Segona setmana de confinament. No han passat ni deu dies des que es va decretar l’estat d’alarma i des de llavors no han parat de créixer les iniciatives municipals, d’empreses, d’organitzacions, de mitjans de comunicació, de professionals i de particulars per minimitzar el efectes del confinament a què estem tots obligats oferint un munt de propostes per fer des de casa.

Cantar des dels balcons, fer concerts des de casa, explicar contes a la xarxa, fer sessions de clubs de lectura per whatsapp, fer gimnàstica a les terrasses i moltíssimes altres propostes que s’han convertit en una allau d’iniciatives durant aquests dies de confinament per prevenir els efectes provocats per la crisi sanitària del coronavirus. 

La xarxa s’ha omplert d’etiquetes que agrupen iniciatives diverses, com ara el #JoEmQuedoACasa, #BibliotecaACasa, #bibliotecàriesconfitades, #desdecasa, #LaCulturaTAcompanya, #TeatreAlSofà i tants com vulgueu. N’hi ha per triar i remenar. I la cosa sembla que no s’atura.

Però què estan fent les biblioteques públiques per seguir mantenint una oferta de serveis i continguts amb la seva comunitat?

Avui descobrireu algunes iniciatives que s’han posat en marxa a les nostres biblioteques i que reflecteixen la capacitat de reacció, la creativitat i la vocació de servei dels i les nostres professionals i col·laboradors.

 

Sessió virtual del club de lectura de Fotollibres de Biblioteca Esquerra de l’Eixample-Agustí Centelles

 
 

El nostre Club de fotollibres no s'atura!. La darrera sessió la estem fent de forma virtual per watsap. El conductor del…

Geplaatst door Biblioteca Esquerra de l'Eixample – Agustí Centelles op Zaterdag 21 maart 2020

 

Davant la impossibilitat de celebrar la sessió presencial del club de lectura de Fotollibres el seu conductor, en Willy Rojas, va decidir enregistrar aquest vídeo i compartir-lo per Whatsapp. Després la biblioteca ho va compartir al seu mur de Facebook.
 


 

Recomanacions des del confinament de la Biblioteca El Carmel-Juan Marsé

 

Recomanacions des del confinament de la Biblioteca El Carmel-Juan Marsé
 
Aquests dies són moltes les BibliotequesBCN que estan fent recomanacions de lectura a Facebook, Instagram o Pinterest des dels seus comptes.

Avui, però, volem destacar els vídeos de la Biblioteca El Carmel-Juan Marsé a la seva pàgina de Facebook. Amb el títol de Recomanacions des del confinament el personal de la biblioteca continua amb la seva tasca de prescripció, però des de casa.
 


 

#maneresdenoferes de la Biblioteca Jaume Fuster

 

Biblioteca Jaume Fuster
 
Amb l’objectiu d’allunyar-nos d’aquest munt de propostes que estem rebent aquests dies de totes bandes la Biblioteca Jaume Fuster ens ofereix una activitat molt original: #maneresdenoferes

Ahir diumenge van començar una sèrie de posts amb el hashtag #maneresdenoferes. Aquí teniu la primera proposta: Mirar per la finestra.

Facebook de la Biblioteca Jaume Fuster.
 


 

Biblioteconomía de Guerrilla

 

Evelio Martínez - Biblioteconomía de guerrilla
 
I per acabar els nostres destacats d’avui, volem compartir l’article d’un antic col·laborador del Bibarnabloc, l’@emartibd, que a través del seu blog Biblioteconomía de guerrilla ha publicat La Biblioteca pública tras la pandemia del coronoavirus, escrit crític i de reflexió al voltant de les biblioteques públiques i de les febleses i fortaleses que una crisi com aquesta pot fer encara més evidents.
 

Sobre el teletreball a les biblioteques
El cierre de las bibliotecas ha supuesto que muchos centros opten por buscar alternativas para que sus empleados se adapten al modelo del teletrabajo. Quizá ésta sea una buena oportunidad para dejar de fingir lo obvio: que el trabajo de bibliotecario está en muchos centros casi volcado en la mayor parte a la atención al público y al trabajo administrativo.

Sobre el paper de la biblioteca
Siempre he pensado que la idea de biblioteca social tiene perfecta cabida en la noción más tradicional de biblioteca pública a condición, eso sí, de que no se descuiden otras funciones y misiones igual de legítimas.

Sobre el perfil dels professionals
Un bibliotecario puede ser, y es, muchas cosas, pero ante todo debería ser (¿lo somos?) un trabajador de una institución cultural y, por tanto, dedicado a la cultura. El concepto de cultura puede ser todo lo amplio que uno quiera, para incluir no sólo a los libros sino a otras expresiones de la vida de las personas.

Sobre l’estratègia digital
Durante los últimos años las bibliotecas se han centrado en estar en el mundo digital como un medio de publicitar sus actividades, de crear contenidos simpáticos con los que (supuestamente) crear comunidad, o en algunos casos de retransmitir sus eventos. Pero da la sensación de que ha habido muy poca reflexión sobre las posibilidades que el medio digital brinda a misiones de la biblioteca pública como la difusión de cultura, ideas y conocimiento.

Sobre com aquesta crisi sanitària ens llançarà definitivament al futur
Esto va llevarnos a interpretar la tecnología como una prolongación del cuerpo, que es lo que yo llamo humanidad aumentada. Vamos a ver el ordenador como si fuera nuestro brazo, un brazo que pudiese llegar mucho más lejos. Dentro de 20 días nos parecerá muy normal tener una conversación como esta. Lo habremos convertido en algo rutinario. Alessando Baricco

 

Escrit per | Bibarnabloc

El blog de Biblioteques de Barcelona

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.