i tantes obres per descobrir!!!!

 15. ELOINA B J

  18 abril 2018 at 13:36

  Aquest mes he agafat Corazón de tinta (no el teníen en català) de Cornelia Funke. El cert és que no he llegit res d’ella. Se que és el primer d’una trilogía i sembla força interessant.Ja us explicaré que tal em sembla.
  Cada cop m’en adono mes que no podré llegir tot el que voldria.Tinc 58 anys i porto tota la vida llegint i hi ha tants autors que no conec i tantes obres per descobrir!!!!

  ABANS HA SORTIT MALAMENT EL NOM

 16. Clara

  19 abril 2018 at 16:53

  Començo el velocirepte aquest mes, així que tinc feina en decidir lectures dels reptes anteriors. He vist diversos llibres que semblen interessants, la decisió serà difícil!
  Per aquest mes he escollit George: el perfum dels cedres de Gabriel Janer Manila.

 17. Rommel SV

  30 abril 2018 at 12:53

  He seguido el velocirepte desde inicio de año. He tratado de compaginarlo con las lecturas que tengo en una larga y creciente lista de títulos “por leer”.

  Para el mes de abril, elegí “Saber leer” publicado por el Instituto Ceervantes. Es un análisis a manera de divulgación sobre el proceso de lectura.

  Este volúmen inicia sentando las bases del proceso de lectura con la descripción de los elementos e intereses que nos llevan como sujetos a tomar un conjunto de palabras relacionadas que dan origen a un texto. Establece claramente el vínculo entre el escritor, el mensaje y el lector; desde la definición del verbo “leer”, una reflexión psicosociollingüística, las estrategias de lectura y una categorizacion de los géneros discursivos.

  La quinta sección, “Leer en la Universidad y en el mundo profesional” , presenta un caso de estudio que disfruté bastante — quizá por el momento e interés de tomar este título — y del que su conclusión creo podría extenderse no solamente a la responsabilidad de las entidades académicas y proresionales, si no en general a toda la sociedad. Así, una “buena y crítica lectura”, podría llevarnos a una mejor calidad de vida global.

  Ya tengo casi todos los libros elegidos para el resto del año. De los que no, me vendrà bien tomar las referencias que se van posteando en éste BirnaBloc. Així como també espero pogut escriure el proper comentari en Catalá. Solament que el internet no oblida i encara em sento mes segur a la meva llengua.

  • Mil gràcies Rommel SV per aquest comentari! Resulta que aquest llibre el tenim a la biblioteca, però no dins l’especialització. Ara el recuperarem.

   S’agraeix molt, Rommel SV, que valoris l’opció de fer-nos comentaris en català. Però sent-te lliure i còmode de fer-ho en castellà si ho prefereixes. És perfectament vàlid. Del que estem contents és de que ens segueixis i et siguem una mica útils per gaudir de noves lectures.

   Salutacions,

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.