La poesia és un gènere molt important per als més petits de la casa: juga amb la musicalitat i l’humor, estimula la imaginació i la sensibilitat. A més a més, és present en la formació dels nens i nenes des de que neixen: ningú pot dubtar que les cançons de bressol son pura poesia.

La poesia els ajuda a exercitar la memòria; les rimes faciliten la memorització del text; i recitar poemes en veu alta millora l’expressió corporal i la dicció, al temps que augmenta el vocabulari. La poesia també els pot ajudar a comprendre situacions emocionals complexes.

Amb aquest cinquè repte del Velocirepte, Roba un poema, volem que els concursants més petits llegeixin un llibre de poesia que, malgrat no ser un gènere molt popular, segur que els agrada.

La poesia és l’art d’expressar en paraules les emocions, no deixeu de gaudir amb els més petits aquesta meravellosa experiència.
 
ebiblio Selecció de llibres en suport electrònic per superar el repte de lectura
 

Plouen poemes!   AMAT, Vanesa; BERNAL, M. Carme; MUNTAÑÀ, Isabel

Plouen poemes!

AMAT, Vanesa; BERNAL, M. Carme; MUNTAÑÀ, Isabel
Vic: Eumo, 2017

Es tracta d’una antologia de poesia catalana per als més petits de la casa. Hi trobem poemes d’autors dedicats a la poesia per a infants com Desclot, Raspall, Casas o Vallverdú i d’altres que no solem trobar en aquestes antologies com Maragall, Verdaguer, Garcés o Martí i Pol.

Els versos els trobem agrupats per temes i els podem cercar ràpidament gràcies als índexs temàtics i d’autor que trobem al final del llibre.

Així que d’aquest llibre ple de poemes destaquem la qualitat, la bona tria, l’edició (molt cuidada, amb paper gruixut i amb unes il·lustracions geomètriques que acompanyen el text). Versos plens de ritme! (Marta F.)

La gota moja a la gata maja - CAPDEVILA, Olga

La gota moja a la gata maja

CAPDEVILA, Olga
Barcelona: A Buen Paso, 2016

Amb aquest llibre Olga Capdevila convida el lector a un joc poètic i d’enginy. A través de la doble pàgina, amb imatges molt suggeridores i amb tocs d’humor, haurem de trobar les vocals adients per transformar el significat de la frase que apareix a la pàgina de l’esquerra.

El llibre inclou solucions i un glossari per ajudar-nos a entendre les paraules noves que aprendrem.

La composició del text i les imatges del llibre resulten atractives tant per als infants com per als adults. És per això que l’any 2017 va guanyar el premi Junceda, com a llibre de no-ficció.

Com diu la seva editora, Arianna Squilloni, és un llibre per jugar a ser investigadors que desxifren un llenguatge secret. (SDLIJ)

 

El domador de paraules   DESCLOT, Miquel

El domador de paraules

DESCLOT, Miquel
Barcelona: La Galera, 2012

Un domador de paraules ben bé pot fer poesia. I per asseverar que les paraules es controlen, es dominen i se’n fa ús, aquí teniu un petit vers:

La Irene s’ha posat

un vestit enfarbalanat

per anar a carnavalejar

ben enfarbalanada

al ball de Carnaval.

(Olímpia)

Del bressol a la lluna [col·lecció]   DESCLOT, Miquel; RUBIO HERRERO, Antonio; VILLÁN, Óscar

Del bressol a la lluna [col·lecció]

DESCLOT, Miquel; RUBIO HERRERO, Antonio; VILLÁN, Óscar
Pontevedra: Kalandraka, 2014-2016

Antonio Rubio, Miquel Desclot i Óscar Villán són els responsables d’aquests poemaris per als mes petits. Publicada en un format resistent, es tracta d’una col·lecció que juga amb els dibuixos i les paraules. Molt senzilla i entenedora, empeny a participar els més petits, que no necessiten saber llegir per entendre i visualitzar a la perfecció els poemes d’aquests llibres. La musicalitat i la rima ajuden a interactuar i les il·lustracions, a comprendre. És una col·lecció interessant per introduir els no lectors en el món del llibre i la lectura a través de la poesia. (Meggie Folchart)

