Butlletí de jazz, blues i soul

NÚM. 3 – ESTIU 2020

 

SALT PEANUTS

 


JONES, Durand & The Indications


American Love Call
Bloomington: Dead Oceans, 2019

SOUL / R&B

Segon treball d’una de les bandes més prometedores del soul actual, amb un so ple de romanticisme en la línia de Marvin Gaye, Curtis Mayfield o Al Green. Certament, la formació liderada pel saxofonista i cantant Durand Jones domina el soul clàssic, però sempre amb una mirada contemporània i no absenta de crítica social.


SON LITTLE


Aloha
Amsterdam: Anti-, 2020

BLUES-ROCK / R&B / POP

Després de l’esplèndid New magic (2017), el músic de Philadelphia Aaron Earl Livingston, més conegut com a Son Little, torna amb un nou treball on desplega tot el seu potencial estilístic. Del blues-rock reposat marca de la casa, al R&B contemporani i altres terrenys pop, però sempre amb un estil molt personal.

 


ALLEN, Tony; Hugh Masekela


Rejoice
London: World Circuit, 2020

AFROBEAT

El passat mes d’abril ens va deixar la gran figura de l’afrobeat Tony Allen. Tot just s’acabava de publicar Rejoice, un àlbum que recull les magnífiques gravacions oblidades durant una dècada a un estudi de Londres i recuperades pel productor Nick Gold. Composicions conjuntes del genial bateria nigerià amb el fiscorn sud-africà Hugh Masekela, mort el 2018, i que esdevenen ara un homenatge pòstum per a aquests dos grans músics.


OROZA, Bobby


This love
New York: Big Crown, 2019

SOUL / R&B

El cantant finlandès Bobby Oroza despunta en el seu debut com a ‘baladista’ soul excepcional. Amb formació musical a Cuba, les seves melodies suaus i sensuals i la seva veu de crooner modelen un so envoltant i ple de clarobscurs.

 


ROSS, Joel


Kingmaker
Baarn, Netherlands: Blue Note Records, 2019

JAZZ

Amb aquest notable debut, i amb només 23 anys, Joel Ross s’ha fet un lloc dins d’una prometedora nova generació de músics de jazz. Amb una habilitat innegable per a la percussió des de la seva infància, i ara acompanyat de la formació Good Vibes, el jove artista de Chicago ha fet del vibràfon la seva senya d’identitat.


BATISTE, Jon


Hollywood Africans
Baarn: Verve Label Group, 2018

JAZZ / BLUES

Famós pel seu activisme social i les seves aparicions televisives, l’estatunidenc Jon Batiste és un músic reconegut al seu país. El 2018 deixava a un costat la seva banda Stay Human per debutar en solitari. Hollywood Africans mostra la seva faceta més íntima com a pianista i cantant amb un repertori propi i aliè que va del jazz al gòspel, el blues o la música clàssica.

 


The beautiful ones


PRINCE
Barcelona: Reservoir Book, noviembre de 2019

ebiblio

Prince portava només 30 pàgines escrites de les seves memòries quan va morir prematurament l’any 2016. L’editor Dan Piepenbring es va convertir en coautor improvisat d’aquest llibre, completat amb fotografies, retalls i fragments de textos antics, amb el qual el geni de Minneapolis volia aportar una visió general de la seva carrera en primera persona.


Alma vagabunda: la vida de Curtis Mayfield


MAYFIELD, Todd
Madrid: Es Pop Ediciones, febrero 2020

Retrat d’una de les figures més importants i influents de la música negra dels seixanta i setanta, tot i que no va gaudir del merescut reconeixement fins a l’ocàs de la seva carrera. Escrit pel seu fill Todd Mayfield, amb l’ajuda del periodista Travis Atria, el llibre repassa el vessant personal i creatiu d’un músic que, primer amb els Impressions i després en solitari, sempre es va mantenir fidel als seus principis.

 

BODY AND SOUL

 


Memories of my trip


BARBER, Chris

JAZZ CLÀSSIC / BLUES

Retrospectiva que celebra sis dècades en la carrera d’un dels músics de jazz tradicional més longeus del Regne Unit. Trobem aquí el so Dixieland dels seus inicis amb la Chris Barber Band. Una big band molt estable en el temps: un dels seus membres era el trompetista Pat Halcox, amb el qual van tocar junts més de cinquanta anys. També va servir de trampolí per la vocalista Ottilie Patterson, parella sentimental de Barber durant vint-i-quatre anys.

Però si aquest nonagenari trombonista ha tingut un paper destacat en la història musical britànica, va ser gràcies a la seva passió pel blues. Ell va ser responsable als anys cinquanta de portar al seu país les primeres gires de músics com Muddy Waters, Brownie McGhee o Sonny Terry. Fins i tot va incorporar el guitarrista de blues John Slaughter com a membre habitual de la seva banda.

Les seves col·laboracions amb Lonnie Donegan i Alexis Korner van ser clau en la popularització del skiffle i el rhythm and blues al Regne Unit. Això tindria una influència determinant en l’aparició d’una nova generació de músics als anys seixanta com The Yardbirds, the Animals o The Rolling Stones.

Aquest recopilatori es divideix en dos discos: Blues, Jazz & Gospel i Blues & Jazz, i compta amb la presència d’altres músics que han acompanyat Barber en algun moment de la seva trajectòria, com Eric Clapton, Van Morrison, Rory Gallagher, Dr. John o Mark Knopfler.

 

UNFORGETTABLE

BILL WITHERS

(Slab Fork, 1938 – Los Angeles, 2020)

Bill WithersBill Withers va marxar d’aquest món el passat mes de març amb vuitanta-un anys i ho va fer silenciosament i allunyat dels focus mediàtics, tal com va viure els darrers trenta anys, en companyia de la seva família i amics. Un parell de hits el van convertir en estrella del soul als anys setanta, però ell sempre va defugir d’un estatus que no volia.

D’origen humil, treballant a les forces aèries i després instal·lant lavabos a avions, va començar a compondre les seves primeres cançons, publicades de la mà de Booker T. Jones en el seu debut Just as I am. Soul d’influència gòspel i folk amb un toc de funk, acompanyat de la seva sedosa veu. Ain’t no sunshine va ser un gran èxit i va guanyar el Grammy a la millor cançó de rhythm and blues el 1971. El seu segon treball, Still Bill, confirmaria no només la seva sensibilitat creativa sinó també la seva capacitat per l’èxit (Lean on me és tot un clàssic), però també li faria sorgir els dubtes sobre si estava preparat per la fama i les vicissituds del negoci discogràfic.

A mitjans dels setanta, Columbia, la seva nova discogràfica, provaria de convertir-lo en una figura disco-funk amb la qual, tot i algun èxit notable com Lovely day, ell no s’hi trobava gens a gust. Per això, després de vuit àlbums i divuit anys de carrera, gairebé per sorpresa, Bill es va esfumar de l’escena musical per gaudir tranquil·lament de la vida amb la seva dona i els seus dos fills. Una decisió que ens va privar de futures composicions, però valenta i conseqüent amb la seva manera de ser.
 

Discografia seleccionada:

 

 

Menagerie

(1977)

 

 
 

 

 

 

IN THE MOOD

Una selecció ben actual d’artistes joves i no tan joves (amb un homenatge final) que es mouen entre el soul clàssic i les influències del funk i el R&B.

Al perfil Spotify de la biblioteca també trobareu la playlist dedicada a aquest número del butlletí Eh La Bas!

 

 

ON THE ROAD AGAIN

 

Essències Jazz Festival 2020

Montblanc, Maó (agost)  i Barcelona (octubre i novembre)

Montblanc és la seu principal d’aquest festival que, amb el jazz com a fil conductor, pretén lligar la música amb la gastronomia local i l’activisme social. El municipi de la Conca del Barberà acollirà els dies 27, 28 i 29 d’agost la programació central d’estiu, amb figures com Ignasi Terraza, Mayte Martín, Giulia Valle o Marco Mezquida & Chicuelo. Aquests últims faran doblet amb un concert l’1 d’agost a Maó que servirà d’aperitiu al festival. També tindran cabuda altres propostes més enllà del jazz (Cara B), amb la presència d’Albert Pla i El Petit de Cal Eril. Totes les actuacions comptaran amb aforament limitat i mesures de seguretat excepcionals.

En la seva cinquena edició, Essències també aterra a Barcelona amb un cicle de concerts a l’octubre i novembre amb artistes dels corrents més avantguardistes del jazz, com Richard Spaven, Arema Artega o Blue Lab Beats.

Més informació: www.essencies.cat