2

Laberinto griego / Philip Kerr

Kerr, Philip, 1956-2018
Laberinto griego

Barcelona : RBA, 2019

 

Laberinto griego, és l’últim llibre cronològicament parlant de la sèrie de l’expolicia i detectiu privat Bernie Gunther, escrit pel Philip Kerr. A la tardor, RBA publicarà Metrópolis, que serà l’última novel·la de Bernie Gunther i que explicarà els seus inicis a la policia.

És l’any 1957 i Alemanya prospera i vol oblidar el passat de la mà del canceller Konrad Adenauer. Bernie Gunther viu tranquil·lament a Munich, sota un altra identitat, Christof Ganz. Treballa de zelador en el dipòsit de cadàvers. Un bon dia el reconeix un expolicia corrupte que l’obliga a barrejar-se en un assumpte tèrbol sota l’amenaça de fer pública la seva identitat real. Un cop resolt aquest tema i per una sèrie de circumstàncies, es veurà treballant com investigador en una companyia d’assegurances. Al cap de poc temps i després de veure les seves bones aptituds, el seu cap li assigna la investigació de l’enfonsament d’un vaixell d’un propietari alemany en la costa grega.

Es trasllada a Atenes i allà amb l’ajut d’un treballador atenès de la companyia, començarà a investigar el que li ha passat al vaixell. Parlen amb el propietari per esbrinar si hi ha qualsevol tipus d’engany. Al cap d’uns dies aquest apareix mort a casa seva i de manera violenta. El problema és que la policia grega deté a Gunther i al seu ajudant en la mateixa escena del crim i els vol imputar el crim.

Si vol recuperar el seu passaport i tornar sa i estalvi a Alemanya, Bernie haurà d’ajudar a la policia grega a capturar a dos individus poc recomanables. Amb l’aparició de grecs ambiciosos, nazis, espies alemanys, agents del Mossad… la trama i la vida del  Bernie es complicarà de tal manera que correrà el risc de perdre la vida.

I com no podia ser d’una altra manera, en la novel·la apareix una dona jove grega, espectacular, que el portarà de cap i amb qui mantindrà una apassionada i curta relació sentimental.

El relat ens mostra les dures condicions de vida de la Grècia de finals dels anys 50; el seu odi als alemanys i les contradiccions tant dels grecs com dels alemanys per intentar superar la catàstrofe de vides humanes, econòmica i moral que va suposar la Segona guerra mundial.

Aquesta novel·la es llegeix molt de pressa. Com totes, t’atrapa pel cinisme i la ironia del protagonista, pels bons diàlegs, per una trama que enganxa i sorprèn el lector. Està molt ben documentada i barreja amb habilitat la ficció amb personatges i episodis històrics reals, marca de la casa.
 

Philip Kerr
 
L’escriptor escocès Philip Kerr (Edimburg, 22-02-1956-Londres, 23-03-2018) ens va deixar, malauradament, l’any passat. És l’autor d’una sèrie de llibres protagonitzats per l’expolicia i detectiu privat Bernie Gunther, un dels personatges més interessants que ha donat la novel·la negra i policíaca contemporània. També té una sèrie protagonitzada per Scott Manson, ambientada al món del futbol. Va escriure altres novel·les independents com: Una investigación filosóficaCarga mortal, El infierno digital… Bibarnabloc ja ha recomanat algun dels seus llibres.
 

Entrevistes a Philip Kerr:

Trabalibros entrevista a Philip Kerr

El País: “La novela negra no es una enfermedad venérea”

 

Escrit per | Madame Noir

M’encanta submergir-me en novel•les negres i policíaques amb trames complicades, personatges tortuosos i finals incerts. Sóc la Carme i treballo a la biblioteca Sant Gervasi-Joan Maragall

2 Comentaris

  1. Àlex

    21 Juny 2019 at 14:17

    La darrera obra de Philip Kerr és una grata sorpresa. La seva mort prematura ens deixa sense les bones lectures a què ens havia acostumat. La seva primera novel.la em va enganxar i en vaig esdevenir un lector assidu.

  2. Isabel

    25 Juny 2019 at 11:07

    M’agrada que hi hagi una secció de novel·la negra, perquè m’agrada molt aquest gènere.

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.