L’estiu havia estat diferent dels anteriors: les últimes vacances de la infantesa
VIGEVANI, Alberto Un estiu al llac

 

A l’estiu transcorren grans obres de la literatura universal. I l’estiu és, també, el temps recordat i recuperat per donar vida a la història que s’explica. Aquesta estació de l’any determina, a més, els escenaris i les actuacions dels personatges, i es converteix, així, en un element determinant, casual, geogràfic.

L’estiu a la literatura pot tenir diferents matisos, com en la vida real. De vegades ofega, de vegades és tranquil i contemplatiu, de vegades és estàtic i es torna insuportable.

En aquest calorós vuitè repte del Velocirepte, “A l’estiu tot llibre és viu”, us volem proposar la lectura d’una novel·la en què el protagonista sigui l’estiu. Una novel·la en què el nus de la història giri al voltant d’aquesta època de l’any, o en què a l’estiu tingui lloc l’inici o el desenllaç de la trama. Històries en què l’estiu protagonitza, tant com els seus personatges, l’espai i l’acció.

En aquesta tria que us oferim trobareu novel·les en què us acompanyarà la calor de l’estiu, l’olor de la platja o el camp groguenc abrasat per un sol implacable, la calma de les vacances o el so nocturn dels grills a través de les finestres obertes; novel·les que us faran rememorar els estius amb la família a la infància i a la joventut; novel·les d’iniciació, del despertar de l’adolescència, perquè l’estiu és, també, l’època de la vida de la desaparició dels últims somnis i il·lusions infantils.
 

Mort a l’estiu BLACK, Benjamin

Mort a l’estiu

BLACK, Benjamin
Alzira: Bromera, 2012

Una asfixiant vesprada d’estiu, el magnat dels mitjans de comunicació Titus Jordan —més conegut com a Tita de Diamant— és trobat amb el cap destrossat per un tret d’escopeta. Suïcidi o assassinat? L’inspector Hackett i el prosector Quirke es retroben en aquesta investigació, en la qual la vídua no sembla gaire afectada per la mort del marit, mentre que la germana del difunt, una ànima turmentada per un fosc secret, rep el consol de l’ajudant de Quirke.

També això passarà BUSQUETS, Milena

També això passarà

BUSQUETS, Milena
Barcelona: Ara Llibres, 2015

La Blanca, una dona d’uns quaranta anys, acaba de perdre la mare, una coneguda escriptora i editora barcelonina de personalitat desbordant. Amb un punt de bogeria, impulsiva com sempre, la Blanca decideix emprendre un viatge terapèutic a la casa familiar de Cadaqués, acompanyada dels seus dos fills, els dos exmarits, l’amant actual i dues amigues tant o més peculiars que ella. Un viatge que l’ha de dur a retrobar l’essència de la complexa relació que tenia amb la seva mare, tot buscant les paraules adients per parlar de l’absència i de l’enyorança, però també del plaer i de l’alegria de viure.

 

Creuer d’estiu CAPOTE, Truman

Creuer d’estiu

CAPOTE, Truman
Barcelona: Empúries, 2006

Ambientat a Nova York després de la Segona Guerra Mundial, al llibre es relata la història d’una jove de l’alta societat, Grady McNeil, que es queda sola durant tot l’estiu a l’àtic dels seus pares, a la Cinquena Avinguda. Amb completa llibertat per fer i desfer, la Grady es llança de ple a l’afer secret que manté amb un jueu veterà de guerra, nascut a Brooklyn i que treballa de vigilant en un garatge. A mesura que avança l’estiu, l’afer es va tornant més seriós, i la Grady ha de prendre una sèrie de decisions que afectaran per sempre més la seva vida i la de tothom que l’envolta.