 

El libro de Gloria Fuertes: antologia de poemas y vida

El libro de Gloria Fuertes. Antología de poemas y vida

FUERTES, Gloria
Barcelona: BlackieBooks, 2017

Una edició molt interessant de BlackieBooks amb molt material inèdit, fotografies i dibuixos de l’autora. Gloria Fuertes és encara una escriptora per descobrir, donat que la popularitat d’aquesta autora a vegades ha amagat les seves millors paraules. Els seus poemes, aparentment senzills, són sempre una gran lliçó per a grans i petits. Una veu verdadera plena de vida i amb preguntes que ara i sempre seran necessàries. (Rosa G.)

Qui no sap riure no sap viure   GALAN, Andreu

Qui no sap riure no sap viure

GALAN, Andreu
València: Andana, 2014

Andreu Galan ha aconseguit fer riure la canalla amb aquest recull de poemes. Hi trobareu històries divertides i surrealistes de puces, pollastres, vampirs i bruixes, i quatre endevinalles de les quals podeu cercar la solució amb una mica de rima. Tots aquest poemes us animen a buscar un bon somriure. A més, Qui no sap riure no sap viure és el primer recull de poesia que va guanyar el premi Atrapallibres en la categoria de 9 anys a l’edició del 2014. (Neville Longbottom)

 

La luna sabe a coco   IGERABIDE, Juan Kruz

La luna sabe a coco

IGERABIDE, Juan Kruz
Madrid: Anaya, 2008

El poemari La lunasabe a coco, de Juan KruzIgerabide, és una opció ideal per introduir la poesia en els lectors joves més reticents, perquè hi trobaran poemes subtils però divertits, inspirats en els haikus japonesos que es barregen amb altres de mètrica més clàssica i composicions lliures. Poemes que retraten la poesia de la quotidianitat acompanyats de les expressives il·lustracions d’Antonio Santos. (Iris Duarte)

La voz que no cesa. Vida de Miguel Hernández  PEREIRA, Ramón; BOLDÚ, Ramón

La voz que no cesa. Vida de Miguel Hernández

PEREIRA, Ramón; BOLDÚ, Ramón
Barcelona: EDT, 2013

Etèria, apassionada, bella, honesta, vehement, encantadora… Miguel Hernández, un humil pastor de cabres, s’enamora perdudament i decideix dedicar la vida a la seva enamorada, malgrat l’oposició del seu pare. Els anys passen i en Miguel es mantindrà ferm a la seva promesa: ni la guerra, ni la malaltia, ni la presó, ni la tragèdia podran destruir el gran amor que sent per la poesia, ni impedir que esdevingui un dels millors poetes en llengua espanyola del segle XX. (Harley Quinn)

 

Tirallongues del cel i la terra   RODARI, Gianni

Tirallongues del cel i la terra

RODARI, Gianni
Barcelona: Estrella Polar, 2014

Poemari il·lustrat per Bruno Munari que ens presenta diferents apartats temàtics: escriptura, astronomia, oficis, el Nadal, trens i faules.

Són divertides tirallongues amb tocs d’humor, compromeses amb diversos temes en què la crítica social és manifesta, com per exemple la solidaritat, la bondat i altres temes d’interès per als infants.

Com a pare de la fantasia, Rodari provoca amb els seus poemes reaccions d’il·lusió, de fantasia, d’humor i una mirada cap a la realitat mes crítica. (Leakey)

Plouen poemes!   AMAT, Vanesa; BERNAL, M. Carme; MUNTAÑÀ, Isabel

 

Escrit per | SDLIJ

Qui ha dit que les biblioteques són avorrides? Si voleu viure aventures sense fi, viatjar per paisatges remots i posar-vos a la pell de personatges ben diversos, només cal que us deixeu portar per alguns dels llibres que es recomanen al Bibarnabloc. SDLIJ (Servei de Documentació en Literatura Infantil i Juvenil) em trobareu a la Biblioteca Xavier Benguerel.

1 Comentari

  1. Pingback: VELOCIREPTE18-05: POESIA. Roba un poema. – La Biblioteca del Baró

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada