L’interès per la cuina és només una moda? Sigui com sigui, en els darrers anys ha proliferat el gènere de còmic o novel·la gràfica gastronòmica a Europa tot i que al Japó, ja fa anys que està instaurat amb el nom gurume (gourmet) o ryori (cuinar) manga.

Otakus, amants del còmic i del bon menjar i beure, us presentem els títols més destacats que podeu trobar a les biblioteques. A què no pots llegir només un?

ebiblioSelecció de llibres en suport electrònic per superar el repte de lectura

 

A comer y a beber Long, Guillaume A comer y a beber : con las manos en la masa Long, Guillaume

 

A comer y a beber

Long, Guillaume
Madrid: SinSentido, DL 2012

 

A comer y a beber : con las manos en la masa

Long, Guillaume
Barcelona : Salamandra, 2014

Guillaume és un dibuixant sibarita, un gurmet que se les empesca totes per fer-nos riure mentre ens il·lustra sobre temes culinaris poc coneguts i sobre el fet de menjar i de beure.

Aquests dos títols de l’il·lustrador suís son el recull de les entrades del blog gastronòmic À boire et à mànger del diari Le Monde on ell mateix dibuixa i comenta els restaurants que l’han agradat, els aparells i utensilis de cuina que l’han interessat, les curiositats sobre les herbes silvestres comestibles, les anècdotes dels viatges en clau gastronòmica i, fins i tot, curiositats com les diferents varietats d’algun producte, com ara el tomàquet. Editat en un format gran a tot color, el resultat és un còmic saborós, divertit i instructiu alhora.

Los “Bajos” de la “alta” cocina Un ensayo crítico-patético sobre la “Alta cocina” creado por Álvarez Rabo pero por culpa de Andoni Luis Aduriz, para la celebración del 10º aniversario del Restaurante Mugaritz Álvarez Rabo

 

Los “Bajos” de la “alta” cocina

Álvarez Rabo
San Sebastián: Gourandia, 2008

El títol del llibre, explicatiu i irreverent, ens avisa de la intenció dels autors: fer una caricatura de l’anomenada “alta cuina” i els seus representants ibèrics, començant pel mateix Aduriz i acabant per Ferran Adrià. L’estil canalla d’Álvarez Rabo provoca gags absolutament hilarants: extraterrestres que no aconsegueixen arribar al recòndit restaurant; un debat radiofònic sobre si la cuina és o no és art que acaba com el rosari de l’Aurora; la venjança de trucar a la policia de tràfic perquè li faci un control d’alcoholèmia a un crític antipàtic al sortir del restaurant… Cal apuntar que “l’alma mater” d’aquest projecte va ser David de Jorge, soci d’Aduriz, qui va deixar la societat per diferències amb aquest. Posteriorment, David, amb el dibuixant Javirroyo, ha continuat ideant més còmics gastronòmics com ara el que va fer amb Martin Berasategui i l’homenatge a la truita de patates.

 

La Cocina de Naneta Nob

 

La Cocina de Naneta

Nob
Madrid: Dibbuks, cop. 2014

La llibreta de receptes de la Naneta és com un àlbum de fotografies. I és que els sabors i les olors poden ser bitllets d’anada i tornada per viatjar a través del temps i de l’espai per recordar éssers estimats. Tot i que la seva néta no para gaire atenció quan intenta ensenyar-li alguna recepta, això no la fa defallir en encomanar-li la seva passió. Còmic per a petits i també per grans xefs. Si tens ganes d’aprendre a cuinar i degustar plats saborosos i llaminers, aquesta dolça anciana t’explicarà pas per pas com fer un trinxat de la Cerdanya, uns espaguetis a la carbonara, unes mandonguilles, arròs amb llet o carn de codony. Va, agafa llibreta i llapis i posa’t el davantal!

En la cocina con Alain Passard Blain, Christophe

 

En la cocina con Alain Passard

Blain, Christophe
Bilbao: Astiberri, 2011

Passard, propietari del restaurant L’Arpège amb tres estrelles Michelin, està considerat pels artistes plàstics un mestre que combina magistralment els colors, les formes i les olors dels productes de qualitat. Les verdures són les protagonistes de la seva cuina i només utilitza petites porcions de carni i de peix. Treballa amb productes orgànics, de proximitat i de temporada, alguns dels quals provenen dels seus propis horts -en té tres. Christophe Blain, l’artista que ha plasmat el treball d’aquest cuiner ho ha fet amb rigor i respecte, intentant transmetre la vocació, el treball i l’amor per la cuina del xef. Cosa que ha aconseguit amb molt bona nota. Hi ha dedicat tres anys!

 

Estoy hecho un cocinicas: recetas en viñetas Xcar

 

Estoy hecho un cocinicas: recetas en viñetas

Xcar, Azagra y Revuelta
Zaragoza : Cornoque, 2014

Aquest és un tebeo de receptes de cuina senzilla i tradicional, creat amb la intenció d’inspirar-te quan no saps què fer de dinar o quan vols quedar bé amb els amics o la família. Són receptes que no cal cercar ingredients especials: tot ho pots trobar en qualsevol mercat o supermercat proper. Estan organitzades com un receptari tradicional: amanides; gaspatxos i sopes fredes; verdures, caldos i cuina d’olla; arrossos, pastes i cereals; llegums; farcits i truites; carns; peixos; dolços. A l’índex també han indicat si són receptes aptes per a vegetarians i/o per fer amb nens. Com us podeu imaginar, la diferència principal d’aquesta obra amb un llibre de cuina normal és el sentit de l’humor! La segona i tercera entrega de la col·lecció amplia el recull de receptes amb plats d’altres cultures, d’aprofitament de sobres, receptes per fer al forn, tapes, plats freds, etc. El resultat son unes vinyetes espanyoles que no tenen res a envejar amb còmics o manga d’altres nacionalitats!

Gourmand Gohan : recetas japonesas desde el Mediterráneo Aldeguer, Alexis

 

Gourmand Gohan : recetas japonesas desde el Mediterráneo

Aldeguer, Alexis
Barcelona : Gourmand Gohan, 2016

Hi havia un vegada un dibuixant, una cuinera japonesa i una maquetista… No, no és un conte ni un acudit! Aquests personatges de carn i ossos es van ajuntar per intentar explicar als seus amics barcelonins que la cuina japonesa no només es redueix al peix cru del Sushi i per això van publicar aquest llibre on ens presenten una gran varietat de propostes gastronòmiques exòtiques: l’Okonomiyaki o pizza japonesa, que no te res a veure amb la pizza italiana, Senbei de formatge, sopa de miso… Mmm…! I així fins a més de 50 receptes aptes per a principiants: nous clàssics de la cuina contemporània, altres de creació pròpia i alguns de tradició popular. Gràcies Maiko!

 

Los Ignorantes : relato de una iniciación cruzada Davodeau, Étienne

 

Los Ignorantes : relato de una iniciación cruzada

Davodeau, Étienne
Barcelona : La Cúpula, 2014

Aquesta és el relat d’un intercanvi entre l’autor i dibuixant del còmic i un viticultor, Richard Leroy. Tots dos són persones meticuloses, pacients, apassionades per la seva feina i decideixen passar una bona temporada junts per aprendre un de l’altre. Les il·lustracions reflecteixen l’experiència on el temps passa tranquil, sense presses però també sense descans: des de la poda fins a l’envelliment del vi en barrils, des de l’esbós fins a les galerades i el procés d’impressió. Una obra molt agradable i instructiva, on es pot trobar al final un índex amb les lectures comentades i els vins tastats al llarg de l’historia.

Let’s cook! Balust

 

Let’s cook!

Balust
Barcelon : Letrablanka, 2012

Tres històries de la ma de creadors espanyols de manga: Cómo cocinar un cerdo, Cocina al pasado i Rock inferno pub. Tres cuiners i tres estils on trobaràs cuines infernals, viatges en el temps, sushis malignes i clients ficats en gàbies que entretenen amb un humor negre que no et deixarà indiferent.

 

El Gourmet solitario Taniguchi, Jiro

 

El Gourmet solitario

Taniguchi, Jiro
Bilbao: Astiberri, 2010

Kodoku no gumure, és el títol original d’aquest manga en japonès amb guió de Masayuki Kusumi i dibuixos de Jiro Taniguchi. Del mateix autor també són molt recomanables “El almanaque de mi padre” i “Un barrio muy lejano”. Un factor denominador de la seva obra és el costumisme i la gastronomia japonesa. A través de la mirada personal d’aquest comerciant viatger ens apropem al complex i apassionant univers de la gastronomia japonesa. Un comercial amb una gran mobilitat, que li permet viatjar a Tòquio i d’altres poblacions del Japó per visitar als seus clients, al llarg dels 19 capítols de l’obra passa per diferents restaurants populars en els seus recorreguts de feina. Cada capítol és un mostrari de la gastronomia popular japonesa, amb la descripció dels plats, amb el nom del plat, una petita explicació i comentaris interessants dels seu aspecte, color, aroma, textura… I el fil conductor de tota l’obra és aquest. I no tenim morts, ni sexe, ni acció amb persecucions… el llibre és un recorregut plàcid pels diferents plats comentats pel protagonista. Tota una delícia, que ens farà salivar i ens farà desitjar anar ràpidament al nostre japonès de referència. Tot un viatge pel Japó modern. [+]

Martín Berasategui y David de Jorge Aventuras, desventuras y recetas de un 7 estrellas Michelin y del cocinero que pilota ese programa de TV que se llama “Robin Food” Javirroyo

 

Martín Berasategui y David de Jorge

Javirroyo
Barcelona : Debate, 2015

David de Jorge, el mediàtic cuiner que va aprimar 140 quilos, i el gran Martín Berasategui protagonitzen els vint-i-dos capítols d’aquesta obra on s’explica la seva biografia farcida amb receptes del que millor saben fer: cuinar i divulgar el seu amor per la gastronomia. David relata com es van conèixer els seus pares, la seva infància feliç a Hondarribia i d’on li ve la seva afició per la cuina: quan experimentava per agradar els amics de la família que els anaven a visitar a casa. El seu pare era gallec i la seva mare basca i la recepta que acompanya aquest capítol és “Empanada de carn” i “Lluç arrebossat” amb la contextualització històrica pertinent. Tanmateix, Martín Berasategui explica la seva infància al restaurant familiar, Bodegón Alejandro, com va voler dedicar-se al negoci tot i les advertències en contra i com d’important ha estat la seva dona Oneka en la seva trajectòria professional per arribar a aconseguir 8 estrelles Michelin. Un senyor còmic amb increïbles receptes de dos superxefs mundials.

 

Mibu, elBulli : el sueño de un brote de primavera Tanaka, Naomi

 

Mibu, elBulli : el sueño de un brote de primavera

Tanaka, Naomi
Barcelona: Norma, 2015

La darrera setmana de març del 2003, l’equip del millor restaurant japonès del món es va traslladar (amb utensilis i ingredients inclosos) al restaurant El Bulli de cala Montjoi. L’any anterior, Ferran Adrià havia viatjat al Japó i havia visitat el restaurant Mibu. Aquest va ser l’inici d’una gran amistat i d’un moment d’inflexió per contrastar (i modificar!) la manera de fer d’ambdós equips. Aquest manga és el resum d’aquella setmana inoblidable. Un recull de tots els plats que es van preparar i dels inconvenients i entrebancs que es van haver de superar. Malgrat que el format en còmic ja no és una novetat, la seva lectura és altament recomanable. Pròleg de Ferran Adrià.

Oishinbo a la carte Kariya, Tetsu

 

Oishinbo a la carte

Kariya, Tetsu
Barcelona : Norma, 2015-2017

Els entesos afirmen que aquest és pràcticament el pare del gènere de còmic gastronòmic, anomenat Ryori (cuina) o Gurume (gourmet) Manga, ja que va començar al Japó el 1983. Des de les hores fins al 2011 ha publicat un total de 111 volums. Convertit en sèrie animada per a televisió, és la setena sèrie més venuda i la desena més llarga del Japó. La trama gira entorn un periodista, Shiro Yamahoka, i la seva companya de feina, Yuko Kurita. El diari on treballen, el Tōzai Shinbun, els encarrega elaborar un “menú definitiu”. És a dir, un menú que presenti un equilibri perfecte entre tots els menjars més exquisits del món, en especial de la gastronomia japonesa. Els periodistes hauran d’enfrontar-se a l’equip d’un diari competidor i al ferotge president del Club dels Gourmets, Yuzan Kaibara. L’edició espanyola reuneix els millors capítols en 7 volums temàtics. Una proposta ideal per a qui vulgui conèixer millor la cultura i cuina japonesa, més enllà del sushi. El primer volum gira entorn a la cuina tradicional, on es tracten temes com la cuina kaiseki i les tècniques de tall, com ara, el hirasukuri. Us advertim que, després de llegir el primer, us vindran unes ganes boxes de “devorar” tots els volums de la sèrie.

