Més llibres més lliures. Selecció LIJ (literatura infantil i juvenil)

Més llibres més lliures. Selecció LIJ (literatura infantil i juvenil)

D’entre les històries que s’expliquen als contes infantils, en trobem algunes que se centren en una de les activitats més gratificants i emocionants que nens i adults podem viure: la lectura.

Són històries on els llibres són els protagonistes, i on es mostra el valor del llibre com a objecte i com a eina per viure moltes experiències i apropar-nos a altres vides.

Us oferim una selecció de llibres perquè els concursants més joves puguin superar el quart repte del Velocirepte. Són llibres on el centre de la història són els llibres, ja sigui perquè els personatges principals són lectors voraços, perquè la trama gira al voltant d’aquests o perquè són llibres que neixen amb la vocació de ser un tribut al poder de la literatura i de la imaginació.
 

Escondido detrás de un grueso árbol, el oso observó cómo la mujer se sentaba y abría un extraño objeto rectangular que tenía entre las manos.  […], el oso no podía dejar de contemplar a la mujer, intentando comprender qué estaba haciendo con el libro en sus manos.  Se sentía tranquilo al mirarla.

Dennis HASELEY; Jim LAMARCHE. El oso que amaba los libros

 
ebiblio Selecció de llibres en suport electrònic per superar el repte de lectura

 

Tomás aprende a leer  BOGART, Jo Ellen; FERNÁNDEZ, Laura; JACOBSON, Rick

Tomás aprende a leer

BOGART, Jo Ellen; FERNÁNDEZ, Laura; JACOBSON, Rick
Barcelona: Juventud, 2014

Mai no és tard per aprendre i en Tomás, malgrat que ja és gran i té fills i nets, desitja aprendre a llegir. Així que, animat per la seva dona, se’n va a l’escola a aprendre a llegir. A més a més d’aprendre a llegir a l’escola, Tomás es relaciona amb els companys i la professora i els ensenya coses que ell sap.

De mica en mica aprèn a llegir fins que arriba el dia en què llegeix a la dona un poema d’amor.

Un llibre tendre i on es transmet el valor de la superació d’un mateix i de la lectura com a font de plaer. (Leakey)

Què llegeixen els animals abans de dormir  CARLAIN, Noé; DUFFAUT, Nicolas

Què llegeixen els animals abans de dormir

CARLAIN, Noé; DUFFAUT, Nicolas
Barcelona: Juventud, 2011

Us proposem un catàleg on trobareu què llegeixen cadascun dels animals que hi apareixen. Bé, en realitat no és ben bé així, perquè algunes il·lustracions no ens ensenyen què llegeixen, sinó quins tipus de llibres llegeixen o com els llegeixen.

Cada il·lustració és un joc de paraules imatge que pretén fer somriure el lector associant l’animal amb alguna característica intrínseca, com per exemple les granotes, que llegeixen contes sobre princeses. (Iris Duarte)

 

La història interminable  ENDE, Michael

La història interminable

ENDE, Michael
Barcelona: Jollibre, 2016

Si hi ha una novel·la juvenil que exemplifica l’amor als llibres i a la lectura, aquesta és La història interminable. Un noi d’11 anys, en Bastian, descobreix un llibre en una llibreria titulat La història interminable.

En aquest llibre coneixerà el protagonista de la novel·la, l’Atreyu, un noi que té com a objectiu salvar el Regne de la Fantasia. La història interminable és un dels clàssics de la narrativa juvenil. (Neville Longbottom)

Henson, Heather. La senyora dels llibres

La senyora dels llibres

HENSON, Heather; SMALL, David
Barcelona: Juventud, 2010

L’àlbum ens presenta l’emotiva història d’en Cal, un noi a qui, a diferència de la seva germana, la Lark, no li agraden els llibres i no sap llegir. En Cal no pot entendre que la Lark miri els llibres com si fossin tresors i es passi el dia llegint.

La senyora dels llibres els visita cada quinze dies i ha de fer un llarg viatge fins arribar a casa seva i portar tots aquests documents…, i a més a més, de franc! [+] (SDLIJ)

 

Si jo fos un llibre  LETRIA, José Jorge; LETRIA, André

Si jo fos un llibre

LETRIA, José Jorge; LETRIA, André
Barcelona: Juventud, 2014

Aquest conte és un homenatge al llibre com a objecte màgic i a la seva capacitat de canviar les nostres vides. Recomanat per als amants dels llibres, apassionats de la lectura i també per a tothom qui vulgui imaginar totes les funcions inimaginables que ens ofereix. Un llibre no és tan sols un conjunt de fulls impresos, agrupats de forma ordenada. Dins un llibre s’amaga tot un món i cada món és màgic, únic i irrepetible. Cada llibre té el seu moment a la nostra vida. Només cal obrir-lo…

Les il·lustracions estan carregades de simbologia i per aquest motiu va guanyar el Premi Junceda Iberia el 2012. (Rosa G.)

Es busca! Lili la llebre, lladre de llibres  MACKENZIE, Emily

Es busca! Lili la llebre, lladre de llibres

MACKENZIE, Emily
Barcelona: Combel, 2016

La Lili és una llebre que prefereix devorar un llibre que no pas un manat de pastanagues. Li encanta llegir, li encanta, li encanta! Quan ja no té més llibres a casa decideix entrar a casa de la gent i llegir mentre dormen i una cosa porta a l’altra… i se’ls acaba enduent. El que no sabia la Lili és que es trobaria amb l’Artur, un nen al qui també li encanta llegir però que no deixarà que els llibres li desapareguin. Després d’investigar una mica el nen descobreix la Lili i la llebre s’adona que es troba en un bon embolic. Tot i així, l’Artur entén molt bé la Lili: ben mirat, comparteixen l’afició per la lectura, així que decideix ensenyar-li un lloc on pot agafar tots els llibres que vulgui! Això sí, els ha de tornar.

Es tracta d’una història divertida amb il·lustracions plenes de detalls i on l’amor per la lectura es respira a cada pàgina. (Marta F.)

 

El segrest de la bibliotecària  MAHY, Margaret; BLAKE, Quentin

El segrest de la bibliotecària

MAHY, Margaret; BLAKE, Quentin
Barcelona: La Magrana, 2001

Aquesta és la història de com uns bandolers decideixen segrestar la bibliotecària del poble, la senyoreta Laburnum, i de com esperen que l’ajuntament els en pagui un bon rescat. Però mentre fan les negociacions adients, la bibliotecària comença a llegir-los llibres, amb tant d’encert que els bandolers es converteixen en prolífics lectors. A més, la bellesa de la noia, el seu bon caràcter, la seva intel·ligència i una malaltia contagiosa acaben complicant el segrest. Una història que tan sols amb trenta pàgines et contagia l’amor per la lectura. (Valle-Inclán)

Dossier negro  MOORE, Alan; O’NEILL, Kevin

Dossier negro

MOORE, Alan; O’NEILL, Kevin
Barcelona: Planeta DeAgostini, 2014

La Lliga de Cavallers Extraordinaris semblava cosa del passat, però potser encara hi ha esperança! Els dos últims supervivents del grup, la Mina Harker i l’aventurer Allan Quatermain, s’embarquen en una perillosa aventura per trobar el dossier negre, un llibre que els permetrà retrobar els seus companys i descobrir els misteris més ben guardats de l’univers. El guionista Alan Moore, guanyador d’un premi Nébula per Watchmen, ens torna a enlluernar amb la seva capacitat per crear móns propis, personatges carismàtics i aventures originals. (Harley Quinn)

 

Biblioburro. Una història real de Colòmbia  WINTER, Jeanette

Biblioburro. Una història real de Colòmbia

WINTER, Jeanette
Barcelona: Juventud, 2010

Biblioburro és la història real de Luis Soriano, un mestre del nord de Colòmbia que va voler apropar els llibres i les seves històries a aquells nuclis de població rurals més aïllats que tenien l’accés complicat. Va començar amb un petit lot de 70 llibres que va arribar a créixer fins als 4.800, la majoria provinents de donacions. Aquest llibre explica com, malgrat les complicacions, en Luis va aconseguir que la seva iniciativa tingués èxit. La JeanetteWinter ens ho explica amb una narració simple i plena de colors amb la qual els petits reben un missatge clar i contundent: no cal tenir gaires recursos per portar a terme accions molt beneficioses; a vegades amb una bona idea ben gestionada i una voluntat de ferro podem convertir petites accions en grans esdeveniments. (Meggie Folchart)

Més llibres més lliures. Selecció LIJ (literatura infantil i juvenil)

 

Comparteix

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

1 comentari a “Més llibres més lliures. Selecció LIJ (literatura infantil i juvenil)”

  1. Pingback: VELOCIREPTE18-04: MÉS LLIBRES MÉS LLIURES. SELECCIÓ LIJ – La Biblioteca del Baró

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.