El librero de Selinunte de Roberto Vecchioni

Biblioteca Sant Gervasi - Joan Maragall Fa 6 mesos Adults, Llibres
1

A una ciutat siciliana que l’autor anomena com l’antiga ciutat de Selinunte hi arriba un llibreter particular. Existeixen altres llibreries al poble, però el propietari de la nova desperta l’atenció de tots. També desperta la desconfiança i el rebuig. Però, què ofereix aquest llibreter per a provocar aquestes reaccions?
 

Vecchioni, Roberto El Librero de Selinunte

Vecchioni, Roberto
El Librero de Selinunte

Madrid : Gadir, 2007

 
Hem llegit aquest títol per casualitat, perquè s’ha creuat en el nostre camí i per al nostre repte, és clar. Res casual és parlar sobre una història en una llibreria. De vegades sentim a les biblioteques comentaris per part dels usuaris que suggereixen l’ús de la biblioteca en contraposició a la visita d’una llibreria. Nosaltres no ho veiem així i afirmen necessitar les llibreries com qui més. A més, vivim en una ciutat amb no poques i excel·lents llibreries. No gaudir-les seria un error.

L’acció d’aquesta història es desenvolupa en un entorn rural intemporal però suposadament recent que explica l’efecte del nouvingut sobre uns vilatans que es descriuen ignorants i temorosos de l’actitud i aspecte del llibreter. Sobretot del seu aspecte:
 

Solo, sentado en una mesa, con una inusitada pila de libros frente a él, estaba el hombre más feo que había visto nunca. Bajito, torcido, curvado, bebía sujetando el vaso con las dos manos, apoyándose sobre los codos, y parecía como suspendido en el aire, porque estaba sentado, però los pies no le llegaban al suelo. Llevaba un traje de chaqueta cruzada a rayas grises y negres mucho más grande que él; bajo un sombrero flácido, una cara qn la que no veías los ojos, aunque estaban, y en medio de la cara, una nariz aguileña que parecía postiza, como esas que se ponen en carnaval para hacer reir a los amigos (p. 28)

 
Què ofereix aquest senyor? Ni més ni menys que la possibilitat de sentir, de la seva pròpia veu, històries que llegeix (gratuïtament) a qui vulgui anar a la seva llibreria. Qui acaba anant? Només en Nicolino. Aquest acaba encisat pels textos de Pessoa, Sòfocles, Tolstoi, Safo, Leopardi, Dante, Rimbaud, Proust, Dostoievski, Shakespeare. El nostre protagonista no deixa de pagar un preu. Davant el desconeixement i desinterès de la família i dels companys de col·legi, té una baralla quan s’adonen que assisteix a les trobades proposades pel llibreter, Nicolino no es deixa portar. Hi va una primera vegada i queda captivat. En Nicolino veu més enllà de les aparences i dels prejudicis i descobreix un plaer que li canviarà la vida.

Un tràgic succés acaba amb la llibreria. Un incendi la redueix a cendra. Els vilatans no troben a faltar res amb aquesta pèrdua. I en Nicolino tampoc, perquè el bé ja està fet.

 

Escrit per | Biblioteca Sant Gervasi - Joan Maragall

La Biblioteca Sant Gervasi - Joan Maragall obre les portes el 19 juny de 2014. Situada als jardins de la Vil·la Florida, a la confluència dels carrers de Sant Gervasi de Cassoles i del Bisbe Sivilla, és un nou equipament cultural i de proximitat. Es converteix en la biblioteca central del districte de Sarrià i dóna servei als seus ciutadans juntament amb la Biblioteca Clarà i la Biblioteca Collserola - Josep Miracle.

1 Comentari

  1. Per si algú s’engresca a seguir les passes del librero de Selinunte, des de la biblioteca us proposem el següent taller:

    Taller lectura en veu alta

    http://ajuntament.barcelona.cat/biblioteques/bibsantgervasi/ca/noticia/taller-de-lectura-en-veu-alta_642512

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.