Camerun, llibres i música

Camerun

Camerun

Estat de l’Àfrica equatorial, que limita amb Nigèria a l’W i N, amb el Txad al N, amb la República Centreafricana a l’E, amb la República del Congo al SE, amb Gabon i Guinea Equatorial al S i amb el golf de Guinea a l’W; la capital és Yaoundé.

El sector costaner del país, que s’obre al golf de Biafra, és format per un conjunt de planes i regions aturonades, terciàries i quaternàries, drenades pels rius Wouri, Sanaga i Nyong, interrompudes, al NW, per l’imposant massís volcànic del mont Camerun (4.070 m alt.). Vers l’interior hom troba una regió de transició amb petits altiplans escindits per valls profundes, que acaba, a l’E i al NE, amb una sèrie d’escarpaments que porten a la regió d’altiplans del Camerun central, la qual culmina en el massís de l’Adamaua (1.500 m). Al N d’aquest, l’àrea que s’estén fins al Txad és un sector de planes (amb materials sedimentaris, juràssics i cretacis), drenat pel riu Benue, i el conjunt d’altiplans granític, molt erosionat, que formen els monts Mandara. La regió litoral té un clima equatorial, amb pluges generalment superiors als 4.000 mm anuals; als altiplans meridionals i al massís de l’Adamaua, el clima és tropical plujós; les precipitacions oscil·len entre els 2.000 mm i els 1.500 mm anuals. Al nord, a la cubeta del Txad, el clima és tropical sec; les precipitacions disminueixen de sud (1.500 mm) a nord (750 mm). Quant a la vegetació, la regió litoral és ocupada per la selva plujosa tropical, i els altiplans de l’interior i els nivells mitjans de les altes muntanyes litorals fins a 2.000 o 2.500 m són ocupats també per boscs, però ja més esclarissats i marcats per la presència d’una estació eixuta. La vida animal en aquests boscs i selves és molt rica: simis (entre els quals els antropomorfs, com els goril·les i els ximpanzés), grans quiròpters, lleopards, porcs espins, nombrosos ocells, insectes. Al nord del país, la vegetació dominant és la sabana amb la seva fauna característica de grans mamífers. A les ribes del llac Txad la vegetació comença a ésser de tipus sahelià. A l’alta muntanya, per damunt dels 2.500 m, s’estenen també praderies que arriben ben prop dels 3.000 m. (Enciclopèdia Catalana)

Població:
20.650.000 h [est. 2012]

Extensió:
476.350 km2
 

Camerun
 

Llibres

 

 

Camerun

 

Música

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

Camerun

 
Les guies temàtiques de l’Àfrica han estat elaborades per:

Paz Romero, Oriol Masclans, Anna Martínez-Reina, Silvia de la Vega (Edmund de kingsbridge), Patricia Muñiz (Claire Voyant), Iliana Loukopoulou, Cesc Llaveries (Tyler Durden), Rosa Morales (Olímpia), Eva Cutura, Evelio Martínez (Little Fish), Silvia Alvarez (Daphne Moon), Rubén Solé (Neville Longbottom), Cristina Monros, Juli Cervera (Block Sur Mer), Eva Járboles (Ada), Maria José Neguerela (Harley Quinn), Pilar Jiménez, Pedro A. Sánchez (Jay Gatsby), François, Ma. de los Llanos González, Eva Cuixart (Pandora), Joan Puchades (Joan Rosebud), Manel Peña (Repo Man), Lucia i Pau Frechiné (Ignatius J. Really). La Biblioteca Vila de Gràcia està especialitzada des de començaments de 2013 en cultures africanes.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.