0

HILL, Nathan El nix

HILL, Nathan
El nix

Barcelona: Salamandra, 2018
(versió en anglès)

ebiblio
 
El Nix és, essencialment, la història del retrobament entre un fill i la seva mare. Dic “essencialment” perquè en les 700 pàgines de la novel·la, l’autor té temps per desenvolupar diferents fils, trames, anècdotes i per presentar tota mena de personatges secundaris. Tot amb una indubtable mestria per anar lligant-ho tot, quadrant les diferents línies argumentals, per construir una obra de gran solidesa. Gràcies a aquest debut espectacular la crítica va comparar Hill amb autors emblemàtics de la novel·la maximalista nord-americana tant en la seva vessant més realista (John Irving, Jonathan Franzen) com postmoderna (David Foster Wallace o Thomas Pynchon). Però anem per parts. Presentem els dos protagonistes: el fill i la mare.

El fill és en Samuel Anderson. Treballa com a gris professor universitari a Nova York, però sobretot és un escriptor fracassat. Va guanyar premis amb la publicació del seu primer relat, però no ha estat capaç d’acomplir les expectatives dipositades en ell i es troba estancat en l’escriptura de la seva primera novel·la, per la qual va rebre una suma de diners per avançat considerable, que ara li reclama l’editorial. Acabat de separar-se, sense vida social, assetjat per les amenaces d’una alumna, el seu únic refugi és l’addicció als videojocs online.
 

Foto de l'autor

Nathan Hill (2018)


 
La mare és la Faye. Quan en Samuel era un nen petit, la Faye va decidir abandonar la seva família i marxar de casa. En les circumstàncies presents d’en Samuel, reapareix per casualitat a les notícies, quan, presentada com una hippie radical, és detinguda per atacar a pedrades un candidat polític populista i ultraconservador. El vídeo es fa viral i l’advocat de la Faye es posa en contacte amb en Samuel per demanar-li que escrigui una petita defensa de sa mare. En xoc per conèixer de la seva existència després de tant de temps aprofita la petició de l’advocat i la insinuació de l’editorial per donar un impuls a la seva estancada carrera novel·lística. Aprofitant la seva popularitat viral, decideix escriure un llibre sobre la Faye i endinsar-se en la seva història. Aquesta decisió és també la seva particular venjança contra la mare pel fet d’abandonar-lo quan era un nen.

Reconstruint la història de la seva mare, com no pot ser d’una altra manera, en Samuel anirà fent memòria de la seva pròpia existència fins al punt on es troba ara. Així, El Nix és una bildungsroman  (novel·la de formació) molt peculiar que tracta temes universals com el difícil trànsit a l’edat adulta, les primeres amistats, el descobriment de l’amor, les decepcions, la pèrdua… Tot narrat amb un estil addicitu, ple d’un humor a vegades molt amarg. Tot fins a arribar a l’incòmode moment del retrobament físic de mare i fill davant de l’advocat d’ella, personatge ben peculiar.

També és un repàs a la història del seu país durant les darreres dècades, i una reflexió sobre com els afers polítics i públics impacten i van modelant les vides privades. Des del sorgiment de la contracultura hippie i la traumàtica Convenció Demòcrata del 1968 a Chicago fins a la guerra d’Iraq, els personatges es veuen arrossegats pels esdeveniments.

I si algú es pregunta pel significat del títol de la novel·la, la resposta la trobem en una escena de la infància quan la Faye li explica al seu fill una llegenda escandinava que li va narrar el seu avi quan ella mateixa era una nena. El nix, li diu, és un esperit que adopta forma humana amb dobles intencions, bones i dolentes. I li adverteix de forma premonitòria: “allò que més t’estimes és el que et farà més mal algun dia“. I efectivament en Samuel ho anirà aprenent en les seves pròpies carns.

El mateix autor us anima a llegir El Nix, resumint-ho en un minut. Segur que gaudiu de la seva lectura.
 

 

Escrit per | Jay Gatsby

Sóc el Pedro E. Sánchez i em pots trobar a la Biblioteca Bon Pastor. Respecte del meu alter ego, no m'importaria ser un glamurós milionari a la cerca del seu somni de joventut...

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.