Entrevistem Lucas Ramada Prieto – Això no només va de videojocs…

Zooom CCCB Lucas Ramada Prieto

Fa unes setmanes vam tenir l’oportunitat d’entrevistar en Lucas Ramada Prieto, investigador especialitzat en ficció digital infantil i juvenil i doctor en didàctica de la llengua i la literatura per la Universitat Autònoma de Barcelona.

En aquesta ocasió l’espai triat per trobar-nos amb ell és el CCCB, concretament Zooom, una sala de joc que tal i com ens explica en Lucas és una habitació compartida, un espai en què el plaer i l’experiència són el nucli central del projecte, i on es poden provar i estimular altres maneres de jugar: en solitari, però sobretot en comunitat.

Lucas Ramada i Hugo Muñoz Gris són els comissaris de Zooom, un espai lúdic intergeneracional. Ells són els responsables de definir els diferents espais i seleccionar els videojocs, que són una representació de diferents formes de gaudir i experimentar a través del joc.
 


 
El que podem trobar a Zooom és una sala de videojocs col·lectiva d’entrada gratuïta al centre de la ciutat. Un espai de joc compartit per a famílies, que ofereix una proposta de cultura de qualitat per a totes les edats.

Aquesta experiència es pot complementar amb l’exposició GamePlay. Cultura del videojoc. Ambdues propostes formen part de Gameplay, Gameday.

Zooom deixa de banda les seleccions de joc més generalistes i es decanta per una tria de vint obres independents que plantegen un recorregut per diverses experiències lúdiques en les que hi ha espai per a la cooperació, la contemplació o la reflexió a partir del joc, però on la competició no s’obvia.
 


 
Una aposta cap al joc en sí mateix, que ens posa a prova i que tal i com ens explica Lucas al següent vídeo, mostra les infinites possibilitats expressives i creatives dels vídeojocs. Però de la conversa amb en Lucas se’n desprèn molt més, ja que l’entrevista no només “va de videojocs”.

Tant pels seus coneixements teòrics com per la seva expertesa en la matèria, gran part de la seva activitat laboral la dedica a la formació docent i de mediadors de lectura.
Ja l’any 2015 va impartir un curs sobre prescripció de literatura digital als professionals de Biblioteques de Barcelona i el 2017 el Servei de Documentació de Literatura Infantil i Juvenil (SDLIJ) va programar una sessió oberta sobre literatura digital juvenil, en la que en la seva ponència va presentar a grans trets part de la seva tesi “Esto no va de libros”.

Actualment podeu seguir les recomanacions sobre literatura digital i videojocs per a nens i nenes al seu canal divulgatiu d’Instagram @EstoNoVaDeLibros
 


 


 

Comparteix

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.