2

El 20 de juny és el Dia Mundial de les Persones Refugiades. Segons la Convenció de Ginebra del 1951, un refugiat és qualsevol persona que és fora del seu país d’origen o de residència habitual i no hi pot tornar per por de ser perseguit per motius d’ètnia, religió, nacionalitat, pertinença a un grup social, orientació sexual, gènere o opinions polítiques. Es calcula que un terç dels refugiats que arriben a la Unió Europea són menors.

Avui al Bibarnabloc volem recuperar aquest àlbum il·lustrat que descriu el viatge dramàtic que cada dia emprenen molts infants.
&nbsp:

El viaje - Francesca Sanna

Sanna, Francesca. El viaje.
Madrid: Impedimenta, 2016

 
L’editorial Impedimenta va estrenar el passat mes d’abril el segell “La Pequeña Impedimenta”. Un dels títols amb el que inaugura catàleg per a infants és aquest magnífic àlbum, guanyador de la Medalla d’Or de la Societat d’Il·lustradors de Nova York 2015.

A través dels ulls d’un infant, la història ens narra les pors, les angoixes i totes les dificultats per les quals ha de passar qui es troba en un país en guerra, i les vicissituds que es troben els refugiats fins arribar al seu destí.

La primera pàgina ens mostra una escena de platja en família. Felicitat que es veurà truncada -com evidencia la foscor del mar negre de les imatges que els engoleix- per la pèrdua del pare de l’infant i l’inici de la guerra. A aquest trasbals inicial, s’afegeix el xoc que comporta haver de començar un llarg periple i deixar enrere tot el que coneix fins al moment i migrar.
 
El viaje - Francesca Sanna
 
Els anhels d’un futur millor -no exempts de perills i incerteses- són narrades per un protagonista de qui no coneixem el nom. Anònim, com tants altres que es troben actualment en aquesta mateixa situació.

El conte se’ns presenta com “una fábula que es al mismo tiempo una historia real, son muchas historias reales, cuyas imágenes logran acercar y hacer comprensible lo inimaginable”.
 
El viaje - Francesca Sanna
 
L’autora aconsegueix connectar amb el lector a partir de poques paraules, però escaients. Francesca Sanna ha viatjat i viscut a molts països i va entrevistar a molts immigrants. Això es palpa a les il·lustracions: a les planes que obren el llibre hi trobem un paisatge que ens recorda a l’Orient Mitjà i Àsia, però en avançar el relat hi podem intuir l’arribada a occident a partir de la flora i fauna de les imatges seleccionades.

D’altra banda, les guardes del llibre ja ens avancen el gran recorregut que haurem de fer per acompanyar la família fins a aconseguir l’esperada llibertat.

També la coberta del llibre, molt suggeridora, fa una composició visual dels protagonistes i dels elements principals de la història, en forma de collage. No en va, Sanna ens diu: “Este libro pretende ser un collage de todas esas historias y una muestra de la enorme fuerza que aflora en las persones que, muy a su pesar, se han visto obligadas a protagonizarlas”.
 


 
 
Esperem que mai hàgim de protagonitzar-les. No obstant això, si voleu acostar-vos a aquestes vivències i llegir-ne més sobre la temàtica, la revista Peonza va publicar fa uns mesos un monogràfic. Nosaltres recollim alguns títols i n’ampliem la tria:
 
 

Temps de miracles / Anne-Laure Bondoux

 

 


 

Sálvate Elias!

 

 


 

La croada dels nens - Bertolt Brecht

 

 


 

Khalid

 

 


 

El diario de las cajas de fósforos

 

 


 

Migrar

 

 


 

Notas al pie de Gaza - Joe Sacco

 

 


 

El señor Ibrahim y las flores del Corán

 

 


 

Cómo aprendí geogafía

 

 


 

El autobús de Rosa

 

Silei, Fabrizio
El autobús de Rosa

L’avi d’en Ben li regala una visita al Museu Henry Ford. Quan arriben en Ben es pensa que van a visitar un museu de cotxes però… [+]

 


 

Campos verdes, campos grises

 

 


 

Corazon Kikuyu

 

 


 

L'illa

 

 


 

Caja de cartón

 

 


 

El dia que la Saïda va arribar

 

 


 

La nova escola de la Jiinju

 

 


 

Ziba vino en un barco

 


 


 

Donde brillan las chalupas

 

 


 

El color de la sorra

 

 


 

La mirada de Ahmed

 

 


 

Anem a veure el pare!

 

 


 

Começar

 

 


 

Lluny del meu pais

 

 


 

Otto

 

 


 

Quan el meu pare era un arbust

 

 


 

El mar va dir prou

 

 


 

Com vaig curar el pare de la seva por als nouvinguts

 

 


 

Akim corre

 

 


 

Al otro lado

 

 


 

Agi, un gambià a Catalunya

 

 


 

Peus bruts

 

 


 

El faroner

 

 


 

Luna de Senegal

 

 


 

La reina de los mares

 

 


 

La fábrica de nubes

 

 

I vosaltres, ens podeu recomanar títols que us hagin agradat últimament sobre immigració?
 
 

Escrit per | SDLIJ

Qui ha dit que les biblioteques són avorrides? Si voleu viure aventures sense fi, viatjar per paisatges remots i posar-vos a la pell de personatges ben diversos, només cal que us deixeu portar per alguns dels llibres que es recomanen al Bibarnabloc. SDLIJ (Servei de Documentació en Literatura Infantil i Juvenil) em trobareu a la Biblioteca Xavier Benguerel.

2 Comentaris

  1. Pingback: Les guanyadores del XVII Premi llibreter 2016

  2. Pingback: Entrevistem a Francesca Sanna, guanyadora del Premi Llibreter

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada