1

És inevitable en llegir aquest llibre, tancar cada capítol amb alguna emoció: alegria, curiositat, tendresa, sorpresa però també incredulitat i, a vegades, indignació. Aquest còmic que repassa la vida de dones valentes i valeroses (d’aquí el nom del seu títol) ens permet conèixer d’una manera magnífica, que la història també té protagonistes femenines amb nom i cognoms.
 

valerosasportada1

Bagieu, Pénélope
Valerosas : mujeres que solo hacen lo que ellas quieren

Madrid : Dibbuks, cop. 2017-

 
Clémentine Delait va ser la primera… També ho va ser Agnodice. La lluita de Leymah Gbowee o l’empeny de Giorgina Reid van ser exemples de dones que van posar la primera pedra per fer d’aquest, un món millor. Aquí la qüestió és un altre òbviament, perquè… Qui són aquestes dones? La història les ha ignorat durant molts anys i molt poca gent les coneix. Posem un petit exemple: Quin nom us sona més: Yuri Gagarin o Valentina Tereshkova? Dels fets que van aconseguir, només els separen dos anys. Gagarin va ser el primer ésser humà en anar a l’espai l’any 1961; Valentina ho fa ver l’any 1963, com la primera dona a anar-hi. D’aquests exemples hi ha molts, només cal buscar-los. Per això, aquest petit homenatge en format de còmic es valora per partida doble: perquè reivindica figures importants en la història i que s’han de donar a conèixer, i perquè ens parla de dones valentes que van ser capaces de trencar els esquemes de la societat i del temps on van néixer.

Annette Kellerman va ser una extraordinària nedadora professional que va néixer un 6 de juliol de l’any 1886. Però a l’època que li va tocar viure, els vestits de bany eren una mica peculiars.
 


 
Us podeu fer una idea del que suposava nedar amb tota aquesta roba. Per això, va idear un invent per permetre a les dones nedar amb llibertat i va crear un prototip fet amb roba interior. Però aquesta indecència (mare meva!) va fer que la policia l’arrestés l’any 1907 encara que, afortunadament, la van declarar innocent. Gràcies a la seva idea, les dones van gaudir una mica més a la platja… O no?
 

valerosas-kell2
 
Però com no podia ser d’una altra manera, hi ha històries simpàtiques o curioses però també, hi ha dones que van patir molt MOLT (posem-ho en majúscules i en negreta per donar més èmfasi). Phoolan Devi, l’anomenada “Reina dels bandits” és un exemple. Ser nena, pobre i haver nascut a l’Índia va ser motiu suficient per casar-la als 10 anys amb un                                 (aquí deixo l’espai en blanc perquè pugueu posar l’adjectiu més adient). Aquesta és una de les històries que trobareu al segon volum (massa dones valentes per un sol llibre, oi?)

 

valerosasportada2

Bagieu, Pénélope
Valerosas : mujeres que solo hacen lo que ellas quieren

Madrid : Dibbuks, cop. 2017-

 

Pénélope Bagieu és una il·lustradora i dibuixant de còmic francesa. L’any 2011 va aconseguir guanyar el Premi SCNF del Festival d’Angoulême per la seva obra Cadaver exquisito que també trobareu a moltes biblioteques.

En cada un d’aquests dos llibres, trobareu quinze biografies on es repassa la vida i miracles de cada una d’aquestes dones. Potser algunes us sonaran, altres haureu sentit parlar d’elles i altres de segur que us sorprendran. Totes les històries estan molt ben explicades i resumeixen en poques paraules la vida i els fets pels quals aquestes dones haurien de ser recordades. El dibuix de Bagieu, és simplement fantàstic. Sap recrear perfectament les situacions que explica el text i sense adonar-te, fas una immersió directa en la història.

mujerbarbuda

Les imatges són molt simpàtiques i divertides però mai perden aquesta força que els personatges volen transmetre. Per mi, reconec, ha sigut tot un descobriment. Només dir, que en acabar cada capítol, corria a buscar més informació de cada una d’aquestes dones. Per cert, quan acabes cada un d’aquests retrats, Bagieu tanca el capítol amb una il·lustració en color a doble pàgina. No deixa de ser un petit homenatge que fa com a resum de la vida de cada una d’elles (i en algunes us heu de fixar en els detalls. Presteu atenció!).
 

faro
 
Aquest és una lectura molt recomanable. Et distreu i a sobre, aprens. Què més es pot demanar?
 

Guerrera apache o sirena hollywoodiense, guardian de faros o creadora de trolls, ginecòloga o emperatriz, las Valerosas han hecho saltar por los aires los prejuicios.

Quince retratos de mujeres que inventaron su destino

 

baker-horz

Josephine Baker: La versió dibuixada i l’autèntica


 

Escrit per | Mr Hyde

Sóc la part oculta del Dr. Jekyll... o era a l'inrevés? Es comenta que vaig ser creat per un tal Stevenson, quan més aviat va ser al contrari, encara que això és un secret. Vaig estudiar amb el gran Doctor Tenma, m'agrada la música de Hyde i tinc un gat anomenat Schrödinger. Per cert, dintre meu hi ha la Marian, una devorallibres de la Biblioteca Horta - Can Mariner.

1 Comentari

  1. Rosa

    14 setembre 2018 at 12:43

    Una manera lúdica y divertida de conocer mujeres importantes que con sus contribuciones mejoran la sociedad.
    Gracias x la recomendación.

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada