RES NO ÉS PERFECTE A HAWAII

RES NO ÉS PERFECTE A HAWAII Màrius Serra

RES NO ÉS PERFECTE A HAWAII Màrius Serra

SERRA, Màrius
Res no és perfecte a Hawaii

Edicions Proa, 2016

ebiblio
 
És la novel·la perfecta per fugir (ep, només mentalment!) del confinament. D’entrada, ens trasllada a l’altra punta del planeta, a un indret de platges paradisíaques i cocoters on esperem ser rebuts (influïts sens dubte per sèries televisives com Màgnum o Hawaii 5.0) per nadiues que ens ofereixen un collaret de flors tot bellugant els malucs a ritme de hula, la dansa tradicional polinèsia.

Doncs res d’això! La història arrenca amb quatre víctimes mortals, fruit d’un tràgic accident en un nou complex hoteler… O es tracta d’un atemptat? Un fet que desperta els fantasmes personals d’un dels periodistes locals que cobreixen la notícia, Tom Rodley, turmentat per la desaparició del seu pare en estranyes circumstàncies quan ell era petit. Es tracta doncs d’una novel·la que defuig els tòpics sobre aquest arxipèlag de l’oceà Pacífic i que ens submergeix en temes tan seriosos i d’actualitat com l’especulació urbanística, la corrupció política i la massificació del turisme, aportant-nos una visió molt crítica i, fins i tot, mordaç.

Acompanyen al protagonista personatges complexos i amb caràcter, com una atractiva periodista capaç de qualsevol cosa per aconseguir una exclusiva, una turista catalana filla d’un falsificador d’obres d’art, una actriu i estrella televisiva en hores baixes i una mena de gurú que ha creat una nova teràpia alternativa: la hulateràpia. Aquest concepte requereix l’aclariment per part del propi autor, Màrius Serra, que afirmava en una entrevista publicada a El Punt Avui:
 

La hulateràpia no existeix, però qualsevol dia algú se la inventarà. L’hula és una dansa que, turistificada, és com un tablao, però en realitat és la transmissió cultural polinèsia. M’interessava veure com es perverteix un fet cultural d’arrel tan antiga i particular, i es fa en un doble sentit: per una banda turistificant-la i, per tant, banalitzant-la, però també des d’una òptica contra cultural, generant un discurs terapèutic de benestar emocional que em provoca el mateix escepticisme que l’altra, i les dues són invencions de l’home blanc.

 
A través de nombrosos flashbacks i entrellaçant trames amb la destresa del qui sap surfejar per les onades del temps, Màrius Serra ens fa descobrir dos episodis destacables i ben curiosos de la història de Hawaii. D’una banda, ens remuntarem al segle XVIII, concretament a l’any 1778, quan l’explorador i cartògraf anglès James Cook va ser el primer europeu en trepitjar l’arxipèlag, on precisament va morir-hi durant un atac per part dels nadius. La figura del Capità Cook i les circumstàncies que envolten la seva mort esdevenen gairebé una obsessió per al jove periodista Tom Rodley, que vol escriure una novel·la.

D’altra banda, també reviurem els anys 70, dècada en la qual Hawaii es va convertir en el paradís del moviment hippy, filosofia de vida que van practicar els pares d’en Tom fins a extrems que deixaran una empremta inesborrable en les relacions familiars dels Rodley.

Màrius Serra (Barcelona, 1963) ha publicat més de vuit mil mots encreuats, tres milers llargs d’articles, catorze llibres de narrativa i set de ludolingüística. La seva obra literària ha estat guardonada amb els premis Ciutat de Barcelona, Serra d’Or, Lletra d’Or, Octavi Pellissa i Ramon Llull. Entre les seves obres destaquen Mon oncle, La vida normal, Verbàlia, Farsa, Quiet, La novel·la de Sant Jordi i recentment Jugar-s’hi la vida. Col·labora a Catalunya Ràdio i La Vanguàrdia, i és membre de la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans.

A l’eBiblio hi podreu trobar un bon grapat de les seves obres.
 


 

Si tens qualsevol dubte amb l’eBiblio pots contactar amb el Servei d’atenció a l’usuari a través d’aquesta bústia de correu electrònic:

e-biblio.cultura@gencat.cat
 

Comparteix

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.