Amb aquest vuitè repte del Velocirepte, “A l’estiu tot llibre és viu”, proposem a infants i joves que llegeixin un llibre en què la història passi a l’estiu, o en què l’estiu sigui protagonista de la història.

Perquè l’estiu serà una època on arrelaran molts dels millors records de les seves vides: estius llargs que no semblen tenir fi, amb l’horitzó del retorn a l’escola o a l’institut tan llunyà que amb prou feines ho poden imaginar, lliures d’obligacions, de deures, d’horaris… És temps de canvis, d’aventures, de contacte amb la natura, de llibertat, d’estar en remull, de buscar la fresca. Només en aquests mesos de vacances passen coses veritablement importants.
A l’estiu tot llibre viu

Havien començat les vacances d’estiu…

 

L’estiu ja és aquí! ASENSIO, Albert

L’estiu ja és aquí!

ASENSIO, Albert
Barcelona: Juventud, 2017

Descobrim l’arribada de l’estiu amb l’esquirol Nin. Els ocells i les cireres plenes de color, els camps daurats i els fruits, els ossos que busquen companyia als rierols, els animals que surten amb la fresqueta de la nit perquè fa molta calor a tot el bosc. Els colors i l’expressivitat dels personatges ens transmeten l’alegria de l’estiu.

El país de l’Estiu BLANCH, Xavier; ROVIRA, Francesc

El país de l’Estiu

BLANCH, Xavier; ROVIRA, Francesc
Barcelona: Baula, 2013

Al país de l’Estiu, hi mana la reina Calor, que té com a corona rajos intensos de sol. Diuen que és una bruixa que gaudeix de revetlles, fogueres i festes majors. Però de tant en tant, algun bruixot en té enveja i envia alguna tempesta per refrescar camps i carrers…

 

Les vacances d’en Martí amb el seu avi BROCAL, Marc

Les vacances d’en Martí amb el seu avi

BROCAL, Marc
Barcelona: Bang, 2014

L’estiu és la millor època de l’any. Les classes s’han acabat, els dies són més llargs, i és quan en Martí pot, per fi, anar al camp a passar temps amb el seu avi. Perdre’s al bosc, les excursions al riu, la caça de dinosaures, visites d’extraterrestres i lluites a mort amb monstres mitològics són, només, algunes de les coses que en Martí pot fer amb el seu avi gràcies al llibre màgic que passa de generació en generació.

El verano de Raymie Nightingale DICAMILLO, Kate

El verano de Raymie Nightingale

DICAMILLO, Kate
Barcelona: GranTravesía, 2016

Raymie Clarke ha arribat a la conclusió que tot, absolutament tot, depèn d’ella. Per això té un pla. Si aconsegueix guanyar el concurs Petita Miss Florida, llavors el seu pare, que va fugir de casa, veurà la seva foto als diaris i tornarà amb ella. Per guanyar, Raymie no només ha d’aprendre a fer malabarismes amb un bastó, també ha de competir contra la ingènua i fantasiosa Louisiana Elefant, filla d’una família d’artistes circenses, i contra la fera i tossuda Beverly Tapinski, que està decidida a sabotejar el concurs. Però a mesura que la data del concurs s’aproxima, les tres noies es reuneixen en una singular amistat i viuen juntes una aventura inoblidable.

 

Paraules de Júlia BUSTOS, Joan

Paraules de Júlia

BUSTOS, Joan
Barcelona: Edicions del Bullent, 2016

La Júlia i l’Helena són amigues, des de sempre i per sempre. Bojament enamorades (o no) del professor d’anglès. És estiu i la Júlia marxa als Estats Units, mentre que l’Helena ha de recuperar els suspensos. Però al setembre no es retroben, tot i les promeses que res no canviaria: la Júlia no vol saber res de l’Helena. Ni de ningú. Què va passar aquella nit just abans del viatge? Mentre no hi hagi respostes, quedaran les paraules.

Les vacances d’en Felip Marlot CARBÓ, Joaquim

Les vacances d’en Felip Marlot

CARBÓ, Joaquim

Barcelona: Barcanova, 2013

En Felip Marlot es pensa que tot anirà bé quan puja a l’autobús que l’ha de portar a la masia del vell Pedrós, a Morvià, on ha estat convidat a passar uns dies a pagès, en plena natura. Però, per sort, no troba la pau i la tranquil·litat que esperava, sinó que ha de participar en tot d’aventures ben emocionants: descobrir qui pispa les gallines de les masies, lluitar contra un incendi forestal, parar els peus a uns estiuejants tocats i posats, ajudar el poble a desfer-se dels lleons d’un circ que viuen enmig del bosc…

 

L’estiu dels papafigues ERRERA, Eglal

L’estiu dels papafigues

ERRERA, Eglal
Barcelona: Cruïlla, 2008

La Rebecca, una nena d’Alexandria de 10 anys d’edat, comença les vacances a la seva “casa del desert”. Han passat vuit mesos d’ençà de l’última trobada amb el seu amic i estimat Dahoud, i per això, estirada sota una figuera, espera amb impaciència l’arribada dels beduïns. La Rebecca va dibuixant el caràcter del jove de 12 anys que li ha robat el cor. Amor en estat pur, que de tan intens, fa por. Por del que ens fa sentir i por de perdre’l. Un sentiment molt intens que no té edat, encara que el pare de la protagonista no ho entengui. La Rebecca ens explica amb una gran sensibilitat i tendresa com viu aquesta situació.

Vacances “alla romana” de la senyoreta Strauss i els seus amics FOLCK, Jordi

El balneari Dolce Farniente de Roma acull, cada any, uns convidats molt especials, entre els quals hi ha la senyoreta Strauss, una gossa de llanes vienesa, i els seus amics, animals de companyia d’algunes de les famílies més distingides d’Europa. Allí es relaxen i fan turisme cultural. Però la desaparició sobtada de la senyoreta Strauss obliga els seus amics a abandonar aquell paradís animal i a iniciar la recerca per territoris humans.

 

Guia per a les colònies d’estiu GREENWALD, Tom

Guia per a les colònies d’estiu

GREENWALD, Tom
Barcelona: Estrella Polar, 2014

Ja han arribat les vacances d’estiu, però, en comptes de passar aquests dies amb els seus millors amics i fer el bandarra a la platja o a la muntanya, en Charlie ha d’enfrontar-se al seu pitjor malson: uns campaments d’estiu de reforç acadèmic, que resulten ser exactament com s’havia imaginat: llibres i pringats per tot arreu, i on el món és al revés, perquè els pringats són els nois guais i els nois guais són els pringats. Però en Charlie està decidit a boicotejar els campaments i convertir-se en l’heroi del moment. Ho podrà aconseguir? O potser serà ell qui es convertirà en un pringat?

El final del verano HOLE, Stian

El final del verano

HOLE, Stian
Madrid: Kókinos, 2007

El protagonista d’aquest llibre és la por de fer-se gran. Era l’últim dia de les vacances d’estiu de Garmann, un nen noruec. Les seves ties àvies venien de visita i ja feia olor de tardor. Garmann s’impacientava en veure que no se li movia cap dent. Encara no se li’n havia caigut cap. Quedaven tretze hores per al començament de la seva vida escolar. Per això tenia por.

 

Els embolics del Puck MÁRQUEZ, Eduard; CLARIANA, Ana; SHAKESPEARE, William

Els embolics del Puck

MÁRQUEZ, Eduard; CLARIANA, Ana; SHAKESPEARE, William
Barcelona: Cruïlla, 2007

El Puck és un follet entremaliat. Una nit, dues parelles entren al bosc per mirar de resoldre els seus problemes amorosos. Però no compten que trobaran el Puck, que organitzarà un bon sarau.

Les vacances del petit Nicolas SEMPÉ, Jean-Jacques; GOSCINNY

Les vacances del petit Nicolas

SEMPÉ, Jean-Jacques; GOSCINNY
Barcelona: La Galera, 1988

A l’estiu, quan s’ha acabat el curs, no hi ha res com unes bones vacances per distreure’s, veure altres coses, canviar d’ambient i fer noves coneixences. És tan divertit poder barallar-se amb persones que no siguin les de sempre…

 

Duna. Diari d’un estiu VILLANUEVA i PERARNAU, Muriel

Duna. Diari d’un estiu

VILLANUEVA i PERARNAU, Muriel
Barcelona: Babulinka Books, 2015

Aquest diari, sota l’aparent senzillesa del clàssic diari de vacances, ens parla de la barreja d’emocions i sensacions que es comencen a experimentar quan s’entra a l’adolescència. L’argument: germanes en un poble de la costa, un avi malcarat i l’absència de la mare, tot amanit amb una prosa impecable, fluida i carregada de veritat. Un llibre per preguntar-nos sobre les emocions, redescobrir-les i interpretar-les. Com a complement, unes il·lustracions plenes d’imaginació.

Les vacances del petit Nicolas SEMPÉ, Jean-Jacques; GOSCINNY

 

Escrit per | SDLIJ

Qui ha dit que les biblioteques són avorrides? Si voleu viure aventures sense fi, viatjar per paisatges remots i posar-vos a la pell de personatges ben diversos, només cal que us deixeu portar per alguns dels llibres que es recomanen al Bibarnabloc. SDLIJ (Servei de Documentació en Literatura Infantil i Juvenil) em trobareu a la Biblioteca Xavier Benguerel.

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada