Eh La Bas! Núm. 2

image_pdfimage_print

Eh La Bas! 2

Butlletí de jazz, blues i soul

NÚM. 2 – PRIMAVERA 2020

Versió #JoEmQuedoACasa

 

SALT PEANUTS

 


HORN, Jazzmeia

Love & liberation
Los Angeles, CA: Concord Jazz, 2019

JAZZ VOCAL

La prometedora cantant texana ha passat d’interpretar només estàndards en el seu debut (A social call, 2017) a compondre temes propis i ampliar el seu rang estilístic en aquest segon treball, considerat un dels millors àlbums de jazz vocal de 2019.


SOUL REBELS, The

Poetry in motion
Grosse Point Farms: Mack Avenue Records II, 2019

HIP-HOP / FUNK / JAZZ

Aquesta agrupació de 8 músics de Nova Orleans porta prop de trenta anys en actiu. El seu so eclèctic i ballable combina els elements tradicionals d’una brass brand amb el hip-hop, el funk o els sons llatins. El seu darrer àlbum està ple de col·laboradors de renom, com Trombone Shorty, Robert Glasper o Branford Marsalis.

 


RANDOLPH, Robert & The Family Band

Brighter days
Berkel: Provogue, 2019

BLUES-ROCK / GÒSPEL / FUNK

Nou treball del virtuós músic nord-americà de pedal steel guitar Robert Randolph i la seva Family Band. Un àlbum vibrant i orientat al blues-rock, però amb les seves habituals influències de la música gòspel, el funk i el soul.


Outer Space

Into de unknown
Barcelona: La Cupula Music, 2019

JAZZ FUSIÓ / ETHIO JAZZ / AFROSOUL

Segon treball d’aquest septet barceloní que beu del jazz etíop dels anys 60. Amb un imaginari inspirat en l’espai exterior i la ciència-ficció, Into the unknown ens proposa un trepidant viatge instrumental ple de groove, ritmes afroamericans i harmonies hipnòtiques.

 


KIWANUKA, Richard

Kiwanuka
Baarn: Polydor Records, 2019

SOUL / POP-ROCK

Després del gran èxit aconseguit amb el seu àlbum Love & hate (2016) —Cold little heart ja és un himne del soul actual—, Michael Kiwanuka torna amb un tercer treball homònim. El músic britànic d’origen ugandès repeteix amb els productors Danger Mouse i Inflo, donant gran importància a l’atmosfera de les cançons.


VIALA, Jaume de

Sonoritat de mil miralls
Barcelona: Jaume de Viala, 2019

JAZZ-ROCK

Projecte conceptual i autoeditat del músic barceloní Jaume de Viala. L’antic guitarrista de Celobert Màgic -banda activa entre 1979 i 1983- reinventa el repertori folk de la formació endinsant-se en altres territoris com el jazz, el rock progressiu i la world music.

 


Amy Winehouse: stronger than her


MONTEAGUDO, Susana
Barcelona: Lunwerg Editores, octubre 2019

ebiblio

Biografia d’aquesta artista captivadora, que retrata de forma atractiva i molt visual la seva breu i intensa vida i el seu llegat musical.


Deep in a dream : la larga noche de Chet Baker


GAVIN, James
Barcelona: Reservoir Books, 2018

ebiblio

Apassionant repàs a la trajectòria vital del genial trompetista d’Oklahoma, des dels seus inicis professionals als anys 50 fins a la seva mort violenta a Amsterdam el 1988.

 

BODY AND SOUL

 


Torrid zone : the Vertigo recordings 1970-1975

Nucleus & Ian Carr

JAZZ-ROCK

El trompetista britànic Ian Carr va ser un autèntic pioner en fusionar el jazz amb les sonoritats de la música rock. El 1969 va formar Nucleus, amb Karl Jenkins als teclats, el bateria John Marshall, el saxofonista Brian Smith, el baixista Jeff Clyne i Chris Speeding a la guitarra. Un any després publiquen el seu debut, Elastic Rock, un treball creatiu i innovador, que va ser aclamat per la crítica de l’època. Nucleus entenia la música com un procés continu i sense límits, una experiència total. Cap al 1971 Jenkins i Marshall marxarien a la banda Soft Machine, i en els següents treballs Ian Carr es va mantenir com l’únic membre estable  d’una fluctuant i nombrosa agrupació de músics.

Ara es publica aquesta magnífica edició en format caixa, que recull totes les gravacions remasteritzades de Ian Carr amb Nucleus per al segell Vertigo. Abasta els primers anys de la formació, per a molts el seu període de major influència, i inclou els àlbums Elastic Rock (1970), We’ll Talk About It Later (1970), Solar Plexus (1971), Belladonna (1972), Labyrinth (1973), Roots (1973), Under The Sun (1974), Snakehips Etcetera (1975) i Alleycat (1975), a més d’un complet llibret amb un assaig del crític musical Sid Smith.
 

 

UNFORGETTABLE

MCCOY TYNER

(Filadèlfia 1938 – Nova Jersey 2020)

Amb la mort d’Alfred McCoy Tyner, a l’edat de 81 anys, desapareix l’últim membre del mític quartet de Coltrane als 60. El del bateria Elvin Jones i el contrabaixista Jimmy Garrison i el d’obres mestres com A Love Supreme. Però també desapareix un dels pianistes més originals i influents de la història del jazz.

Animat per la seva mare pianista, amb només 11 ja anys aprenia a tocar l’instrument. Al seu barri de Filadèlfia, el noi esquerrà apuntava maneres i practicava amb els seus veïns, els germans Richie i Bud Powell. No va trigar a fer-se un nom com a músic d’acompanyament en directes i gravacions. Al seu amic John Coltrane ja el coneixia feia anys, però va ser el 1960, amb My favorite things, quan el va reclutar oficialment com a pianista del seu quartet. La seva elegància i el toc ornamental de les seves improvisacions el consagrarien com un dels grans pianistes del jazz modal i el hardbop.

Tyner va compaginar el quartet de Coltrane amb el seu debut en solitari al segell Impulse!, abans de ser substituït per Alice McLeod. A finals dels 60, formaria el seu propi trio amb Art Davis i Elvin Jones i gravaria amb Blue Note alguns dels seus millors treballs, com The real McCoy o Expansions. Als 70, amb el segell Milestone, es va apropar a altres estils amb composicions més avantguardistes i espirituals. Va girar en format banda amb reputats músics i no va deixar d’enregistrar àlbums fins fa prop d’una dècada, sempre fidel al seu estil al piano.
 

Discografia seleccionada:

 

 

Enlightenment

(1973)

 

Together

(1979)

 

IN THE MOOD

 

Selecció de cantants de jazz actuals. Inclou figures del jazz vocal internacional i nacional que han destacat els darrers anys.

Al perfil Spotify de la biblioteca també trobareu la playlist dedicada a aquest número del butlletí Eh La Bas!

 

 


 

Si tens qualsevol dubte amb l’eBiblio pots contactar amb el Servei d’atenció a l’usuari a través d’aquesta bústia de correu electrònic:

e-biblio.cultura@gencat.cat
 

image_pdfimage_print
Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

2 comentaris a “Eh La Bas! Núm. 2”

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.