Barcelona és bona si la lletra sona

Barcelona és bona si la lletra sona

He proclamado repetidamente que hay ciudades que son literarias y otras que no. Depende en ocasiones del empeño de un escritor o de un grupo de escritores y otras de la materialidad misma de la ciudad, de la sintaxis de su memoria o de su físico, de sus arqueologías, de sus gentes (…). Todavía queda algo de aquella ciudad que fue literaria y hoy es solo posmoderna.
Manuel VÁZQUEZ MONTALBÁN. El País. 15/03/2002

 

Al llarg de molts anys, Barcelona ha sigut l’escenari escollit per molts escriptors per ambientar les seves novel·les. Infinitat d’autors hi han deixat la seva petjada a través de les seves obres, retratant en paraules un temps, una gent i unes històries que han passat a ser patrimoni cultural de la ciutat. El Carmel de Juan Marsé, la Gràcia de Mercè Rodoreda, el barri xino de Vázquez Montalbán, la Barcelona aristocràtica decadent de Josep M. de Sagarra, la Barcelona misteriosa de Carlos Ruiz Zafón, la medieval d’Ildefonso Falcones o la de la postguerra de Carmen Laforet… Cada un dels escriptors s’ha proposat narrar una Barcelona diferent des d’una mirada pròpia, ja sigui fantàstica o realista, contemporània o històrica, natal o d’acollida, més o menys propera. Realista o no, cada proposta no deixa de ser un mirall, i cada mirall té efectes òptics diferents.

Contes, novel·les, poemes, assajos, cròniques… Un bon nombre de creacions literàries estan en deute amb Barcelona. La ciutat ha inspirat els escriptors i ha sigut el personatge central de les seves obres. La seva història, la seva gent, els seus carrers i places viuen a les pàgines dels llibres al compàs de Pepe Carvalho o del Pijoaparte.

Amb aquest 9è repte del Velocirepte, Barcelona és bona si la lletra sona, us proposem que supereu el repte. Una invitació a conèixer i recórrer Barcelona des de la literatura. Un repte que us durà a passejar pels carrers de la ciutat a través de grans obres de la nostra literatura com La plaça del Diamant, Vida privada o Últimas tardes con Teresa.

 
ebiblioSelecció de llibres en suport electrònic per superar el repte de lectura
 

MARSÉ, Juan Últimas tardes con Teresa

Últimas tardes con Teresa

MARSÉ, Juan
Barcelona: Seix Barral, 2016

Al llarg d’aquesta història assistim al naixement d’una de les geografies literàries més poderoses i perdurables del nostre temps, aquesta Barcelona de postguerra escrita en el quiet contrallum del record. I ens trobem també amb dos personatges amb una llarga i feliç convivència amb diverses generacions de lectors que els han convertit en mites, en ideals encarnacions del seu temps: La Teresa, una universitària rebel i d’esquerres, filla de la burgesia catalana, i un immigrant murcià, un atractiu xaval conegut com el Pijoaparte. [+]

GONZÁLEZ LEDESMA, Francisco El pecado o algo parecido

El pecado o algo parecido

GONZÁLEZ LEDESMA, Francisco
Barcelona: Planeta, 2007

Una dona contempla uns homes vestits de capellà que carreguen un cadàver. Aquest no serà un cas qualsevol per a Méndez. Una sèrie d’assassinats posaran a prova la seva habilitat i ens descobriran una teranyina a la qual no són aliens banquers, periodistes ni ministres.

 

PÉREZ ANDÚJAR, Javier Paseos con mi madre

Paseos con mi madre

PÉREZ ANDÚJAR, Javier
Barcelona: Tusquets, 2011

Aquest llibre és un emocionant homenatge als blocs d’edificis que envolten Barcelona, i als quals la ciutat ha donat l’esquena. A través d’un paisatge autobiogràfic, però intercanviable amb el de totes les ciutats del món, l’autor descobreix escenes de si mateix i històries èpiques i commovedores. Per a això recorre els seus carrers, la riba del riu Besòs i la platja al peu de la central tèrmica passejant amb la seva mare.

MENDOZA, Eduardo La ciudad de los prodigios

La ciudad de los prodigios

MENDOZA, Eduardo
Barcelona: Seix Barral, 2015

El 1887, l’Onofre Bouvila, un jove pagès arruïnat, arriba a la gran ciutat que encara no ho és, Barcelona, i hi troba el seu primer treball com a repartidor de pamflets anarquistes entre els obrers que treballen a l’Exposició Universal de l’any següent. La novel·la relata l’espectacular història de l’ascens de Bouvila, que el portarà a convertir-se en un dels homes més rics i influents del país amb mètodes no del tot ortodoxos. [+]

 

BAULENAS, Lluís-Anton La felicitat

La felicitat

BAULENAS, Lluís-Anton
Barcelona: Edicions 62, 2002

L’obra té com a teló de fons una de les qüestions que més van impactar els barcelonins dels primers anys del segle xx: l’obertura d’una nova via que unís l’Eixample amb el port. La que en un principi es va dir Gran Via i posteriorment es va batejar com a Via Laietana. En un temps rècord, entre 1907 i 1910, van desaparèixer dotzenes de carrers i places, que es van esborrar literalment del mapa. La magnitud de l’acció va confirmar la voluntat de modernitat d’una nova classe dirigent que volia convertir Barcelona en el París de la Mediterrània. [+]

CABRÉ, Jaume Senyoria

Senyoria

CABRÉ, Jaume
Barcelona: Labutxaca, 2013

A la Barcelona del 1799, mentre la cort sense rei es preparava per rebre un nou any i un nou segle, un seguit d’atzars fatals van relacionar les vides d’un joveníssim poeta, emblema del nou esperit romàntic, i del poderós jutge i regent civil de l’Audiència Rafel Massó, un home obsessionat pel poder, afeccionat a l’astronomia i amb una inclinació perillosa per les dones joves.

 

NOPCA, Jordi Puja a casa

Puja a casa

NOPCA, Jordi
Barcelona: L’Altra Editorial, 2015

Una llicenciada en Història de l’Art treballa en unes galeries comercials i queda captivada per un client que li porta gots de xocolata desfeta; un perruquer de gossos mira de superar un fracàs amorós; un escriptor i el seu traductor habitual sopen en un restaurant sense poder dissimular antigues i noves tensions; una parella de mitjana edat planeja un viatge a Suïssa que tindrà un final sinistre; un home d’origen xinès que porta un bar a les Corts s’enfronta a la crua realitat i als seus propis prejudicis.

CASTILLO, David El mar de la tranquil·litat

El mar de la tranquil·litat

CASTILLO, David
Barcelona: Proa, 2010

L’Àngel, sense feina i sense nòvia, decideix tornar al barri que el va veure créixer. El seu paradís perdut són els solars abandonats de Vallcarca i el Carmel, on jugava a futbol, es barallava amb les colles rivals i on entre tots feien explotar bombes de carbur de fabricació casolana. Eren els anys en què l’home posava els peus a la Lluna i els hippies arribaven a Eivissa. Trenta o quaranta anys després, el panorama dels turons de Barcelona és un altre. L’Àngel reprèn el contacte amb els qui ell anomena “els supervivents” i inicia una relació amb una prostituta de luxe que el farà aferrar-se de nou a la vida.

 

BARBAL, Maria En la pell de l’altre

En la pell de l’altre

BARBAL, Maria
Barcelona: Columna, 2014

Dues nenes, la Ramona i la Mireia, de famílies ben diferents, coincideixen als anys seixanta a la mateixa escola al barri del Poblenou de Barcelona. Quan se separen per continuar estudiant, l’una a la Universitat, l’altra en una acadèmia del barri, no esperen que els seus camins es tornin a trobar. La resta de personatges dibuixen amb elles un entramat de relacions, vinculades al context social i polític dels anys vuitanta i noranta fins a l’assassinat de la periodista Anna Politkóvskaia a Moscou el 2006.

GUASCH, Maria Els fills de Llacuna Park

Els fills de Llacuna Park

GUASCH, Maria
Barcelona: L’Altra Editorial, 2017

La Clara té trenta-dos anys, viu amb el seu germà, la seva cunyada i el seu nebot al Guinardó i no fa gaire que ha començat a treballar de professora a la presó. La feina li semblaria un refugi contra el món si no fos perquè una interna se la mira com si es coneguessin, i aquesta mirada, silenciosa i distant, s’infiltra en el dia a dia de la Clara. Darrere d’aquesta mirada venen altres coses.

 

RODOREDA, Mercè La plaça del Diamant

La plaça del Diamant

RODOREDA, Mercè
Barcelona: Club Editor, 2016

La vida de la Natàlia es capgira quan coneix en Quimet: el seu nom canviarà i passarà a dir-se Colometa, i la seva petita vida personal, plena de maldecaps, es barrejarà amb els grans esdeveniments col·lectius que sacsegen la societat catalana del primer terç del segle xx: la República, la guerra, la postguerra. La Colometa en viu les conseqüències, sola i amb els seus dos fills, fins que, en un procés d’alliberament del passat i de reconciliació amb un present ple de mancances, recupera la seva pròpia identitat.

KREMSER, Stefanie Carrer dels oblidats

Carrer dels oblidats

KREMSER, Stefanie
Barcelona: Empúries, 2012

L’Anna Silber, periodista professional, detectiva fortuïta, filla d’una catalana i d’un alemany, arriba per primera vegada a Barcelona. Tot i que la seva missió és escriure una guia alternativa de la ciutat, la veritable raó del viatge és conèixer per fi la terra de la seva mare, morta recentment, i alhora intentar superar una crisi personal. Al cap de poques hores d’haver arribat, però, comença a entendre que Barcelona és molt més que una atracció mediterrània. Una sèrie d’assassinats trasbalsen la vida dels carrers de Ciutat Vella.

 

MATUTE, Ana María Luciérnagas

Luciérnagas

MATUTE, Ana María
Barcelona: Destino, 2011

L’obra narra de manera realista, a través d’un grup de joves, els sentiments que aquests van viure durant la Guerra Civil a la Barcelona del 1936. Gràcies als ulls de la protagonista, que perd els seus éssers més estimats durant la guerra, transmet als lectors la seva forma d’entendre i viure els esdeveniments que van truncar tota la vida d’un país. La Sol, de Soledad, en els primers anys de guerra perd el seu pare, viu la decadència de la seva família, tant econòmica com sentimental, la “fugida” de casa del seu germà Eduardo i la depressió de la seva mare. Davant de totes aquestes circumstàncies i d’altres a les quals s’haurà d’enfrontar, la protagonista, de 15 anys, fràgil i delicada, haurà de madurar durant la guerra i despullar-se de la nena que és. Serà en aquest context quan entre tanta foscor brillin unes petites llumetes, gràcies a un amor, intens i dens, que retornaran la nostra protagonista a la vida. A través d’aquest amor, en un món on aparentment ja no existeix, la Soledad comprendrà què és la vida i per què, malgrat el dolor, val la pena viure-la i assaborir-la.

GIMÉNEZ BARLETT, Alicia Día de perros

Día de perros

GIMÉNEZ BARLETT, Alicia
Barcelona: Planeta, 2012

A la inspectora Petra Delicado i al sotsinspector Fermín Garzón els cau un cas aparentment poc brillant: s’ha trobat malferit, a conseqüència d’una pallissa, un individu sense cap mena de dubte marginal. L’únic ésser que el coneix és un gos amb tan poc pedigrí com el seu amo. L’home mor sense recobrar la consciència. Per a la parella de detectius comença una recerca en la qual l’única pista és el gos.

 

LAFORET, Carmen Nada

Nada

LAFORET, Carmen
Barcelona: Destino, 2011

L’Andrea arriba a Barcelona per estudiar-hi Lletres. Les seves il·lusions xoquen, immediatament, amb l’ambient de tensió i emocions violentes que regna a casa de la seva àvia. L’Andrea relata el contrast entre aquest sòrdid microcosmos familiar –poblat d’éssers estranys i apassionants– i la fràgil cordialitat de les seves relacions universitàries, centrades en la bella i lluminosa Ena. Finalment els dos mons convergeixen en un diàleg dramàtic.

CASAVELLA, Francisco El día del Watusi

El día del Watusi

CASAVELLA, Francisco
Barcelona: Anagrama, 2016

Barcelona, gener de 1995. A Fernando Atienza, un arribista més aviat còmic que està a les acaballes, li encarreguen un informe confidencial sobre un d’aquests personatges foscos que freqüenten indistintament les pàgines de tribunals i els ecos de societat dels diaris. En un context de dissolució de la democràcia a cop d’escàndols polítics i financers i de petites i grans claudicacions, Atienza es disposa a repassar la història de la seva ciutat i del seu país. Però també la de la seva vida. [+]

 

VÁZQUEZ MONTALBÁN, MANUEL Barcelones

Barcelones

VÁZQUEZ MONTALBÁN, MANUEL
Barcelona: Ajuntament de Barcelona, 2018

Trenta anys després de la seva publicació, podem tornar a gaudir de la crònica sobre Barcelona que va escriure Manuel Vázquez Montalbán. L’Ajuntament de Barcelona publica la reedició, curosa amb el text original d’Editorial Empúries. Però, a més, els lectors hi trobaran un seguit de notes –escrites per Quim Aranda, autor també del prefaci–, les il·lustracions de Pau Gasol Valls i un epíleg final a càrrec de Mari Paz Balibrea. Una obra fonamental per gaudir, entendre i estimar millor Barcelona.

Barcelona noire

Barcelona noire

Barcelona: Norma, 2018

23 historietes de gènere negre amb la ciutat de Barcelona com a escenari. 23 trets a boca de canó narrats per autors de còmics que es coneixen de cap a peus la Ciutat Comtal. Creadors ja consagrats i d’altres que venen trepitjant fort s’uneixen per radiografiar l’urbs i convertir-la en un personatge més.

 

MARTÍNEZ, GABI Un Regalo para Kushbu: historias que cruzan fronteras

Un Regalo para Kushbu: historias que cruzan fronteras

MARTÍNEZ, GABI
Barcelona: Ajuntament de Barcelona, 2017

Retrat de nou persones arribades a Barcelona a la recerca d’una vida millor. Procedents del Nepal, Níger, Marroc, Uzbekistan, Índia, Senegal, Afganistan, Colòmbia i Nigèria, han fugit de situacions de misèria, guerra o persecució, i en arribar a Europa han vist els seus drets vulnerats per unes lleis d’estrangeria discriminatòries i excloents.

CÓRCOLES, Raquel Sóc de poble: manual per sobreviure a la ciutat

Sóc de poble: manual per sobreviure a la ciutat

CÓRCOLES, Raquel
Barcelona: Glénat, 2011

Ets modern si els teus amics són culturetes, dissenyadors, discjòqueis i artistes. Si et conviden a la inauguració de l’últim “bar-restaurant-boutique de roba”. Si saps qui són els bloguers de moda. Si al teu perfil de Facebook en lloc de foto hi tens un logo… Però sempre seràs de poble si has nascut en un lloc on no hi ha El Corte Inglés.

 

image_pdfimage_print
Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

7 comentaris a “Barcelona és bona si la lletra sona”

 1. Mis novelas de Barcelona:
  Vida privada (Sagarra)
  La verdad sobre el caso Savolta (Mendoza)
  Nada (Laforet)
  Un día volveré (Marsé)
  Tarde mal y nunca (Zanon)
  Me falta por leer (entre otras) La plaça del Diamant, que quiero leer en catalán.
  Para quedarme con los clasicos, volveré a leer Nada, pero para quien no quiere releer un clasico recomiendo Tarde mal y nunca de Carlos Zanon.

 2. Ja hi tornem i només ens queden 3. Per aquest més he triat un clàssic, Nada però a les poques pàgines ho he deixat, ni personatges ni situacions em deien res.
  Al final estic llegint La ciudad de los prodigios de Mendoza que sempre m’agrada.

  Altres sobre Barcelona que he gaudit són: Últimas tardes con Teresa, El secreto de la fiestas, Barcelona tràgica o Cabaret Pompeia.

 3. I un autor mort prematurament però de qui es va parlar en el seu dia, i reeditat fa un parell d’anys: Francisco Casavella, que amb el seu Día del Watusi va fer un retrat àcid, humorístic, canalla i punyent de Montjuic, i de retruc de Barcelona i els seus habitants, a finals del franquisme.

 4. Jo aquest mes he escollit una autora clàssica catalana que m’agrada molt: Mercè Rodoreda. La novel·la que he triat és Aloma. La recomano.

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.