Criança i educació en la diversitat de gènere

Criança-educacio-nens-silueta_1600px

Cada dia més persones es pregunten com poden acompanyar a les seves criatures per a que creixin lliures dels estereotips de gènere, de manera que cada una es pugui desenvolupar sense sentir-se limitada per uns rols i uns comportaments que els adults, si no en som conscients, els anem imposant. A la llarga, això provoca un tracte diferenciat entre nens i nenes, que creixen pensant que han de ser i comportar-se de determinades maneres: els nens han de ser durs i valents, les nenes sensibles i porugues, i un llarg etcètera que lamentablement tots coneixem. Per tal de prevenir el sexisme i la manca d’oportunitats en la nostra societat, és important que de ben petites les criatures se sentin lliures d’expressar-se tal i com són i d’explorar les seves capacitats independentment del seu gènere. A més a més, la presència cada cop més gran a les aules de criatures de gènere i afectivitats diverses que es fan visibles i la voluntat de respectar-les i generar espais segurs i de confiança, fan que hi hagi una demanda de recursos a la que volem donar resposta des de les Biblioteques de Barcelona.

Amb aquest objectiu, des de la Biblioteca Nou Barris -on podeu trobar un fons documental centrat en les identitats trans i el gènere– s’ha creat una guia per a famílies i persones en l’àmbit de l’educació. S’hi recullen llibres sobre coeducació, sobre infància trans, sobre la fluïdesa de gènere, etc. i materials infantils i juvenils per a treballar entre tots una criança i una educació respectuosa amb la diversitat que us presentem a continuació i que, si voleu, també podeu descarregar en format pdf.

Dins de les activitats relacionades amb el fons i per treballar tots aquests conceptes, el passat dia 7 d’abril es va fer un taller participatiu a càrrec d’Eider Elizegi anomenat “Desencaixa el gènere!”, un taller cap a un acompanyament respectuós del gènere a la infància, a la Biblioteca Nou Barris. Una vintena de persones vam poder reflexionar i debatre sobre diferents qüestions: En què es diferencien sexe i gènere? Existeixen només dos sexes, mascle i femella? Què entenem quan diem DONA i quan diem HOME? Quines coses fem constantment per a que ens llegeixin com a homes o com a dones? A cada sexe li correspon inevitablement un gènere? El nostre gènere és una cosa fixa i estable que ve determinada pel nostre sexe biològic? I quin lloc ocupa l’orientació sexual en tota aquesta història? De quina manera els adults condicionem el desenvolupament de la identitat de gènere de les criatures? Us deixem unes fotografies de la jornada i, si us sembla interessant, us recomanem que contacteu amb la biblioteca (b.barcelona.nb@diba.cat) o que seguiu la seva pàgina de Facebook si voleu estar al dia de les properes activitats.
 

 

 

 

 

  Educación artística y diversidad sexual  Ricard Huerta, Amparo Alonso-Sanz (Eds)

Educación artística y diversidad sexual

Ricard Huerta, Amparo Alonso-Sanz (Eds)
València: Universitat de València, 2015

pdfVeure [+]

  Infancia y transexualidad  Gavilán, Juan

Infancia y transexualidad

Gavilán, Juan
Madrid: Los Libros de la Catarata, 2013

pdfVeure [+]

 

Transeducar: arte, educación y derechos LGTB  Huerta, Ricard

Transeducar: arte, educación y derechos LGTB

Huerta, Ricard
Barcelona: Egales, 2016

pdfVeure [+]

 

 

  Políticas, prácticas y pedagogías traNs  Asun Pié y Jordi Planella (Eds.)

Políticas, prácticas y pedagogías traNs

Asun Pié y Jordi Planella (Eds.)
Barcelona: UOC, 2015

pdfVeure [+]

  Transexualidad, adolescencias y educación: miradas multidisciplinares

Transexualidad, adolescencias y educación: miradas multidisciplinares

Octavio Moreno Cabrera y Luis Puche Cabezas (Eds.)
Barcelona; Madrid: Egales, DL 2012

pdfVeure [+]

 

Somos como somos: deconstruyendo y transformando la escuela  Sánchez Sáinz, Mercedes - diversitat de gènere

Somos como somos: deconstruyendo y transformando la escuela

Sánchez Sáinz, Mercedes
Madrid: Los Libros de la Catarata, 2016

pdfVeure [+]

 

Adolescentes ante la diversidad sexual: homofobia en los centros educativos

Adolescentes ante la diversidad sexual: homofobia en los centros educativos

José Ignacio Pichardo Galán (Ed.)
Madrid: Los Libros de la Catarata, 2009

pdf diversitat de gènereVeure [+]

 

image_pdfimage_print
Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.