Verano en English Creek DOIG, Ivan

Verano en English Creek

DOIG, Ivan
Barcelona: Libros del Asteroide, 2013

L’estiu del 1939 es presenta com un més en la vida de Jick McCaskill, un noi d’English Creek, Montana. Jick espera amb ànsia els ritus estivals: el recompte de les ovelles, el rodeo i el ball amb què se celebra la festa del Quatre de Juliol. Però quan el seu germà Alec anuncia que ha decidit casar-se i renunciar als seus estudis universitaris, l’harmonia familiar trontolla. Amb poc més de 14 anys, Jick acompanya el seu pare en una de les seves excursions com a guarda forestal i li dona un cop de mà en els seus nombrosos quefers; la duresa del treball i la vida a l’aire lliure, les seves noves responsabilitats i la gent que va tractant l’introdueixen en el món dels adults que fins llavors li estava vedat.

 

Las bicicletas son para el verano FERNÁN-GÓMEZ, Fernando

Las bicicletas son para el verano

FERNÁN-GÓMEZ, Fernando

L’estiu del 1936 va esclatar la Guerra Civil. A Madrid, el jove Luisito, malgrat haver estat suspès, vol que el seu pare li compri una bicicleta. Però la situació obliga a posposar la compra. I el retard, com la mateixa guerra, dura molt més del que el noi esperava.
Història marcada per l’espantosa guerra que acaba de començar i pels assumptes quotidians, que succeeixen en un ambient de vegades entranyable i d’altres vegades cruel.

Verano en rojo GONZÁLEZ HARBOUR, Berna

Verano en rojo

GONZÁLEZ HARBOUR, Berna
Barcelona: RBA, 2012

Madrid, estiu del 2010. Corren els dies del Mundial de futbol i, mentre els ulls de tots estan posats en els tortuosos avenços de l’equip d’Espanya a Sud-àfrica, la comissària María Ruiz s’enfronta a un crim tenebrós: un jove ha aparegut assassinat. Sense identitat visible. La comissària inicia una investigació que es complica cada vegada més.

 

L’estiu sense homes HUSTVEDT, Siri

L’estiu sense homes

HUSTVEDT, Siri
Barcelona: Empúries, 2011

Si ets una poetessa sense gaire èxit i has passat la ratlla dels cinquanta, t’agafa un atac de nervis i et tanquen en un manicomi. I, quan et deixen anar, te’n vas al poble de la mare, i passes un estiu amb les seves amigues de la residència, i imparteixes un curs de poesia a un grup de petites bruixes adolescents. I et poses a mantenir correspondència amb un boig que t’envia missatges anònims…

Una casa amb piscina KOCH, Herman

Una casa amb piscina

KOCH, Herman
Barcelona: Ara Llibres, 2012

El metge Marc Schlosser escolta a l’hospital les últimes paraules d’un dels seus pacients abans de morir. Però no és un pacient qualsevol, ni la seva mort és tan natural com sembla. És l’home amb qui la família del metge va passar les últimes vacances d’estiu. A casa seva, una casa amb piscina. Una història sobre la venjança, la família i les línies perilloses que es travessen quan les portes del sistema legal estan tancades i l’instint s’imposa a la raó.

 

La presa OE, Kenzaburo

La presa

OE, Kenzaburo
Barcelona: Edicions de 1984, 2014

En un poblat de caçadors aïllat del món, la Segona Guerra Mundial només s’ensuma quan algun avió enemic sobrevola les muntanyes que l’envolten. El poblat està aïllat per culpa de la temporada de pluges, que ha ocasionat la destrucció del pont que els uneix amb la resta de la regió. Un matí d’estiu, però, la vida pausada d’aquell indret i d’aquella gent es veu trasbalsada de cop: un avió de guerra americà s’estavella a prop del poblat. Els seus habitants surten a les muntanyes i capturen el tripulant, un pilot americà de raça negra que és conduït al poble i observat poc menys que com un animal, com una espècie rara, pel seu aspecte físic i per les circumstàncies de la seva presència al poble, la qual els prendrà tota la innocència.

El bell estiu PAVESE, Cesare

El bell estiu

PAVESE, Cesare
Barcelona: Proa, 2000

L’autor s’adreça al món mític de la seva infantesa, als turons i les viles del Piemont, on va passar tants estius. Tothom ha tingut, en algun moment de la seva vida, un estiu lluminós i clar, que inevitablement ha deixat pas a la tardor. És així com els adolescents d’aquesta breu novel·la, esperançats i vitals, perden la innocència en el transcurs dels dies. Tanmateix, sempre queda el record.

 

Diari d’una àvia d’estiu REGÀS, Rosa

Diari d’una àvia d’estiu

REGÀS, Rosa
Barcelona: Planeta, 2006

Any rere any, al mes de juliol, la protagonista, l’àvia, aplega els dotze nets i netes, d’entre 5 i 15 anys, a la masia que té a l’Empordà. Aquest és l’origen de les vivències d’estiu que l’autora explica, així com les reflexions que fa sobre les persones, la família, la casa, l’educació, el fet de fer-se gran… els temes que afecten tota vida i que Rosa Regàs explica amb dedicació i franquesa.

Verano RICO, Manuel

Verano

RICO, Manuel
Madrid: Alianza, 2008

La novel·la comença el mes d’agost de l’any 1999, en què un grup d’amics que van estudiar junts a la universitat reforcen la seva amistat. Els anys passen, però mantenen una certa relació que els porta a adquirir unes cases a la serra de Madrid per passar junts els estius. La majoria d’ells ja tenen fills grans i el temps ja ha començat a afectar les seves relacions idíl·liques.
L’estiu comença amb la troballa d’un penjat a l’ermita del poble, a prop d’on els fills es reuneixen per passar estones lluny dels seus pares.

 

L’estiu de l’anglès RIERA, Carme

L’estiu de l’anglès

RIERA, Carme
Barcelona: Proa, 2006

La Laura Prats és una agent immobiliària de Barcelona, cansada de comprovar com el seu desconeixement de l’anglès entrebanca la seva aspiració d’ascens professional. Per això decideix sacrificar les vacances d’agost, s’inscriu en un curs d’immersió, viatja fins a un poble perdut d’Anglaterra, Ledbury, i s’instal·la a casa de la professora Grose, una dona peculiar que viu aïllada al mig del camp.

Jardí vora el mar RODOREDA, Mercè

Jardí vora el mar

RODOREDA, Mercè
Barcelona: Club Editor, 2007

Un vell jardiner observa durant sis estius la vida d’una família rica en una torre vora el mar. Les festes se succeeixen, els amics excèntrics desfilen, la bellesa del jardí sembla que els ofereixi el paradís a la terra. Però sota l’alegria coven realitats que no respecten res, ni rics ni pobres, ni senyors ni criats: el fracàs de l’amor i la cruesa de l’instint de supervivència.

 

Bon dia, tristesa SAGAN, Françoise

Bon dia, tristesa

SAGAN, Françoise
Barcelona: La Magrana, 1998

La Cécile, una adolescent una mica malcriada i capritxosa, passa l’estiu amb el seu pare al Mediterrani francès. La parella del seu pare, l’Elsa, també passa els dies de vacances amb ells, però a la Cécile no li importa, perquè l’Elsa és igual de superficial i despreocupada que ella. El conflicte es desencadena quan s’hi suma una amiga de la mare de la Cécile, l’Anna, que comença una relació amb el pare i imposa la disciplina a la casa. I això a la protagonista no li fa cap gràcia: intenta evitar la relació del pare amb l’Anna amb tot un seguit d’enganys i peripècies. I al final, el sentiment de culpa cau sobre ella.

L’estiu que comença SOLER, Sílvia

L’estiu que comença

SOLER, Sílvia
Barcelona: Planeta, 2013

La novel·la recull els cinquanta anys de vida de la Júlia Reig i l’Andreu Balart, vinculats abans de néixer per l’amistat de les seves mares, que han imaginat amb il·lusió la possibilitat que heretin aquest lligam o fins i tot que puguin arribar a enamorar-se. Però la Júlia i l’Andreu volen sentir-se lliures d’un destí que s’entesta a unir-los.