 

Relats i receptes: entre Lió i Barcelona Piñar, Alba

 

Relats i receptes: entre Lió i Barcelona

Diversos autors
Barcelona: Planeta Cómic , 2015

Aquest llibre és fruit del projecte Web Trip de còmic col·lectiu, internacional i participatiu impulsat pel festival de BD de Lió. La tercera temporada del projecte, el 2014, es va dedicar al tema de la gastronomia i es va demanar a vuit autors -quatre originaris de la regió francesa de Rhône-Alps i quatre catalans- que expliquessin en còmic les seves experiències i records culinaris en el context de les ciutats de Lió i Barcelona. D’aquí van sorgir aquestes vuit historietes, la majoria amb recepta inclosa, que pots degustar i assaborir si et ve de gust: una fideuà, saucisson brioché, esqueixada, pastís Non autorisé, pebrots fregits amb rovellons, paella de llamàntol i gratin dauphinois. Només l’enumeració, no et fa venir ja salivera?

La Tortilla de patatas Javirroyo

 

La Tortilla de patatas

Javirroyo
Barcelona: Debate, 2016

Homenatge a un dels plats més populars de la gastronomia espanyola de la mà del mediàtic cuiner basc David de Jorge i l’il·lustrador aragonès Javirroyo. Un debat sobre els seus orígens i la seva idiosincràsia: què és o no és una truita de patates. Inclou receptes il·lustrades dels principals tipus de truites i dels plats que millor les acompanyen. Els autors es mullen i aposten per la versió humil i casolana de la recepta mentre desacrediten les versions industrials i desconstruïdes de l’alta cuina.

Una lectura divertida que us farà ganes de posar-vos a cuinar (i devorar!) una bona truita de patates tradicional.

 

Vinomics : relats gràfics amb gust de bon vi Maribel Carod

 

Vinomics : relats gràfics amb gust de bon vi

Diversos autors
Barcelona : Norma, 2018

DO Catalunya presenta el projecte col·lectiu de disset autors de gran talent, la majoria dels quals desconeixien el món del vi. Catorze historietes al voltant de la beguda del Deu Bacus (o Dionís) On es barregen vivències autobiogràfiques, ciència ficció, paròdies cinematogràfiques, humor, erotisme, misteri… El mercat franco-belga i el japonès fa temps que han provat el maridatge dels còmic i el vi amb èxit. Ara ens toca a nosaltres i Vinomics és un bon exemple: relats breus, amb il·lustracions del color del vi, ideals per degustar en trajectes curts de bus o metro.

Oishinbo a la carte Kariya, Tetsu Gastrocòmic

 

Escrit per | Biblioteca Barceloneta - La Fraternitat

La Biblioteca Barceloneta - La Fraternitat, inaugurada el 2001, és un servei públic gratuït i universal. La seva missió és garantir la igualtat d'oportunitats i el lliure accés a la informació, a la formació, al lleure i a la cultura dels ciutadans, per afavorir el diàleg, la cohesió social i el desenvolupament de la ciutadania.

5 Comentaris

 1. Andrés Castells

  8 Desembre 2018 at 12:23

  Ep! m´heu obert la gana….Aixó que normalment llegeixo altres còmics us afegeixo una curiositat:”En la cocina con Alain Passard” il·lustrat, genialment, per Christophe Blain que va editar Astiberri al 2013 i ens apropa de forma planera al receptari d´aquest cuiner “triestrellat”

 2. Andrés Castells

  8 Desembre 2018 at 12:54

  I una recomanació dolça pensant en festes: “Los secretos del chocolate” a on s´expliquen amb imatges, les experiències del autor Franckie Alarcon seguint a Jacques Genin, un reconegut “maître chocolatier”.

 3. Raúl Deamo

  9 Desembre 2018 at 22:54

  Genial aquest recull i molt necessari. Només una coseta, alguns del còmics (Relatos y Recetas, Vinomics…) a autor haurieu de posar “Diversos autors”, perque no porti a error. Gràcies.

  • Ignatius J. Really

   11 Desembre 2018 at 1:57

   Tens raó, ja hem corregit el que ens dius. Gràcies i salutacions.

 4. Alicia Zapata

  5 Febrer 2019 at 23:55

  Ei !, ahir vaig pasar per la biblio Can Mariner i no vaig poder resistir-me d` agafar en prèstec un de Julian Barnes “El perfeccionista en la cocina”. Si, como habéis titulado la cocina está de moda pero … mejor que esté de moda la cocina que otras cosas….. En efecto, creo que se está esnobizando, pero así somos…. cuando nos da por algo…
  Ah!, quiero recomendar una novela que leí el pasado año y que me encantó, en un montón de sentidos, leedla y encontraréis sorpresas y reflexiones por doquier. Ahí va! : Pequeñas infámias de Carmen Posadas

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada