Sudan

Estat de l’Àfrica oriental, que limita al N amb Egipte, a l’E amb la mar Roja, Eritrea i Etiòpia, al S amb la República del Sudan del Sud i a l’W amb la República Centreafricana i el Txad; la capital és Khartum.

La major part del Sudan és una gran plana travessada en direcció S-N pel Nil i els seus tributaris; la perifèria és constituïda per sistemes muntanyosos, en algunes àrees força accidentats. Al nord s’estén una gran zona desèrtica, separada de la mar Roja per un llarg sistema rocallós, que ateny els 2.780 m al Ǧabal Hamoyet; una zona també rocallosa constitueix la frontera amb l’altiplà etiòpic. Al sud, a la frontera amb la República del Sudan del Sud, la gran plana sudanesa dona inici a l’anomenat Nil Blanc. A l’oest abunden els altiplans sorrencs, interromputs pels relleus del Kurdufān (1.000 m) i del Dārfūr (Ǧabal Marra, 3.088 m). El centre es deprimeix cap a la vall del Nil: de S a N l’altitud mitjana disminueix des dels 370-400 fins a atènyer 160 m al Wādī Ḥalfā’, fronterer amb Egipte. El clima és tropical i àrid; la pluviositat disminueix de S a N (des dels 162 mm anuals a Khartum fins als 111 mm a Būr Sūdān). De N a S se succeeixen el desert, amb flora sahariana; el semidesert del Sahel, que s’estén fins a Khartum; els espinars àrids; la sabana seca amb vegetals espinosos, que ocupa una enorme extensió.

La major part de la població activa (cap al 70% a la meitat dels anys noranta) es dedica a l’agricultura i a la ramaderia, que aporta aproximadament un 35% del PIB. Només un 5% de la superfície és conreada, destinada en gran part a la subsistència. Des del punt de vista comercial, el conreu més important del país és el del cotó, que, estès per la fèrtil terra al·luvial d’Al-Ǧazira i de Tawkar, equival a més del 20% del valor de les exportacions; tot i això, el pes relatiu de la producció sudanesa de fibra respecte al total mundial ha disminuït al llarg del període 1980-2000. Així, de la novena posició que ocupava el 1984 passà a la vintena el 1996. Aquesta davallada és deguda a la confluència de diversos factors, com ara l’abandó de la política agrària del govern i les condicions climàtiques adverses (sequeres i inundacions), entre d’altres. A les regions més meridionals i orientals, les més poblades, s’hi fan conreus de subsistència, bàsicament blat i melca, ordi, mill, blat de moro, arròs, canya de sucre, patates, mandioca, blat, moniatos, nyams, llegums i hortalisses. Juntament amb el cotó hom comercialitza també la melca i altres conreus, com els dàtils i el sèsam, del qual és un dels primers productors mundial, i altres oleaginoses, com els cacauets i el ricí. La ramaderia, bàsica per a l’economia sudanesa i a la qual es dedica la nombrosa població nòmada, s’estén per tot el país i és de bovins, ovins i cabrum; són importants també els camells i els cavalls. Al Nil i els seus afluents hom practica la pesca, que representa el 85% de la total. (Enciclopèdia Catalana)

Població:
36.798.000 h [est. 2012]

Extensió:
1.844.797 km2
 

Sudan
 

Llibres

 

Época de migración al norte Tayyeb, Saleh

Época de migración al norte

Tayyeb, Saleh
Madrid: Huerga y Fierro, 1998

 

El Nen perdut que sabia el que volia Bol, Aher Arop

El Nen perdut que sabia el que volia

Bol, Aher Arop
Barcelona: La Campana, 2011

El Traductor: la historia de un nativo del desierto de Darfur Hari, Daoud

El Traductor: la historia de un nativo del desierto de Darfur

Hari, Daoud
Barcelona [etc.]: Urano [etc.], cop. 2008

 

El Perfume francés Tag al-Sir, Amir

El Perfume francés

Tag al-Sir, Amir
Albolote: Comares, 2017

Sudan

 

Música

 

Aljawal Débruit

Aljawal

Débruit
[S.l.] : Sound Way, p. 2013

Ceasefire Jal, Emmanuel

Ceasefire

Jal, Emmanuel
[S.l.] : Riverboat , p. 2005

 

Let me be Rasha

Let me be

Rasha
Madrid: Nube Negra, p. 2000

Sudaniyat Rasha

Sudaniyat

Rasha
Madrid Nube Negra, p. 1997

 

Salamat Khartoum Kambala

Salamat Khartoum

Kambala
Madrid: Tecnosaga, 1996

Silt Alsarah and The Nubatones

Silt

Alsarah and The Nubatones
[S.l.] : Wonderwheel, p. 2014

 

Sounds of Sudan Salim, Abdel Gadir

Sounds of Sudan

Salim, Abdel Gadir
[s.l.] : World Circuit, p. 1990

Music from Sudan Bangaladish, Hassouna

Music from Sudan

Bangaladish, Hassouna
East Grinstead: ARC Music, p. 2003

 

Music from the blue Nile

Music from the blue Nile

Florida: Arc, p. 2009

 

Les guies temàtiques de l’Àfrica han estat elaborades per:

Paz Romero, Oriol Masclans, Anna Martínez-Reina, Silvia de la Vega (Edmund de kingsbridge), Patricia Muñiz (Claire Voyant), Iliana Loukopoulou, Cesc Llaveries (Tyler Durden), Rosa Morales (Olímpia), Eva Cutura, Evelio Martínez (Little Fish), Silvia Alvarez (Daphne Moon), Rubén Solé (Neville Longbottom), Cristina Monros, Juli Cervera (Block Sur Mer), Eva Járboles (Ada), Maria José Neguerela (Harley Quinn), Pilar Jiménez, Pedro A. Sánchez (Jay Gatsby), François, Ma. de los Llanos González, Eva Cuixart (Pandora), Joan Puchades (Joan Rosebud), Manel Peña (Repo Man), Lucia i Pau Frechiné (Ignatius J. Really). La Biblioteca Vila de Gràcia està especialitzada des de començaments de 2013 en cultures africanes.

 

Escrit per | Biblioteca Vila de Gràcia

La Biblioteca Vila de Gràcia es troba al bell mig de la vila de Gràcia, al centre de la ciutat. L'equipament es va inaugurar el maig del 2002 i ocupa un edifici de l'arquitecte Josep Llinàs, i es va dissenyar per ser la biblioteca de proximitat del barri de la vila de Gràcia i del Camp d'en Grassot. Disposa de 1.029 metres quadrats distribuïts en cinc plantes.

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.