Perdent la por al càncer

Càncer és una paraula que fa por, molta por. Però aquesta paraula no fa mal, no mata. El que causa el dolor i causa la mort és la malaltia. Llavors, perquè ens consta tant pronunciar-la? Perquè costa tant acceptar i fer costat a les persones que tenen aquesta malaltia?

Hi ha moltes malalties que, malauradament, són perilloses i al final causen la mort a les persones que les pateixen. Sí, el càncer és una d’elles. No ens hem d’enganyar quan afirmen que el càncer és una malaltia mortal i que és una de les causes principals de mort a tot el món. Segons les dades de l’AECC (Asociación Española Contra el Cancer), la tassa de mortalitat mitjana anual va ser de 234 per 100.000 habitants durant l’any 2017.

 

Se estima en 109.074 el número de defunciones por cáncer en España en el 2017, lo que representa un 27% total de las defunciones. Es la primera causa de muerte en hombres y la segunda en mujeres.

 
Aquesta és la realitat actual. Per contra, s’ha de dir que al darrere hi ha tot un equip de professionals i d’investigadors que treballen constantment per trobar-hi la solució. És veritat que les dades parlen de mort però també hi ha l’altra cara de la moneda, les dades de les persones que sobreviuen al càncer. Sí, el càncer també es pot curar i hi ha molts casos, amb noms i cognoms, que ho han aconseguit.

A les biblioteques trobareu molts documents sobre el càncer i la malaltia però també relats personals, novel·les, pel·lícules, còmics i contes. També al Bibarnabloc hem publicat alguns posts sobre aquest tema.
 

Nelson Mandela a la seva autobiografia El Largo camino hacia la libertad deia:

 

Aprendí que el valor no es la ausencia de miedo, sino el triunfo sobre él. Un hombre valiente no es aquel que no siente miedo, sino el que se sobrepone a él

 
Tenir por, en aquesta situació, és normal i qualsevol persona que hagi patit aquesta malaltia o l’hagi vist a través dels ulls de la persona estimada pot saber què significa.

Per això, sabent que en els últims anys la percepció del càncer ha canviat de manera positiva i els avanços en els tractaments per erradicar la malaltia estan funcionant, les Biblioteques de Barcelona es volen sumar amb el nou cicle Visions per la ciència: Perdent la por al càncer. Aquest cicle vol aportar una mirada sobre tots aquests canvis que s’estan portant a terme quant a noves teràpies, investigacions o l’apoderament del pacient entre altres qüestions. També es vol permetre millorar la visió que hi ha sobre la malaltia i fer un nou pas en la vida del pacient després d’un diagnòstic de càncer. En aquest cicle, a més, hi col·labora l’IMIM (Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques).
 

visions

pdfVeure [+]

 
Podeu consultar tota la programació que es farà al llarg del mes d’octubre fins al desembre del 2018, en aquest enllaç.

 

Segueix i comenta aquest cicle amb #VisionsCiència
 

Comparteix

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

2 comentaris a “Perdent la por al càncer”

  1. Aquestes malalties que fan tanta por però què, afortunadament, i gràcies a la nostra medecina i els nostres professionals mèdics, són d’un pronòstic molt i molt bo.
    És, també, una ocasió per adonar-nos d’allò que és prioritari. Vaja separar ‘la paja del grano’. Una oportunitat de replantejar-nos la nostra vida i cap a on volem anar.
    Gracies per parlar obertament del càncer.

  2. Propòsit per aquest any: LLegir més i perque no començar per un llibre com aquest, després que aquesta enfermetat s’ha endut tants amics i familiars per endavant…

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.