40 Clàssics imperdibles de la literatura juvenil de tots els temps (1955-2020) 2/2

Harry Potter i la pedra filosofal ROWLING, J.K.
image_pdfimage_print

Corren temps difícils, i del temps que passem a casa ja no sabem ni en quin dia vivim. Però aneu un moment al calendari i mireu la data: ja som al mes d’abril. I què passa el mes d’abril, concretament el passat dia 2 d’abril? Doncs que des de 1967, i coincidint amb la data de naixement de l’escriptor Hans Christian Andersen, es va celebrar el Dia Internacional del Llibre Infantil i Juvenil, amb l’objectiu de promocionar la lectura entre els més joves.

Estem tots d’acord que els infants i els joves haurien de llegir, però per què?

Doncs mireu, per aquestes raons, entre d’altres:

  • Perquè desperta la curiositat, la imaginació i la creativitat.
  • Perquè fomenta la concentració i l’atenció.
  • Perquè ens ensenya altres mons i altres maneres de viure i de pensar.
  • Perquè afavoreix l’empatia i el pensament crític.
  • Perquè millora les habilitats lingüístiques.
  • I finalment, i quasi el més important de tot, perquè distreu, és divertit i dóna molt de gust.

 
D’acord, això està molt bé, però què llegim?

Bona pregunta. Cadascú hauria de llegir el que més li agradi, ja que tothom té els seus gustos: llibres llargs o curts, novel·les o coneixements, realistes o de fantasia, còmics o poesia, però que ens agradi i que ens emocioni. No serveix de res llegir llibres per obligació, això és una tortura que l’únic que aconsegueix és que agafem mania a la lectura.

Dit això, des de la Biblioteca Vallcarca-Penitents us volem proposar 40 Clàssics Imperdibles de la literatura juvenil de tots els temps, per a nois i noies de 12 a 16 anys, que esperem que us agradin. El nostre llistat complementa la selecció que han fet les companyes del SDLIJ (Servei de Documentació en Literatura Infantil i Juvenil) de la Biblioteca Xavier Benguerel que podeu trobar aquí. Som-hi!

(Veure els 20 primers)
 

Cròniques de la veritat oculta CALDERS, Pere

21 – Cròniques de la veritat oculta

CALDERS, Pere (1955)

ebiblio

Una selecció de contes que configuren un microcosmos caldersià en els quals juga un paper important l’humor i la fantasia, amb situacions impossibles i elements sobrenaturals dins la quotidianitat.

 Flors per a l’Algernon KEYES, Daniel

22 – Flors per a l’Algernon

KEYES, Daniel (1958)

Charlie Gordon, un noi amb un quocient intel·lectual anormalment baix, ha estat triat com a subjecte de proves perfecte per a una cirurgia experimental que, en cas de funcionar, augmentarà la seva intel·ligència espectacularment. Aquest mètode ja s’ha aplicat anteriorment amb èxit a un ratolí de laboratori anomenat Algernon.

 

La casa sota la sorra CARBÓ, Joaquim

23 – La casa sota la sorra

CARBÓ, Joaquim (1966)

ebiblio

El senyor Ti és un misteriós personatge que dirigeix la casa sota la sorra, la seu d’una organització secreta instal·lada al Sudan que es dedica a tota mena de negocis bruts. Entrar-hi és ben fàcil, però per sortir-ne en Pere Vidal i en Henry Balua estan a punt de deixar-hi la pell.

Els marginats HINTON, S.E.

24 – Els marginats

HINTON, S.E. (1967)

ebiblio

Els marginats narra la perillosa aventura en què es veuen involucrats dos adolescents dels suburbis de Nova York. Arran d’una dramàtica baralla entre dues bandes rivals, els socs i els greasers, Ponyboy i Johnny han d’amagar-se i viure al marge de la llei.

 

Quin dia tan bèstia RODGERS, Mary

25 – Quin dia tan bèstia

RODGERS, Mary (1972)

L’Annabel té tretze anys, és desordenada i malparlada, no es pentina mai, es menja les ungles i porta ferros, té un germà petit insuportable i una mare més estricta que les altres. L’endemà d’una discussió, l’Annabel es desperta i s’adona que s’ha convertit en la seva mare.

L’ocell de foc TEIXIDOR, Emili

26 – L’ocell de foc

TEIXIDOR, Emili (1972)

Novel·la ambientada a inicis del segle XIII, en la infantesa de Jaume el Conqueridor. Un jove joglar anomenat Ocell de foc ronda feliç pels camins sense lloc on viure ni saber qui és. Un llarg viatge per terres provençals, en plena lluita contra els càtars, fan que el jove visqui situacions plenes de riscos i d’aventures.

 

La Princesa promesa GOLDMAN, William

27 – La Princesa promesa

GOLDMAN, William (1973)

Després de la mort del seu estimat Westley, la bella Buttercup es compromet amb en Humperdinck, un príncep malvat i mentider, per evitar una guerra. Però abans de les noces, una banda de mercenaris segresta la jove, i un misteriós pirata repta els segrestadors per fer-se amb la princesa.

El Robinson del metro HOLMAN, Felice

28 – El Robinson del metro

HOLMAN, Felice (1974)

Aremis Slake és un noi orfe de tretze anys que ha de viure amb uns parents llunyans que el tenen de caritat. Un bon dia, desesperat per la seva situació, baixa al metro i decideix quedar-s’hi. D’aquesta manera Aremis es converteix en un nou Robinson que crea -dins la panxa de Nova York- el seu petit món.

 

Mecanoscrit del segon origen PEDROLO, Manuel de

29 – Mecanoscrit del segon origen

PEDROLO, Manuel de (1974)

ebiblio

L’Alba, una noia de catorze anys, salva de morir ofegat en Dídac, un nen negre que uns nois havien llançat a una bassa. En sortir de l’aigua, ella i el nen s’adonen que uns enormes plats voladors han destruït el poble.

Molt lluny de qualsevol altre lloc LE GUIN, Ursula K.

30 – Molt lluny de qualsevol altre lloc

LE GUIN, Ursula K. (1976)

Owen Griffiths, un noi que és a punt d’acabar l’institut, ens relata els fets crucials que es van esdevenir a partir del seu dissetè aniversari, quan el seu pare li regala un cotxe i coneix la Natalie Field, una companya de l’institut que vol ser compositora.

 

Quan un toca el dos WINBERG, Anna-Greta

31 – Quan un toca el dos

WINBERG, Anna-Greta (1977)

Tenir tretze anys no és gens fàcil, i encara menys si els teus pares decideixen separar-se. Això és el que li passa a la Madde. Quan un toca el dos és la història d’una noia enfrontada a la separació dels seus pares, a les alegries i tristeses del primer amor i a un dels reptes més intensos i apassionants de la vida: fer-se gran.

La història interminable ENDE, Michael

32 – La història interminable

ENDE, Michael (1979)

L’Emperadriu Infantil està malalta de mort i el seu regne corre un greu perill. La salvació depèn d’Atreiu, un valent guerrer de la tribu dels pells verdes, i de Bastian, un nen tímid que llegeix amb passió un llibre màgic.

 

Una Història familiar NöSTLINGER, Christine

33 – Una Història familiar

NöSTLINGER, Christine (1981)

Gretchen és una noia de catorze anys. Ella i la seva família, els Sackmeier, són coneguts al veïnat com els Cinc Sacs. Tot comença a canviar quan la seva mare, Elizabeth, es posa a treballar amb el desig de poder reprendre els estudis i convertir-se en assistent social. A més, fa una dieta per millorar la seva imatge i créixer en autoestima.

No demanis llobarro fora de temporada MARTÍN, Andreu / RIBERA, Jaume

34 – No demanis llobarro fora de temporada

MARTÍN, Andreu / RIBERA, Jaume (1987)

ebiblio

En Flanagan és un estudiant de batxillerat que, per tal de fer quatre calerons, accepta encàrrecs de detectiu privat. Privat, per exemple, de la llibertat de moviments dels seus col·legues adults. Que potser el Philip Marlowe alguna vegada va haver d’ajornar la detenció d’un criminal perquè tenia un examen?

 

Matilda DAHL, Roald

35 – Matilda

DAHL, Roald (1988)

ebiblio

Matilda és una nena prodigi, molt intel·ligent i sensible. Quan a l´escola es troba enfrontada a un perill molt greu, Matilda descobreix que té uns poders psíquics extraordinaris.

El Secreto de las fiestas CASAVELLA, Francisco

36 – El Secreto de las fiestas

CASAVELLA, Francisco (1996)

ebiblio

En Daniel busca ni més ni menys que el secret de les festes. És el seu avi qui li explica aquest secret, resumit en set pautes, l’última de les quals diu: «Reconeix que el secret mai acaba». L’avi és només el primer dels tocats de l’ala que en Daniel s’anirà trobant en la seva recerca.

 

Harry Potter i la pedra filosofal ROWLING, J.K.

37 – Harry Potter i la pedra filosofal

ROWLING, J.K. (1997)

Primera aventura de Harry Potter. El dia que en Harry Potter fa onze anys, un gegant anomenat Hagrid es presenta amb una notícia que li canviarà la vida: en Harry és un bruixot i el conviden a estudiar a l’Escola de Màgia i Bruixeria de Hogwarts.

Un mal començament SNICKET, Lemony

38 – Un mal començament

SNICKET, Lemony (1999)

Primer llibre de la sèrie ‘Un seguit de desgràcies catastròfiques’, uns llibres molt desagradables que expliquen una història trista sobre uns nois molt desafortunats. Tot i que són simpàtics i intel·ligents, els germans Baudelaire es veuen abocats a una vida miserable. Es diria que atrauen la desgràcia.

 

Diari del tot verídic d’un indi a mitja jornada SHERMAN, Alexie

39 – Diari del tot verídic d’un indi a mitja jornada

SHERMAN, Alexie (2007)

ebiblio

Aquest llibre, basat en les experiències personals del seu autor, és una crònica de l’adolescència d’un jove indi americà que mira d’allunyar-se de la vida que creia que estava destinat a viure.

La mona de l’assassí WEGELIUS, Jakob

40 – La mona de l’assassí

WEGELIUS, Jakob (2014)

Una nit, al port de Lisboa, un home corre per salvar la vida. Té un secret que persones poderoses volen impedir com sigui que se sàpiga. Finalment és atrapat, cau i desapareix sota les aigües. Aviat s’escampa la notícia que hi ha hagut un assassinat. Mentrestant, al barri portuari hi ha un simi que udola: la mona de l’assassí.

 
(Veure els 20 primers)

 


 

Si tens qualsevol dubte amb l’eBiblio pots contactar amb el Servei d’atenció a l’usuari a través d’aquesta bústia de correu electrònic:

e-biblio.cultura@gencat.cat
 

image_pdfimage_print
Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.