Música del Sàhara Occidental

Brahim, Aziza

Sàhara Occidental

El 1900 foren fixades les fronteres pels governs espanyol i francès. Aquests límits excloïen la zona d’Adrar Temar i les salines d’Yjil. El 1958 el Sàhara esdevingué província espanyola. El 1965, per la pressió dels països africans, l’ONU demanà a Espanya la seva retirada del Sàhara, però el 1968 foren descoberts els jaciments de fosfats de Bu Craa. Des del 1970, Algèria, el Marroc i Mauritània exigiren a Madrid la descolonització del Sàhara. L’any 1973 fou creat el Polisario, organització d’alliberament nacional sahrauí fundada el 1973, successora del Moviment per a l’Alliberament del Sàhara, creat a la fi dels anys seixanta.

Durant el 1975 la pressió annexionista marroquina augmentà, malgrat que l’ONU, el tribunal internacional de l’Haia i Algèria demanaren un plebiscit d’autodeterminació. Aquest mateix any, el rei Hassan II organitzà una multitudinària “Marxa verda” per a reivindicar la sobirania marroquina sobre el Sàhara Occidental. El 14 de novembre de 1975 el Govern espanyol es retirà del territori, que fou repartit entre el Marroc i Mauritània, a través de l’acord de Madrid.

El Polisario proclamà la República Àrab Sahrauí Democràtica i, amb el suport libi i algerià, inicià la lluita contra els dos estats. L’any 1979 Mauritània renuncià a reivindicar la part de territori que s’havia assignat, el qual fou ocupat pel Marroc. Aquest estat, per la seva part, construí un mur al voltant de la regió més desenvolupada econòmicament —Bu Craa— per protegir-se dels atacs del Polisario, que controlava diverses zones del territori sahrauí i administrava els camps de refugiats establerts a la regió algeriana de Tindouf.

Malgrat que la República Àrab Sahrauí Democràtica fou reconeguda per més de setanta països, el Marroc ha rebutjat sempre tot el que pugui qüestionar la sobirania que creu tenir sobre el territori sahrauí, i, per tant, maldà per evitar la proposta del Consell de Seguretat de l’ONU, del juliol del 1990, de fer un referèndum que permetés als naturals del país de decidir llur destí. Aquesta consulta estava prevista per al 1992, amb la condició prèvia que les activitats militars de tots dos bàndols haguessin cessat en una data fixada (6 de setembre de 1991). (Enciclopèdia Catalana)

Població:
523.000 h [est. 2012]

Extensió:
252.120 km2
 

Sàhara Occidental
 

Música

 

Abbar el Hamada Brahim, Aziza

Abbar el Hamada

Brahim, Aziza
[S.l.]: Glitter Beat, [2016]

Mabruk Brahim, Aziza

Mabruk

Brahim, Aziza
Madrid: SGAE, DL 2012

 

 

Mariem Hassan con Leyoad Hassan, Mariem

Mariem Hassan con Leyoad

Hassan, Mariem
Madrid: Nube Negra, p. 2002

Shouka Hassan, Mariem

Shouka

Hassan, Mariem
Madrid: Nube Negra, DL 2009

 

Deseos Hassan, Mariem

Deseos

Hassan, Mariem
Madrid: Nube Negra, p. 2005

Sáhara: tierra mía

Sáhara: tierra mía

Madrid: Nube Negra, p. 1998

 

Saharauis, la caja

Saharauis, la caja

Madrid: Nube Negra, p. 1998

Saharauis: the music of the western sahara

Saharauis: the music of the western sahara

[S.l.] : Intuition Music & Media, p. 1998

 

Medej: cantos antiguos saharauis

Medej: cantos antiguos saharauis

Madrid: Nube Negra, p. 2004

Hassan, Mariem

 

Les guies temàtiques de l’Àfrica han estat elaborades per:

Paz Romero, Oriol Masclans, Anna Martínez-Reina, Silvia de la Vega (Edmund de kingsbridge), Patricia Muñiz (Claire Voyant), Iliana Loukopoulou, Cesc Llaveries (Tyler Durden), Rosa Morales (Olímpia), Eva Cutura, Evelio Martínez (Little Fish), Silvia Alvarez (Daphne Moon), Rubén Solé (Neville Longbottom), Cristina Monros, Juli Cervera (Block Sur Mer), Eva Járboles (Ada), Maria José Neguerela (Harley Quinn), Pilar Jiménez, Pedro A. Sánchez (Jay Gatsby), François, Ma. de los Llanos González, Eva Cuixart (Pandora), Joan Puchades (Joan Rosebud), Manel Peña (Repo Man), Lucia i Pau Frechiné (Ignatius J. Really). La Biblioteca Vila de Gràcia està especialitzada des de començaments de 2013 en cultures africanes.

 

Comparteix

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.