ROBERTSON DAVIES, EL MIRALL DE L’ÀNIMA

Robertson Davies

Què tenen en comú un professor d’història a punt de jubilar-se, un il·lusionista de fama internacional, el fill d’un magnat del sucre o un metge que investiga una misteriosa mort? Que són alguns dels personatges principals de les tres novel·les de l’autor canadenc Robertson Davies (1913-1995) que podeu trobar en format digital a l’eBiblio.
 

Robertson Davies
 
Robertson Davies és un dels autors canadencs del segle XX amb més renom, tot i que a casa nostra pràcticament no se’l coneixia, fins que Libros del Asteroide va començar a publicar les seves obres i El Quinto en Discordia guanyador del Premi Llibreter l’any 2006. És autor de quinze obres de teatre, reculls de relats curts, i varis llibres de crítica literària i assaig. La seva obra principal consta d’onze novel·les agrupades en quatre trilogies:
 

  • Trilogia de Salterton: A merced de la tempestad (Tempest-Tost, 1951); Levadura de malicia (Leaven of Malice, 1954); Una mezcla de flaquezas (A Mixture of Frailties, 1958)
  • Trilogia de Deptford: El quinto en discordia (Fifth Business, 1970); Mantícora (The Manticore, 1972); El mundo de los prodigios (World of Wonders,1975)
  • Trilogia de Cornish: Ángeles rebeldes (The Rebel Angels, 1981); Lo que arraiga en el hueso (What’s Bred in the Bone, 1985); La lira de Orfeo (The Lyre of Orpheus, 1988)
  • Trilogia de Toronto, inacabada: Asesinato y ánimas en pena (Murther and Walking Spirits, 1991); Un hombre astuto (The Cunning Man, 1994)

 

Davies construeix unes històries complexes, plenes de personatges poc convencionals en recerca constant, ja sigui de fantasmes del passat, venjança o redempció. A través de les seves vides ens parla dels grans temes de l’existència humana, des d’una humanitat i humilitat meravelloses, atrapant al lector en un món a vegades màgic i a vegades tràgic. Ens narra les històries des d’una erudició exquisida sobre els temes més diversos, que van de la ciència a la màgia, de la religió al psicoanàlisi, o de la poesia i el teatre a la medicina. Mentre prodiga un sentit de l’humor alhora contingut i hilarant, molt canadenc. Perquè Canadà està present en tota la seva obra, des dels paisatges fins a la societat, ens dóna a conèixer el seu país, exòtic i fascinant per a molts de nosaltres.

Si us voleu endinsar en el magnífic món de Robertson Davies, avisem que crea addicció, a l’eBiblio trobareu tres de les seves novel·les:
 
El quinto en discordia - Robertson Davies

El quinto en discordia

Davies, Robertson
Libros del Asteroide, 2012

ebiblio

És la primera part de la Trilogia Deptford. Arran de la misteriosa mort del magnat Boy Staunton, el seu amic de la infància Dunstan Ramsay intenta aclarir-ne els fets. Per a fer-ho repassarà la seva pròpia vida i la del seu amic i així veurà que actes del passat, en principi sense importància, acabaran sent crucials en les seves vides. I que una baralla infantil amb boles de neu o aprendre a fer trucs de màgia amb cartes poden tenir conseqüències inesperades.

 

Mantícora - Robertson Davies

Mantícora

Davies, Robertson
Libros del Asteroide, 2006

ebiblio

És la segona part de la Trilogia Deptford. Parteix del mateix fet crucial que El quinto en discordia, la mort de magnat Boy Staunton, trobat ofegat dins del seu cotxe en el fons del port de Toronto. Però aquesta vegada el protagonista és en David, el seu fill, que està convençut que no ha sigut un accident, al revés que la policia, i que el seu pare va ser assassinat. Obsessionat amb aquest pensament, se’n va a Zurich a ser psicoanalitzat al Institut Jung. Gràcies a aquesta teràpia, i a la seva psiquiatra, anirà desgranant el seu propi passat i apareixeran personatges de la seva vida que l’ajudaran a comprendre els fets a través de les seves intrincades relacions.

 

Un hombre astuto - Robertson Davies

Un hombre astuto

Davies, Robertson
Libros del Asteroide, 2016

ebiblio

La seva darrera obra publicada originalment el 1994, un any abans de la seva mort. Segona part de la Trilogia de Toronto. El Pare Hobbes mor durant la celebració del Divendres Sant, i el doctor Jonathan Hullah decideix investigar-ne les causes mitjançant mètodes clínics heterodoxes que li han valgut el sobrenom de ”l’Home Astut”. Alhora que una periodista investiga la figura del Pare Hobbes, i farà que Hullah hagi de buscar respostes en la seva pròpia vida, plena d’aconteixements i personatges inoblidables.

 

No hay simplicidad en ningún tipo de vida que se precie
Un hombre astuto

 
I si encara en voleu més, a la xarxa de biblioteques de la Diputació de Barcelona hi trobareu tota la seva obra.
 

Article escrit per Marta Creus.
 

Si tens qualsevol dubte amb l’eBiblio pots contactar amb el Servei d’atenció a l’usuari a través d’aquesta bústia de correu electrònic:

e-biblio.cultura@gencat.cat
 

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

4 comentaris a “ROBERTSON DAVIES, EL MIRALL DE L’ÀNIMA”

    1. Hola! Sóc la Marta Creus, que he escrit l’article des de Vapor Vell. Per a entrar al món de R.Davies, et recomano que comencis per la trilogia de Deptford. O si t’agrada el món del teatre, podries iniciar-te amb la trilogia de Salterton. Espero que t’agradi! 😉

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.