 

Un estiu al llac VIGEVANI, Alberto

Un estiu al llac

VIGEVANI, Alberto
Barcelona: Quaderns Crema, 2009

En Giacomo, el fill de 14 anys d’una família de la burgesia milanesa, passa les vacances d’estiu a la vora del llac de Como. De caràcter introvertit i solitari, en Giacomo sembla defugir el contacte amb la majoria de la gent per tal d’enfrontar el camí d’eixida de la infantesa amb l’única companyia de l’Andrew, el fill de 10 anys d’una turista anglesa, malaltís i d’aire trist, amb qui estableix un lligam protector. En aquest procés de descoberta, en Giacomo coneix l’amor platònic, encarnat en la figura etèria i misteriosa de la mare de l’Andrew; però també un desig sexual incipient i desfermat, en la figura carnal i concreta de l’Emilia, la criada de la casa on resideix durant les vacances.

Un estiu a Mallorca VILLALONGA, Iris

Un estiu a Mallorca

VILLALONGA, Iris
Barcelona: Club Editor, 2008

Estiu del 1935, la calma seria absoluta a l’illa de la calma si no fos per Sílvia Ocampo, la poetessa criolla. Com un ocell de pas que destarota un medi, la seva presència a Mallorca fa reaccionar els dos ingredients bàsics de la bona societat, l’esnobisme i la decència. Adulada aquí per la fama d’artista, bescantada allà per la polseguera d’escàndols, ella tampoc no s’està d’observar i jutjar els seus amfitrions, com feia cent anys enrere George Sand, la seva precursora. S’imposa un duel a dues veus, el de la dona que ha viscut contra la que s’ha castigat a no viure, Sílvia Ocampo contra la baronessa Felipa.

 

Al faro WOOLF, Virginia

Al faro

WOOLF, Virginia
Madrid: Cátedra, 2003

Al llarg del llibre es descriuen dos dies, separats per deu anys, de la família Ramsay i els seus convidats a la casa de l’illa de Skye, on passen l’estiu. La novel·la retrata la societat de l’època, el paper social de la dona, les relacions familiars, la creació artística, el pas del temps, l’absència i la mort. El conflicte i l’acció s’esvaeixen per donar pas a la introspecció, a l’exploració psicològica dels personatges en l’entorn quotidià, mitjançant el monòleg interior, presentant punts de vista canviants. A més, en la història s’hi veuen reflectits, també, aspectes biogràfics de la mateixa Virginia Woolf (la relació amb els pares, la família…).

Velocirepte Agost 2018: llegir una història que passi a l’estiu

 

Escrit per | Bibarnabloc

El blog de Biblioteques de Barcelona

1 Comentari

 1. Claudia

  27 Agost 2018 at 18:23

  A l’agost no hi ha hagut concurs però com que tenia ganes de compartir les meves lectures, aquí van.
  Després d’un juliol fluix, ja que vaig agafar Un amor d’en Swan de Proust però no el vaig poder acabar, se’m feia passat i no em deien res els personatges, ha estat un agost molt profitós.

  La primera lectura, la que he utilitzat per la cartilla, ha sigut El gran Gatsby. Uns joves a NY durant els feliços anys 20. M’he sentit molt identificada amb el personatge de Nick Carraway.

  Tot seguit vaig passar als anys 70 a la costa italiana de la mà de Martín Amis amb una Viuda embarazada. Grup d’amics amb traumes i alliberaments sexuals.

  Per últim, perquè comença igual que la preciosa pel·lícula, em vaig quedar a Itàlia però una dècada després de la mà de l’Elio i l’Oliver a Llamamé por tu nombre.

  Després d’aquest gran agost espero que setembre amb Barcelona com a fons també em porti a llocs inoblidables.

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada