0

FERNÁNDEZ CAMPOS, Silvia. Más allá

FERNÁNDEZ CAMPOS, Silvia
Más allá

Madrid: Pastel de Luna, 2017

 
Com tractar la mort amb els infants? Com explicar un esdeveniment tan natural però dolorós i sovint difícil d’entendre? Com han tractat les diferents cultures i religions al llarg del temps el fet de morir? Què passa després que una persona es mori?

Preguntes molts cops sense resposta. Perquè qui sap què hi ha després de la mort? Em sap greu dir-ho però no hi ha cap persona viva que pugui respondre a aquesta pregunta. I potser és per aquesta raó que les diferents cultures i religions del món, al llarg de la història, s’han muntat la seva pròpia pel·lícula al voltant del que pot haver després de la mort.

En aquest àlbum es tracta el tema de la mort, aportant nous coneixements, i a més, deixant totalment de banda la part tràgica d’una manera força original.

D’entrada es situa l’acció en un circ, un espai on aquells que hi treballen són susceptibles de deixar el món dels vius depenent del grau de risc dels seus números i per aquesta raó, aquests personatges tenen la mort com a companya de viatge. Però resulta que en un circ sovint es dóna la circumstància que els seus components vénen de països, cultures o religions diferents, el que provoca que visquin la mort d’una altra manera. A través de 10 personatges el lector pot descobrir 10 visions/creences sobre què hi ha més enllà de la vida.
 

FERNÁNDEZ CAMPOS, Silvia. Más allá
 
En cap moment aquest àlbum jutja la fe o les creences dels personatges sinó que mostra objectivament, a través del text i les imatges, com es viu la mort. Dona peu a obrir un diàleg molt enriquidor sobre la diversitat cultural al voltant de la mort i desafia al lector que es qüestioni les seves pròpies creences.

L’estructura del llibre està clarament pensada per fer-lo entenedor als més petits, ja que utilitza el recurs de la repetició amb el clar objectiu de donar seguretat en la lectura i un lèxic perfectament adaptat a les edats a les que va dirigit. El text i les il·lustracions formen un tàndem en perfecte equilibri.
 


 
No voldria acabar aquesta ressenya sense posar en relleu un tema que potser algunes persones podrien no entendre i és el fet de fer servir animals com a personatges del conte. Tingueu en compte que la prohibició de circs amb animals no es dóna per igual a tot el territori de l’estat espanyol. Únicament les comunitats autònomes de Balears, Catalunya, Galícia i Regió de Múrcia han prohibit els circs amb animals, a la resta del territori aquesta prohibició depèn de cada municipi.

Si us ha sigut útil aquest llibre, us recomanem també:
 

d_de_despedida
 
ONYEFULU, Ifeoma
C de Comiat

Barcelona: Intermon Oxfam, 2001

 

Escrit per | Meggie Folchart

Quan la Meggie llegeix una història els personatges salten fora de la pàgina, un poder heretat que la fica en força problemes. Sóc la Isabel de la Biblioteca Nou Barris.

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada