Orgullo y Satisfacción

Tyler Durden Fa 1 mes Adults, Còmic
0

Orgullo y satisfacción - Grandes éxitos
 
El juny de 2014 uns quants dibuixants de El Jueves van deixar en bloc la revista després que l’empresa els censurés una portada, van decidir fer el salt i crear una revista de la qual ells serien els amos… naixia Orgullo y satisfacción.
 

Orgullo y satisfacción
Bilbao: ¡Caramba!, 2017

 
Aquesta introducció en pla Equipo A és un reflex fidel de què va passar. Els problemes de la revista amb la casa reial vénen de lluny, i una portada fent referència a l’abdicació de Joan Carles I va ser motiu perquè l’empresa editora RBA, decidís unilateralment canviar la portada i de passada avisar als dibuixants que ja prou de portades amb els reis. Set dibuixants van marxar de seguida i alguns més els van anar seguint i la revista El Jueves no s’ha recuperat de la sotragada. Els noms dels dibuixants que van posar per davant els principis en lloc d’una seguretat econòmica (una cosa molt i molt preuada en el sector del còmic)? Al principi van ser uns pocs, després es va parlar de set, es van sumar noms i al final la llista seria: Ágreda, Albert Monteys, Asier y Javier, Bernardo Vergara, Guillermo, Isaac Rosa, Iu Forn, Lalo Kubala, Luis Bustos, Malagón, Manel Fontdevila, Manuel Bartual, Mel, Paco Alcázar, Paco Sordo, Pepe Colubi i Triz. La portada censurada, òbviament, va córrer com la pólvora i es pot trobar a tot arreu, per estalviar-vos feina aquí a la dreta la teniu. Aquest episodi no era el primer d’aquest tipus, una altra portada reial va provocar el segrest de la publicació per ordre judicial, és a dir policia passant quiosc a quiosc a endur-se la revista per injúries a la corona, tot plegat va acabar en un judici que es va saldar amb una multa però que deixava clar que la corona no tenia el més mínim sentit de l’humor. Per estalviar-vos feina teniu la portada aquí mateix a l’esquerra.
 

jueves
jueves

 
Finalment els dibuixants se’n van atipar i van marxar i van tenir la idea de fer una revista en format digital. Volien que almenys hi hagués un medi crític en el moment de la coronació i aquest primer número va arribar a vendre 35.000 exemplars a 1,5€. El digital era molt més barat que el paper i els permetria ser lliures. Hauria sigut fàcil fer una altra revista en paper a l’empara d’una altra editorial però estarien en el mateix cas que abans. Les xifres d’aquest primer número van ser prou bones per animar-los a tenir una periodicitat mensual i viure del que donessin les subscripcions. I la cosa va funcionar, més o menys. El número 40 va ser el darrer de la revista, necessitaven doblar el nombre de subscriptors per no perdre diners i no semblava possible. Van anunciar el tancament a un any vista per després dedicar-se a altres coses.

Es poden fer tota mena d’especulacions sobre per què no va funcionar. El que és un fet és que oferien un producte impressionant (100 pàgines) a un preu molt i molt baix, però la combinació de producte excel·lent i bon preu no va ser suficient. Jo crec que encara ens costa pagar per productes digitals, les cartes de lectors suggerint de fer un crowdfunding i ells dient que ja en tenen un de crowdfunding que es diu subscripció, eren molt reveladores. No cal donar-hi més voltes, no va funcionar i ja, i ara cadascú fa el que pot pel seu cantó.
 
collageoys
 
Com a final de festa la gent d’Astiberri/¡Caramba! va publicar aquest volum de 300 pàgines. Una recopilació d’algunes de les millors pàgines, de les més de 4000. Una aproximació al que ha estat aquesta publicació, un medi que feia falta i que ja es troba a faltar, un volum com una mena d’homenatge pòstum, 300 pàgines dels millors humoristes del país.
 

Escrit per | Tyler Durden

La primera regla del Club és que no es parla del Club, la segona regla... A més del Club, i només com a tapadora, em faig dir Cesc i treballo a la Biblioteca El Carmel - Juan Marsé.

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada