1

Wilfrid Voynich (de nom real Wylfrid Michal Habdank-Wojnicz) tenia una botiga de llibres a Londres. Era molt famós per vendre llibres estranys i difícils de trobar: els tresors buscats per bibliòfils àvids “d’antigues novetats” i llibres únics al món. Però Voynich, també va ser un pioner en el negoci: va ser el primer llibreter a viatjar per tot arreu buscant aquests llibres oblidats.

En un d’aquests viatges, l’any 1912, es va assabentar que els monjos del Col·legi Jesuïta de Villa Mondragone, a Frascati (Roma) venien llibres antics. El bibliotecari li va ensenyar els volums que volia vendre i entre ells, un llibre més aviat petit, li va cridar l’atenció. Sense saber-ho, Voynich va obrir la porta a un dels misteris que, encara avui en dia no s’ha resolt, i que treu de cap als millors investigadors del món. Alguna persona serà capaç de desxifrar els seus secrets?

 

Manuscrit Voynich

Portada del Manuscrit Voynich (Font: Beinecke Rare Book & Manuscript Library)


 

En este temible volumen yace el misterio de los misterios. Sir Walter Scott

 

No fa molt va sortir la notícia que una petita editorial de Burgos, Siloé, havia sigut l’encarregada de fer l’edició facsímil d’una de les obres més enigmàtiques del món. D’aquesta manera, s’obria la porta que investigadors o simplement persones amants dels reptes bibliòfils, poguessin accedir a aquesta obra fàcilment. Algun comentari amagat diu que s’ha fet això per veure si hi ha alguna ment que pugui trobar la pista decisiva en vista que no apareix cap “pedra de Rosetta” que pugui desxifrar el seu llenguatge. El fet que bibliòfils de tot el món puguin donar-hi una ullada sense haver de passar pel filtre exclusiu que s’imposa per consultar una obra d’aquestes característiques, pot fer pensar que en realitat, s’espera trobar aviat la clau que obri els seus secrets més amagats. Això sí, si penseu tenir possibilitats per adquirir un dels 898 exemplars numerats que es posen a la venda, ja podeu preparar la cartera… es parla d’uns vuit mil d’euros com a preu de sortida!

Custodiada per la Biblioteca Beinecke, de la Universitat de Yale (Estats Units), aquest petit llibre de només 236 pàgines (aquest número pot variar segons la manera de contar-les) està escrit en un llenguatge desconegut i l’acompanyen il·lustracions estranyes i enigmàtiques. Botànica, astronomia, cosmologia, màgia, bruixeria, farmàcia… molts estudiosos coincideixen en afirmar que podria tractar-se d’alguna mena de tractat alquímic.
 

1006187_quarter

Foli 57 del manuscrit (Font: Beinecke Rare Book & Manuscript Library)


 
Aquesta biblioteca justament està especialitzada en llibres estranys i manuscrits antics. Tot i que aquest manuscrit és conegut a tot el món amb el nom de “Manuscrit Voynich” el cert és que en l’àmbit bibliotecari està catalogat amb el títol “manuscrit xifrat” i a les notes simplement posa “Text científic o màgic en un llenguatge no identificat, xifrat, basat aparentment en caràcters romans en minúscula”. Podeu veure les dades senceres del seu registre en aquest enllaç.

El manuscrit consta de 102 folis plens de paraules i totes les seves pàgines contenen il·lustracions (algunes d’elles són fins i tot, desplegables). S’ha comprovat que el manuscrit original tenia més folis (algun estudi parlaria concretament d’uns 28 folis més que haurien desaparegut) i es desconeix si aquests folis van ser arrencats intencionadament o es van perdre amb el pas del temps. Elegantment escrit, es va fer amb una lletra fluida i sense cap error (la detallada anàlisi cal·ligràfica ha determinat que podien ser dues persones les encarregades d’escriure el manuscrit). De la seva autoria, tampoc se sap res i tot són conjectures. La carta trobada al mateix manuscrit i escrita en llatí, ofereix una altra teoria més del seu origen. És l’anomenada Carta Marci escrita l’any 1666 per Johannes Marcus Marci de Cronland, rector de la Universitat de Praga, i que estava adreçada a Athanasius Kircher, un sacerdot jesuïta erudit en molts camps del saber.

 

Reverendo y distinguido Maestro, Padre en Cristo: este libro, que heredé de un amigo íntimo, estuvo destinado a ti desde que llegó a mis manos, mi muy querido Athanasius, porque estoy convencido de que nadie más que tú serà capaz de leerlo.

 
Els experts que han estudiat aquest manuscrit, el divideixen en cinc seccions segons les il·lustracions que contenen, ja que òbviament, no es pot saber (encara) el que diu el text. La primera secció se li ha anomenat “Herborística” per la gran quantitat de flors i plantes que presenta. Aquesta part que és la més extensa, descriu detalladament moltes plantes, i aquí ve un dels grans enigmes: Cap de les plantes descrites no existeixen en la natura segons la conclusió arribada pels científics.
 

Foli (Font: Beinecke Rare Book & Manuscript Library)

Foli 9 (Font: Beinecke Rare Book & Manuscript Library)


 
La secció que ve a continuació és l’anomenada “Astronòmica” per tots els dibuixos que hi ha de constel·lacions, estrelles, llunes i imatges relacionades amb el cel. Després vindria la tercera secció, la “Biològica” molt interessant per la gran quantitat de detalls per exemple, de l’aparell cardiocirculatori o l’aparell digestiu de forma figurada. Després es passaria a la secció “Farmacèutica” per acabar amb la part anomenada “Receptari”.
 

Foli 85 i 86, desplegable

Foli 85 i 86, desplegable (Font: Beinecke Rare Book & Manuscript Library)


 
Tot i que Voynich el va descobrir l’any 1912 i que li va donar el nom amb el qual se’l coneix, el cert és que han fet proves amb carbó 14 que el daten al segle XV. Del seu autor, encara no se sap res. De teories sobre el seu origen… aquí entrem en una espiral infinita de diferents opinions. Molts estudiosos creuen que va ser el monjo franciscà Roger Bacon i uns altres, l’alquimista John Dee. Alguns, que va ser escrit pels càtars o que va ser escrit pel mateix Leonardo Da Vinci. Altres simplement afirmen que podria tractar-se d’un llibre iniciàtic adreçat a la humanitat del futur. Després hi hauria les teories diguem-ne… una mica més “esotèriques”: Que el van escriure civilitzacions extraterrestres, els àngels o en realitat és un manuscrit perdut de l’antiga Atlàntida. Ara bé, tampoc es descarta que tot sigui una mentida, un invent per aconseguir diners de rics despistats o potser una broma pensada per algun alquimista boig.
 

Retrat de John Dee del segle XVI, artista anònim.

Retrat de John Dee del segle XVI, artista anònim.


 
En definitiva, aquest és l’únic manuscrit al món sense desxifrar des de fa molt de temps. Experts de tots els racons no han sabut encara trobar la solució als enigmes que oculten les seves pàgines.

 

9788403011557

El Manuscrito Voynich


Dos Santos, Marcelo
Madrid [etc.] : Aguilar, cop. 2005

Si voleu saber més d’aquest manuscrit Voynich, us convidem a llegir el llibre de Marcelo Dos Santos. En ell, trobareu molt ben estructurat i explicat, tots els misteris que envolten al Manuscrit Voynich d’una manera divulgativa que fa molt amena i distreta la seva lectura.

 

voynich-portada

El Manuscrito Voynich y la búsqueda de los mundos subyacentes


Pérez Ruiz, Mario M.
Barcelona : Océano-Ámbar, 2002

Si el que voleu en endinsar-vos en l’anàlisi específica del contingut i de totes les teories al voltant d’aquest enigmàtic manuscrit, us recomanem l’assaig de Mario M. Pérez-Ruiz. Molt més reflexiu, aquí us trobareu detalls i curiositats del manuscrit que l’autor ha interpretat segons les seves pròpies hipòtesis.

 

De moment, si no teniu aquests 8.000 euros a la butxaca, podeu mirar la versió digitalitzada del Manuscrit Voynich que la web de la Biblioteca Beinecke posa a disposició dels lectors i lectores de tot el món. O també, podeu mirar alguns dels documentals que s’han fet com, per exemple, el que us deixem a continuació:
 


 

Flegetaminis vio con sus propios ojos cosas en las constelaciones de las que no se atrevía a hablar: misterios ocultosParzival, Wolfram Von Eschenbach

 

Escrit per | Mr Hyde

Sóc la part oculta del Dr. Jekyll... o era a l'inrevés? Es comenta que vaig ser creat per un tal Stevenson, quan més aviat va ser al contrari, encara que això és un secret. Vaig estudiar amb el gran Doctor Tenma, m'agrada la música de Hyde i tinc un gat anomenat Schrödinger. Per cert, dintre meu hi ha la Marian, una devorallibres de la Biblioteca Horta - Can Mariner.

1 Comentari

  1. Rosa

    31 Juliol 2018 at 10:21

    Caram quin llibre més i més curiós!
    Felicitar l’accés a les seves planes, delicadament il·lustrades, belles i misterioses.
    Gràcies per la recomanació. Una bona lectura d’estiu.

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada