Kim Gordon, molt més que ‘la chica del grupo’

Biblioteca Vallcarca i els Penitents - M. Antonieta Cot Fa 3 mesos Adults, Joves, Música
0

La chica del grupo

Gordon, Kim
La chica del grupo

Barcelona: Contra, 2015

Amb el disc No home record (Matador, 2019) Kim Gordon debuta en solitari després de prop de quaranta anys al món de la música. L’artista nord-americana ha aparcat els seus projectes recents amb Bill Nace (Body/Head) i Alex Knost (Glitterbust) per posar-se per primer cop al capdavant d’un àlbum, però sense oblidar el vessant més experimental que ha explotat des que va deixar Sonic Youth. Ara que Gordon torna a estar d’actualitat (també la podrem veure en directe a la pròxima edició del Primavera Sound Festival), és un bon moment per recuperar la seva autobiografia de 2015, Girl in a band.

‘La chica del grupo’ és una expressió irònica per a una dona que ha estat molt més que la baixista de Sonic Youth i que ha viscut gran part dels seus 66 anys immersa en l’avantguarda de la cultura alternativa. A grans trets, això és el que Kim Althea Gordon vol reivindicar en aquestes pàgines, mostrant una faceta artística bastant desconeguda per molts.
 

Kim Gordon en directe el 1992


 
Evidentment, Sonic Youth ocupa una part important del llibre, amb referències constants des dels seus orígens com a Male Bonding fins a convertir-se en una de les bandes més importants del rock alternatiu experimental dels anys 80 i 90 i la seva posterior dissolució, però no és el punt central del relat. La seva visió com a dona, les seves inquietuds artístiques i com va anar desenvolupant la seva personalitat són els temes que fan interessant aquesta autobiografia, més enllà de la radiografia d’una banda mítica per part d’un dels seus integrants o les anècdotes de darrere l’escenari que pugui aportar.

La novaiorquesa relata amb tota mena de detalls la seva adolescència hippy a Califòrnia, el seu interès per l’art visual i experimental, la seva incursió en la No Wave de Nova York de la mà de l’artista Dan Graham, sense oblidar els seus dissenys de moda X-Girl a principis dels 90 o els seus notables darrers projectes musicals en solitari. Una trajectòria vital per la qual desfilen personatges com Danny Elfman, Neil Young, Mike D (Beastie Boys), Chloë Sevigny, Spike Jonze, Julie Cafritz (Pussy Galore), Sofia Coppola o J Mascis (Dinosaur Jr.), entre d’altres.

No podem obviar que alguns dels passatges més sucosos del llibre fan referència a la seva relació sentimental amb Thurston Moore i la catarsi que devia suposar parlar de la seva ruptura, després de 27 anys de matrimoni i una filla en comú. També quan parla de la seva amistat amb Kurt Cobain i el retrat ‘poc amable’ que fa de Courtney Love (qui no hauria d’estar molt contenta després de llegir-lo).
 


 
La lectura ja és prou entretinguda, però a més us proposem enriquir-la amb aquesta llista de Spotify que recull totes les cançons esmentades al llibre en ordre d’aparició.
 

 

Escrit per | Biblioteca Vallcarca i els Penitents - M. Antonieta Cot

La Biblioteca Vallcarca i els Penitents - M. Antonieta Cot es va inaugurar el 10 d'octubre de 2011 i dóna servei als barris de Penitents, Vallcarca i el Coll, Sant Genís dels Agudells i la Teixonera. Rep el nom de M. Antonieta Cot, a iniciativa del Consell de Dones de Gràcia, en reconeixement a la tasca de difusió de la cultura catalana que va portar a terme aquesta bibliotecària veïna de Gràcia durant els anys del franquisme. La Biblioteca té un fons especial en jazz i blues i programa activitats que tenen com a objectiu la difusió de la música afroamericana.

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada