El proper 17 de maig es celebra el dia internacional contra l’homofòbia, la transfòbia i la bifòbia. Aquesta diada commemora la desclassificació de l’homosexualitat com a malaltia mental per part de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) el 17 de maig de 1990. Té la finalitat de sensibilitzar sobre la LGTBI-fòbia i promoure l’interès de les autoritats i la ciutadania per garantir els drets de les persones del col·lectiu LGTBI al món. Com cada any, a Barcelona les Entitats del Consell Municipal LGTBI i la Comissió Unitària 28 de Juny organitzen activitats per commemorar aquesta diada i trien un districte de la ciutat on fer-les. Enguany, tindran lloc al districte de Nou Barris i l’Associació 17 de maig s’ha encarregat d’organitzar els actes i de convidar a les associacions i als diversos equipaments municipals a sumar-se a les celebracions, que, a més, coincideixen en dates amb la festa major de Nou Barris.
 


 
Des de les Biblioteques de Barcelona participarem en aquesta diada acollint a la Biblioteca Nou Barris el proper 18 de maig a les 19h el microshow poètic de Txus Garcia ¡Mira qué señora más rara, mamá!, un stand-up poetry amb bases sonores i performance queer, basada en els seus llibres Poesía para niñas bien (Tits in my bowl) i Este torcido amor (la ternura de los ahogados) que tindrà traducció simultània en llenguatge per a persones sordes. L’autora descriu el show com “una posada en escena de versos amb sentit de l’humor dolçament gamberro, que ens expulsaran dels espais confortables i de les línies rectes. Paraula i nuesa absoluta amb tendresa, lucidesa i mala llet. Activitat gratuita amb inscripció prèvia (contacteu a b.barcelona.nb@diba.cat) Per a que aneu fent boca, us deixem uns quants versos del poema titulat Documento Nacional de Identidad:
 

Aquí estoy. Me llamo Txus y soy transgénero.
Llevo siglos siéndolo.
Fui niño bollera y niña gay.

Madre me trans-vestía como una señorita:
manoletinas, braguitas y encajes, lacitos,
un parche en el ojo vago, gafas.
Plantillas correctivas. Pelo largo moreno, muy liso.
Hice la comunión trans-vestida de blanco.
Era una pequeña y folclórica gordita.
Era marika.

Per saber més de Txus Garcia, visiteu la seva web.

 
Señorararacollage_Txus Garcia
 

A continuació, us oferim una sèrie de recomanacions per a joves que poden servir per reflexionar sobre la LGTBI-fòbia; inclouen novel·les, cinema i còmics que podeu trobar a les biblioteques i que ens ressenya Neville Longbottom des de la Biblioteca Joan Miró:
 

NOVEL·LA JUVENIL

 

Els Avantatges de ser un marginat  Chbosky, Stephen

Els Avantatges de ser un marginat

Chbosky, Stephen
Carcaixent: Sembra, 2015

En Charlie és un jove molt introvertit i escriu cartes a un algú on explica el seu dia a dia a l’institut. Allí es farà amic amb la Sam i el Patrick, dos nois atrevits i transgressors que li mostraran una nova manera de veure la vida. L’amistat amb el Patrick el farà veure com d’horrible és el bulling homofòbic.

El Fuego en el que ardo  Lightwood, Mike‏

El Fuego en el que ardo

Lightwood, Mike‏
Barcelona: Plataforma, 2016

Primera novel·la del booktuber i traductor Mike Lightwood, en aquesta novel·la relata la vida de l’Óscar, un jove que descobreix la seva homosexualitat però l’ha de mantenir en secret, ja que pateix assetjament a l’escola i també a casa seva (el seu pare el maltracta a ell i a la seva mare). Gràcies a l’amistat que sorgirà amb Sergio, pordrà trobar un nou sentit a la seva vida.

 

El Hielo de mis venas  Lightwood, Mike‏

El Hielo de mis venas

Lightwood, Mike‏
Barcelona: Plataforma, 2017

Aquesta novel·la és complementària a El fuego en el que ardo. El protagonista d’aquesta història és Dario, un antic amic d’Óscar que no li farà costat quan el necessita realment. I veurem que Dario també té secrets a amagar.

Et donaré el sol  Nelson, Jandy

Et donaré el sol

Nelson, Jandy
Barcelona: Fanbooks, 2015

La Jude i en Noah són dos germans bessons. La novel·la està dividida en dues parts: en una el protagonista és en Noah, que pateix assetjament per part d’altres nois a causa de la seva homosexualitat; l’altra part té com a protagonista la Jude, que ens relata les seves vivències dos anys més tard dels fets que viu el Noah.

 

El Chico de las estrellas Pueyo, Chris

El Chico de las estrellas

Pueyo, Chris
Barcelona: Destino, 2015

Debut literari de Chris Pueyo, que de manera metafòrica i poètica relata la seva joventut. En aquest relat descobrirem com gràcies a la seva l’àvia tindrà una estabilitat que no té amb la seva mare ni a l’escola.

 

CINEMA I TELEVISIÓ

 

Las Ventajas de ser un marginado  Chbosky, Stephen

Las Ventajas de ser un marginado

Chbosky, Stephen
Madrid: Summit, 2013

Adaptació cinematogràfica de la novel·la Els Avantatges de ser un marginat dirigida pel mateix escriptor. En podeu llegir una ressenya extensa en aquest article del bloc.

Glee. Segunda temporada

Glee. Segunda temporada

Madrid: Twentieth Century Fox, 2011

L’eix central de la segona temporada de la sèrie Glee és l’assetjament que pateix a l’institut el Kurt Hummel per part d’un company que no accepta la seva homosexualitat. En podeu llegir una ressenya extensa en aquest article del bloc.

 

Moonlight  Jenkins, Barry

Moonlight

Jenkins, Barry
Barcelona: Cameo, 2017

En Chiron és un noi afroamericà que creix en un barri conflictiu de Miami. Des de la seva infància viu un ambient molt violent i pateix assetjament escolar, fet que el marcarà fins a l’edat adulta. Al llarg del seu recorregut vital, explorarà la seva sexualitat en un ambient hostil.

 

CÒMIC

 

Bermúdez, Ian. Transito

Transito

Bermúdez, Ian. Transito
Barcelona: Pol·len: Bellaterra, 2015

Inspirat en la vida de l’autor, aquest còmic narra els principis de transició en el gènere d’un noi trans, que fa els primers passos per viure la vida d’acord amb la seva identitat i les diverses persones trans que l’aniran acompanyant en aquest viatge.

Sombras sobre Shimanami  Kamatani, Yuhki

Sombras sobre Shimanami

Kamatani, Yuhki
Salou: Tomodomo, 2017

En el descans d’una classe d’institut, descobreixen que un company que ha mirat pornografia homosexual amb el mòbil. Aquest fet propiciarà la seva fugida de classe i que vulgui suïcidar-se, fins el moment en què trobarà una dona que li canviarà la seva manera de viure la vida.

 

Escrit per | Orlando

Traspassant fronteres temporals i de gènere, vaig anar a parar a la Barcelona del segle XXI, on segueixo en constant trànsit, ara materialitzat en l'Eric Sancho. Em trobareu a la Bibilioteca Nou Barris, buscant materials pel CI Identitats Trans i Gènere i teixint aliances amb la resistència trans*.

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada