ANIMAL KINGDOM

Sovint ho oblidem, però els éssers humans formem part del regne animal. És cert que l’evolució cultural (des de les primeres eines de pedra fins a la intel·ligència artificial) ha crescut d’una manera vertiginosa i ens ha anat alienant a poc a poc del medi natural. Però, en realitat, compartim amb la resta d’animals més del que ens imaginem. Molts etòlegs han dedicat anys al treball de camp per conèixer millor el comportament de diferents espècies, i han revelat dades i anècdotes fascinants que posen sobre la taula una intel·ligència per a molts desconeguda.

A continuació us deixem un seguit de llibres sobre el comportament i la intel·ligència animal perquè descobriu una mica més sobre alguns dels nostres veïns de planeta, dels que podem aprendre molt i que ens poden ajudar a entendre’ns millor. Els trobareu tots a l’eBiblio.


La inteligencia emocional de los animales. Lo que mis perros y otros animales me enseñaron sobre la psicología humana

HERREROS UBALDE, Pablo
Ediciones Destino 2018

ebiblio

A través d’aquestes pàgines us adonareu que els animals, com els humans, també tenen emocions, i coneixereu les semblances i diferències entre el seu món emocional i el nostre. Un llibre per descobrir les emocions del món salvatge i connectar-lo amb el dels humans.


Mentes maravillosas. Lo que piensan y sienten los animales

SAFINA, Carl
Galaxia Gutenberg 2017

ebiblio

Com lluiten per sobreviure a la sequera i a la caça furtiva els elefants del Parc Nacional d’Amboseli a Kenya? Com gestiona la tragèdia personal una manada de llops al Parc Nacional de Yellowstone? Com és la vida en societat de les orques que viuen a les aigües del Pacífic? Aquest llibre ofereix una visió íntima de la conducta animal que deixa enrere la clàssica frontera que fins ara separava als éssers humans de la resta d’animals.

 


Inteligencia animal. Cabeza de chorlitos y memoria de elefantes

POUYDEBAT, Emmanuelle
Plataforma 2018

ebiblio

Emmanuelle Pouydebat, amb anys d’experiència en treball de camp, demostra com amb plomes o mans, una trompa o cent peus, escates o pèl, dotats o no de tentacles, amb esquelet o sense, tots els animals són amos d’una intel·ligència que els permet desenvolupar les respostes més apropiades als imperatius del medi on viuen.


Cuando el hombre encontró al perro

LORENZ, Konrad
Tusquets Editores S.A. 2018

ebiblio

Konrad Lorenz ens apropa als orígens de la “trobada” entre l’home i el gos, quan es va establir la relació entre els nostres avantpassats i el xacal i el llop. Una impressionant història explicada per un dels etòlegs més importants del segle XX.

 


Hablaba con las bestias, los peces y los pájaros

LORENZ, Konrad
Tusquets Editores S.A. 2017

ebiblio

Altra vegada Lorenz, que va aconseguir que un grup d’oques acabades de néixer el seguissin instintivament com si ell fos la seva mare, ens explica les seves experiències, estudis i anècdotes després d’anys d’observació de la conducta d’aus, rates, peixos i caputxins.


El ingenio de los pájaros

ACKERMAN, Jennifer
Editorial Ariel 2017

ebiblio

Les aus són animals amb una intel·ligència fascinant, en alguns casos amb formes d’intel·ligència comparables a la dels primats i inclús a la dels éssers humans. Enganyen i manipulen, escolten d’amagatotis, es consolen, s’alerten mútuament del perill i, fins i tot, fan el dol. Una elegant investigació i quadern de bitàcola que combina anècdotes personals amb dades científiques sorprenents.

 


La vida secreta de las vacas

YOUNG, Rosamund
Seix Barral 2018

ebiblio

Les vaques són capaces d’estimar, es diverteixen practicant tot tipus de jocs i estableixen llaços d’amistat i vincle profund que duren tota una vida. I n’hi ha d’orgulloses, tímides, amables i creatives de les formes més inesperades. Amb molt d’humor, i d’una manera càlida i farcida d’anècdotes, Rosamund Young ens mostra un recorregut fascinant pel món secret d’una de les espècies que més hem explotat al llarg de la història i que, no obstant, segueix sent una gran desconeguda per a molts.


Lo que aprendemos de los gatos

DÍAZ-MAS, Paloma
Editorial Anagrama 2014

ebiblio

Els éssers humans –pensa el gat– tenen la mania d’entendre les coses al revés. Per exemple, si veuen un llibre que porta per títol Lo que aprendemos de los gatos, probablement creuran que va sobre el que els humans poden aprendre sobre els gats (cosa que tampoc estaria de més). Però per a qualsevol que sigui capaç de pensar amb claredat, resulta evident que Lo que aprendemos de los gatos vol dir una altra cosa: el que els humans poden aprendre a partir dels gats, és a dir, el que els gats els poden ensenyar. Aquest tipus d’error té lloc perquè els humans parteixen de la raó absurda que són animals superiors, quan en realitat tots sabem que els animals superiors són els gats. Una obra de ficció que és una joia per a qualsevol lector i, per suposat, indispensable per a tots els amants dels gats.

 


Carta abierta a los animales (y a los que no se creen superiores a ellos)

LENOIR, Frédéric
Editorial Ariel 2018

ebiblio

En una carta oberta als animals, Fréderic Lenoir ens convida a reflexionar al voltant de la nostra relació amb les diferents espècies amb què compartim el planeta i a qüestionar-nos per què col·loquem fora dels límits de l’ètica tot allò que no és humà.

 

I per acabar, aquí teniu un recurs en línia que us permetrà accedir, des de l’ordinador de casa o qualsevol altre dispositiu, a diferents càmeres en viu que enregistren imatges tant d’animals com de natura en general. Es tracta d’Explore.org, una web gratuïta amb la que podreu connectar-vos a càmeres ubicades en diferents parcs, reserves naturals, granges, protectores, aquaris… per observar en directe com viuen els animals. Elefants apropant-se a beure aigua a Kenya, un niu d’àliga marina de cap blanc a Iowa, lleons marins llançant-se a l’aigua a la Columbia Britànica o, fins i tot, goril·les en una reserva de la República Democràtica del Congo. I n’hi ha moltes més. Això sí, és indispensable tenir paciència. Els animals tenen el seu ritme i caldrà estar atents com si d’un aguait es tractés. A més a més, també podreu accedir a càmeres d’altres indrets per veure paisatges naturals espectaculars. De fet, si us espereu a que es faci fosc podríeu arribar a veure aurores boreals…
 

 

Si tens qualsevol dubte amb l’eBiblio pots contactar amb el Servei d’atenció a l’usuari a través d’aquesta bústia de correu electrònic:

e-biblio.cultura@gencat.cat
 

Comparteix

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.