0

Yeruldelgger : tiempos salvajes, és la segona novel·la que forma part de la trilogia del comissari Yeruldelgger ambientada en Mongòlia. És imprescindible llegir primer Yeruldelgger: muertos en la estepa, per entendre el periple vital de tots els seus personatges protagonistes. Podeu llegir l’entrevista amb l’escriptor on parla de la seva primera novel·la.
 

 
El protagonista, el comissari Yeruldelgger, és un tipus torturat, violent, al·lèrgic a les ordres dels seus superiors i amb un passat tràgic que el persegueix sempre. Al mateix temps és independent, honest, té molt clar el sentit de la justícia i que ningú ha de quedar impune sigui qui sigui la seva procedència o classe social. Les relacions amb els altres no són un dels seus forts, abandona freqüentment a la seva companya sentimental sense donar explicacions, té una complicada relació amb la seva filla i no dóna gaires explicacions de les seves actuacions a la seva ajudant i amiga Oyun. Malgrat tot, el comissari cau bé i fins i tot acabes entenent i perdonant el seu comportament incomprensible i violent.

La novel·la comença quan la inspectora Oyun, troba enmig de l’estepa mongola un genet i el seu cavall aixafats sota el llom d’una femella de yak, que sembla que hagi caigut del cel, i paral·lelament s’afegeix la troballa d’un cadàver enmig d’un congost que sembla que l’hagin llançat des de l’aire. Per acabar-ho de complicar, detenen al comissari Yeruldelgger com a sospitós de l’assassinat d’una prostituta amiga seva, Colette. Amb tot això, el comissari començarà una investigació clandestina que posarà en tensió a tot el seu equip de la comissaria.

La trama s’internacionalitza quan els esdeveniments porten a Yeruldelgger a investigar el tràfic d’éssers humans, en concret infants, als pobles russos fronterers amb Mongòlia, mostrant la dificultat de sobreviure i la falta d’esperança dels seus habitants. Per complicar-ho més, entra en acció l’exèrcit mongol i el rus que posaran bastons a les rodes a les investigacions del cas. La corrupció i la falta d’escrúpols per part d’estaments oficials estan presents en tota l’obra.

Quasi una tercera part del llibre es desenvolupa a França perquè les pistes es creuen en aquest país, i aquí s’afegeix un enigmàtic i poc ortodox policia francès que sembla l’alter ego del comissari; aquest personatge li treu protagonisme al mateix Yeruldelgger i serà vital per a la resolució del cas que es tancarà del tot en terra mongola.

La novel·la és cruel i amb un toc realista en la seva trama, àgil en el seu desenvolupament i al mateix temps enganxa molt i et deixa amb moltes ganes de llegir la tercera. També la recomano perquè està ambientada a un país, Mongòlia del que no sabem gaire, i en les seves pàgines narra la vida de les tribus nòmades i els seus costums i creences; això li dóna un toc d’originalitat i exotisme.

Queda l’interrogant de com l’Ian Manook, periodista i escriptor francès, tanca la trilogia i si dóna un xic de pau al torturat comissari.

 

 

Escrit per | Madame Noir

M’encanta submergir-me en novel•les negres i policíaques amb trames complicades, personatges tortuosos i finals incerts. Sóc la Carme i treballo a la biblioteca Sant Gervasi-Joan Maragall

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada