3

que veas belleza aquí
no quiere decir
que haya belleza en mí
quiere decir que hay belleza arraigada
tan dentro de ti
que no puedes evitar
verla en todas partes

 

Rupi Kaur - Otras maneras de usar la boca

Kaur, Rupi
Otras maneras de usar la boca

Barcelona : Espasa, 2017

 

A vegades em sorprèn trobar llibres que, per una casualitat, arriben a les teves mans. Els obres per qualsevol pàgina i, de sobte, veus que una frase crida la teva atenció… i comences a passar les pàgines per valorar si és un llibre que val la pena llegir. En aquest cas, aquest poema que obre aquesta ressenya, és el que em va convidar a descobrir aquesta petita joia.

Rupi Kaur és l’autora d’aquest llibre on uneix poemes amb il·lustracions. D’alguna manera, utilitza les paraules per expressar el que sent, explora les emocions i algunes experiències que poden ser traumàtiques per poder-les sanar. Justament, aquest llibre “Otras maneras de usar la boca” (el títol original és “Milk & honey”… mai entendré com poden canviar tant les traduccions dels títols!) va ser un èxit i va estar al llistat de llibres més venuts al New York Times durant 41 setmanes seguides (des de maig del 2016 al gener del 2017).
 

Rupi Kaur Font: Web de l'autora

Rupi Kaur
Font: Web de l’autora


 
Kaur utilitza la poesia (i a vegades la prosa) i les acompanya d’il·lustracions fetes també per ella. Són imatges senzilles, de traç simple però a vegades carregades d’una força que creen el binomi perfecte. També alguns dels seus dibuixos parlen per si sols i es podrien considerar com una mena de poema visual. En tot cas, aquests poemes reflecteixen un viatge interior a través de moments que qualsevol persona pot trobar al llarg de la seva vida. Sentiments com l’amor, la tristesa, la soledat, l’alegria… són emocions universals del gènere humà o sigui, que segurament, us identificareu amb més d’alguna de les seves poesies.
 
poema1
 
El llibre està estructurat en quatre blocs i cada part té els poemes relacionats amb un tema determinat. Així, Rupi Kaur comença parlant del dany, de l’amor, de la ruptura i finalment, de la curació. Ja el mateix llibre ens diu que els temes tractats són l’amor, la pèrdua, l’abús, la curació i la feminitat.

Aquest va ser el seu primer llibre publicat de poesia i fa poc ha tret el seu segon llibre “The Sun and her flowers” que encara no ha estat traduït.

Resumint, aquest és un llibre de poesia potser una mica diferent però en el que val la pena navegar per les seves pàgines. Segurament et trobaràs i et perdràs, però tancaràs la seva última pàgina amb un somriure.

 

has llegado hasta el final, con mi corazón en tus manos. gracias. por llegar a salvo hasta aquí. por tu ternura con mi parte más delicada. siéntate. respira. debes de estar cansado. déjame besarte las manos. los ojos.

 
En aquest vídeo podeu veure la presentació de Rupi Kaur del seu poemari. La lletra de la música que sona de fons està escrita per ella i la veu la posa l’artista Keerat Kaur.
 

kaurfinal
 

Escrit per | Mr Hyde

Sóc la part oculta del Dr. Jekyll... o era a l'inrevés? Es comenta que vaig ser creat per un tal Stevenson, quan més aviat va ser al contrari, encara que això és un secret. Vaig estudiar amb el gran Doctor Tenma, m'agrada la música de Hyde i tinc un gat anomenat Schrödinger. Per cert, dintre meu hi ha la Marian, una devorallibres de la Biblioteca Horta - Can Mariner.

3 Comentaris

 1. Nuria

  26 abril 2018 at 20:51

  Que bonitas palabras salen de este libro, es un buen aliciente para leerlo!

 2. maria riera

  17 maig 2018 at 20:55

  molt bo!!

 3. Jessie

  18 maig 2018 at 2:23

  I’m in love with this book. Thanks a lot.

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.