La il·lustradora Kveta Pacovská

Kveta Pacovská

caperuza-2
 
La il·lustradora txeca Kveta Pacovska, nascuda a Praga el 1928, copsa perfectament el món infantil: oníric, suggeridor, amb colors saturats i llampants, amb línies mòbils i un gran dinamisme. Poc convencional i ple d’experimentació. Abstracte i lúdic. Les seves obres són, en definitiva, un plaer pels sentits.

Filla intel·lectual de les Vanguardies del S. XX: del constructivisme rus i del cubisme, del surrealisme i el moviment dadà, els seus llibres són plens de moviment, lletres, colors molt vius, contínues propostes… On la vista saltironeja d’una banda a un altre intentant captar la composició àgil, diversa i plena de sorpreses. Moltes formes geomètriques i colors, molts colors, força llampants: vermells, grocs, verds… Les seves composicions són llibres objecte i petites obres d’art.

 

Espero que el mundo de la literatura infantil entienda y valore mi trabajo, lo espero y creo en ello. Los niños sé que me entienden, lo han hecho siempre. (*)

 

Ha fet versions de la Caputxeta Vermella o la Ventafocs, però no us espereu un relat continuat. Noo… Espereu només suggeriment i una altra vegada, colors i una imatge força curiosa dels personatges, com el llop (tot negre i potser un punt ridícul) o la sabata  de la Ventafocs que sembla una sabata/botí del segle XIX, com el que es posaria una de les germanes Brontë per anar a prendre el te de les cinc a una casa victoriana… Això sí, amb un toc pop i sesentero d’allò més alegre!
 

fot_1776_gr Kveta Pacovská
 
És que el que l’interessa principalment a la Kveta Pacovska és destacar el valor estètic i no tant el narratiu, més a l’ús. Veiem a les seves obres influències i ressons d’artistes com Joan Miró, Paul Klee, Kurt Schwitters, Malevitx Kandinsky, l’Escola de la Bauhaus…

 

He intentado hacer los libros como objetos de arte en papel, como pequeños museos para la palabra y las imágenes. Siempre procuro hacer mi trabajo en dirección hacia un objeto de arte. Sé que ese no es el camino para todo el mundo, pero es exactamente mi camino. (*)

 
Seguint en aquesta línia els seus llibres tenen la tècnica del pop-up amb desplegables, superposicions, finestretes, acetats, collages,  paper vegetal, paper mirall i d’altres tipus… Són una demanda als cinc sentits i, com no podia ser d’altra manera, una crida a la imaginació d’allò més desbordant:

 

Desearía que los libros fueran buenos y bonitos en el sentido de la idea y en el de la forma, como un objeto de papel. (*)

 

A continuació una selecció de llibres dibuixats per l’artista txeca.

 

detail_uno_cinco_muchos_web Kveta Pacovská

Uno, cinco, muchos

Madrid : Kókinos, DL 2010

Un hipopòtam i el seu ocellet ajuden a conèixer els nombres fins al 10.

 

colores Kveta Pacovská

Colores colores : un libro-juego sobre los colores

Madrid : Kókinos, cop. 2011

EL gran Sol groc i la LLuna vermella acompanyats d’una granota mostren els colors.

 

hastael-infinito Kveta Pacovská

Hasta el infinito

Vigo : Faktoria K de libros, cop. 2008

Un rinoceront blau immens amb els llavis vermells i paper mirall aquí i allà. Goig pels sentits.

 

caperucita

Caperucita roja

Madrid : Kókinos, cop. 2008

El llop amb aspecte enfadat amb unes dents punxegudes i una llarga llengua, com si fos un drac. Les sabates vermelles de la caputxeta, maquíssimes.

 

img-teatre

Teatre de mitjanit

Barcelona : Montena, 1993

Un porc rosa que toca el tambor i que es va transformant en diferents personatges de circ.

 

rey-de-las-flores

El Pequeño rey de las flores

Madrid : Kókinos, 1993

EL petit rei de les flors necessita una princesa i ella està a dintre d’una tulipa… Y fueron felices y comieron perdices.

 

Altres contes il·lustrats per la Kveta Pacovská són Alphabet, Cenicienta o La Merienda.

 

Podeu veure algunes de les seves il·lustracions en aquest vídeo:
 

 
L’artista va rebre el 2007 el premi Il·lustrador d’Or concedit per l’Associació Professional d’Il·lustradors de Catalunya (APIC) i també va ser guardonada amb el prestigiós premi Andersen  de literatura infantil l’any 1992. Anteriorment ho va ser a Bolonya, l’any 1988 i  també l’any 2000.

Finalment, l’assignatura pendent de la Kveta és il·lustrar Alícia en el País de les Meravelles. Des d’aquí l’animem a fer-ho. Seguríssim que és un gran plaer pels sentits.
 

(*) Entrevista amb Javier Sobrino, feta el 8 de maig de 2013

 

Comparteix

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.