0

Grandes personajes a fondo

Grandes personajes a fondo
Barcelona : Granvía Musical [etc.], cop. 2004-2006

 
Entre 1976 i 1981 es va emetre per Televisió Espanyola un programa que vista ara és tota una raresa, es tracta de A fondo.

La fórmula no era res de l’altre món, un programa d’entrevistes, pausat, sense pressa, i amb uns convidats que són autèntics gegants, tenim els escriptors Julio Cortázar, Juan Rulfo, Josep Pla, Mercè Rodoreda i un llarg etcètera. Un programa en blanc i negre, una entrevista feta com cal, on tan entrevistat com entrevistador fumaven i bevien sense amagar-se’n.

Hi ha temes on hem reculat. Paradoxalment, a més llibertat més prohibicions, i veure algú fumant en pel·lícules és cada cop menys freqüent, a la televisió és impensable, i tampoc es veu a persones bevent (tot i que tinc sospites que els gots d’aigua continguin altres begudes transparents de més graduació). No fa pas tant veure persones fumant a la televisió, no era gens estrany, i hi havia programes que pràcticament en van fer bandera, de manera involuntària i veient-ho des d’ara, en aquell moment no feien bandera de res, la gent fumava i si en una entrevista l’entrevistat volia fumar doncs endavant.
 

Grandes personajes a fondo - Josep Pla
 
Una manera molt bèstia de resumir aquesta col·lecció seria la que he fet servir per triar el títol d’aquesta entrada, és molt cridaner però és només la part exterior. No hi ha tantes entrevistes a aquesta gent, la televisió d’avui no tolera aquests ritmes, però això segueix sent la forma, el contingut pot ser Cortázar parlant dels seus llibres i de com entén la vida durant més de dues hores (l’entrevista més llarga), o un timidíssim Rulfo amb qui amb prou feines es van omplir tres quarts d’hora, o Rodoreda i Pla tractats amb tots els honors tot i ser escriptors no en castellà.

El tabac i l’alcohol són un detall anecdòtic, cridaner si es vol, però és una manera de recuperar les veus d’autèntics gegants d’un moment on no tota la televisió era simplement espectacle.
 


 

Escrit per | Tyler Durden

La primera regla del Club és que no es parla del Club, la segona regla... A més del Club, i només com a tapadora, em faig dir Cesc i treballo a la Biblioteca El Carmel - Juan Marsé.

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada