Al voltant de… J. V. Foix (Sarrià, 1893 – Barcelona, 1987)

J. V. Foix

pdfGuia completa

SOL, I DE DOL

Sol, i de dol, i amb vetusta gonella,
Em veig sovint per fosques solituds,
En prats ignots i munts de llicorella
I gorgs pregons que m’aturen, astuts.

I dic: On só? ¿Per quina terra vella,
—Per quin cel mort—, o pasturatges muts,
Deleges foll? ¿Vers quina meravella
D’astre ignorat m’adreç passos retuts?

Sol, sóc etern. M’és present el paisatge
De fa mil anys, l’estrany no m’és estrany:
Jo m’hi sent nat; i en desert sense estany

O en tuc de neu, jo retrob el paratge
On ja vaguí, i, de Déu, el parany
Per heure’m tot. O del diable engany.

J. V. FOIX. Sol, i de dol (1947)

 

Fill de Josep Foix i Ribera, pastisser originari dels Torrents (Solsonès), i de Paulina Mas i Rubinat, de Manresa, J. V. Foix neix l’any 1893 a l’antic poble de Sarrià, al carrer Major 57, on era la confiteria familiar.

A principis del segle XX, entra en contacte amb els intel·lectuals barcelonins de l’època, especialment amb poetes com Josep Maria López-Picó, Joan Salvat-Papasseit o Carles Riba. El 1917, Joaquim Folguera l’incorpora a La Revista i, l’any següent, és director de Trossos, publicació que havia fundat Josep Maria Junoy. Com a testimoni de la tradició de l’avantguarda i fidel a les seves conviccions catalanistes, amb la voluntat de contribuir a la represa cultural, col·labora en les revistes més destacades de la immediata postguerra: Poesia, Ariel o Dau al Set.

Foix combina la tradició humanística catalana amb els corrents literaris més nous, els quals adapta amb una originalitat singular. S’autodefineix com «un investigador en poesia». La seva actitud la resumeix ell mateix amb el conegut vers «M’exalta el nou i m’enamora el vell».

Al llarg de la seva vida, rep diverses distincions, entre les quals destaquen el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes (1973), la Medalla d’Or de la Generalitat de Catalunya (1981) i el Premio Nacional de las Letras Españolas (1984). Aquell mateix any, el Parlament de Catalunya el proposa per al Premi Nobel de Literatura.

Mor a casa seva el 29 de gener de 1987, l’endemà d’haver fet noranta-quatre anys.

 

SELECCIÓ D’OBRES DEL POETA

 

Antología de J. V. Foix

Antología de J. V. Foix
Barcelona : Plaza & Janés, 1988*

 

Catalans de 1918

Catalans de 1918
Barcelona : Tusquets, 2018*

Cròniques de l’ultrason

Cròniques de l’ultrason
Barcelona : Quaderns Crema, 1996*

 

Darrer comunicat

Darrer comunicat
Barcelona : Quaderns Crema, 1995*

Diari 1918. Estudi i edició de Joan R. Veny-Mesquida

Diari 1918
Estudi i edició de Joan R. Veny-Mesquida

Barcelona: Institut d’Estudis Catalans, 2004. Inclou CD-Rom*

 

Ho sap tothom, i és profecia : nadals, caps d’any, natalicis

Ho sap tothom, i és profecia : nadals, caps d’any, natalicis
Lleida : Càtedra Màrius Torres : Pagès editors : Fundació J. V. Foix, 2017*

Inclou: 30 facsímils de les felicitacions que Foix va enviar als seus amics entre els anys 1948 i 1976, il·lustrades per artistes com Dalí, Mompou, Ponç, Guinovart o Miró. Inclou també un CD amb els enregistraments conservats dels poemes dits pel poeta mateix.

On he deixat les claus…

On he deixat les claus…
Barcelona : Quaderns Crema, 1988*

 

Revolució catalanista

Revolució catalanista
Barcelona : Monitor, 1934

 

 

SOBRE EL POETA I LA SEVA OBRA

FOIX, J. V.

 
Els noms de pila del poeta eren Josep i Vicenç. Combinant totes dues inicials, el poeta firmava J. V. Foix i li agradava comentar que les dues majúscules servien perquè hi ensopeguessin els incauts. En realitat, aquesta signatura literària, semblant a la d’altres escriptors —T.S. Eliot, D.H. Lawrence o W.H. Auden—, era un tret diferenciador per separar el poeta de l’industrial del gremi de pastisseria. Molta gent no va saber mai, o ho va saber tard, que el «senyor Foix» o el «senyor Josep» de la botiga i l’escriptor d’avantguarda eren la mateixa persona.
 

 

FOIX, J. V. Oh, si prudent i amb paraula lleugera… Entrevistes a J. V. Foix a cura de Margarida Trias

FOIX, J. V.
Oh, si prudent i amb paraula lleugera…
Entrevistes a J. V. Foix a cura de Margarida Trias

Barcelona : Eumogràfic : Fundació J. V. Foix, 2016 *

Inclou 28 entrevistes aparegudes a la premsa escrita, inclosa l’anteriorment citada amb Narcís Comadira.

 

MANENT, Albert Josep Foix i Mas

MANENT, Albert
Josep Foix i Mas

Barcelona : Labor, cop. 1992 *

 

“Jo em vaig negar a dir-me poeta i em qualificava d’investigador en poesia, tot volent significar que el que jo feia era provar. Em sembla que en un dels meus últims pròlegs dic que detesto les escoles, per a mi tot són gèneres. Es pot escriure com es vulgui, mentre s’escrigui dintre d’un gènere i es faci bé”

 

ARTICLES I ASSAJOS

 
Els lloms transparents

Els lloms transparents
Barcelona: Edicions 62 ; Fundació J. V. Foix, 2019 *

EPISTOLARIS

 
FOIX, J. V. ; MANENT, Marià Correspondència 1952-1985

FOIX, J. V. ; MANENT, Marià
Correspondència 1952-1985

Barcelona: Quaderns Crema, 2015 *

 

LLOCS A INTERNET

 

Fundació J. V. Foix

La Fundació J. V. Foix és una fundació privada constituïda l’any 1991. Té com a objectius principals els de recollir tota l’obra, els documents i els béns personals del poeta amb la finalitat de conservar i difondre’n l’obra. La Fundació té la seva seu a Barcelona, on hi ha dipositats tots els documents que constitueixen el fons: manuscrits, mecanoscrits, arxiu fotogràfic, exemplars de les obres editades, arxiu de premsa, buidat de premsa des de 1922 fins a l’actualitat, correspondència entre el poeta i corresponsals diversos. També s’hi troben objectes d’ús quotidià i els guardons obtinguts.
 

Ruta literària al Port de la Selva

Fundaciojvfoix.org
Espaisescrits.cat

Descripció de la ruta foixiana que es pot recórrer a Port de la selva. Aquesta ruta té traduccions al castellà, francès i anglès i ofereix lectures complementàries a l’Oficina d’Informació i Turisme i a la Biblioteca Municipal del Port de la Selva.
 

Ruta literària a Sarrià

APP creada per la Fundació J. V. Foix per a mòbils i tauletes sobre la vida del poeta sarrianenc. L’aplicació és gratuïta i es pot descarregar des del dispositiu on s’utilitzarà, i des de la pàgina web de l’Ajuntament de Barcelona. L’App proposa una ruta que recorre la vila de Sarrià del 1921. 

Aquesta ruta també es pot seguir a la pàgina web Fundaciojvfoix.org.

També pot descarregar-se l’APP gratuïta a Google Play.
 

* Documents disponibles a la Biblioteca Clarà

pdfGuia completa

 

Comparteix

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

1 comentari a “Al voltant de… J. V. Foix (Sarrià, 1893 – Barcelona, 1987)”

  1. Gran feina la de recopilació que feu amb les guies i recomanacions de lectura. Un poble llegit, més culte, més lliure

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.