Nenes de novel·la

En aquest recull hi trobaràs nenes que protagonitzen novel·les per a adults. Nenes que caminen cap a l’adolescència amb pas ferm i deliciosament erràtic. Nenes que ens expliquen amb força les seves angoixes i passions de tota mena. Nenes narrades des d’ulls adults que volen comprendre o reprendre els camins de la infantesa. Recomposicions, desballestaments, incomprensions, descobertes, inicis, pèrdues i guanys. El poder de la imaginació, la força de la resiliència. Tot això i molt més en un grapat de novel·les que contenen altes dosis de bona literatura.

Comencem?
 


Creix un arbre a Brooklyn

Betty Smith
Barcelona: L’Altra, 2018

ebiblio

De la mà de la petita Francie Nolan, recorrerem el dia a dia d’una família d’immigrants alemanys al Brooklyng de principis del segle XX. Veurem la Francie transitar fins a l’adolescència mentre feineja, estudia i llegeix novel·les a l’escala d’incendis de casa, a l’ombra d’un arbre salvatge que només creix en els barris més pobres de la ciutat. Un llibre emotiu, una oda a la literatura, la família i la supervivència.


L’engolida dels engolits

DUCHARME, Réjean
Palma: Lleonard Muntaner, 2018

La protagonista, Bérénice Einberg, narra el seu periple vital dels nou als quinze anys. Un temperament subversiu, brutalment honest i fantasiós. Aquesta novel·la de Réjean Ducharme, finalista al premi Goncourt i guanyador del premi del Governador Central el 1966, va suposar un revulsiu per a la novel·la francesa al Canadà. Bérénice viu amb dolor, una imaginació desbordant no exempta d’una crueltat notable, així com un ingent bagatge literari, l’ambient confrontatiu entre els seus pares per motius personals i religiosos. Una veu narrativa impossible, fascinant i verinosa, que esdevé un homenatge al poder guaridor de la paraula.

 


Ojos azules

MORRISON, Toni
Barcelona: Debolsillo, 2016

ebiblio

El títol fa referència al desig d’una nena negra, lletja i pobra de tenir els ulls de la Shirley Temple. Sota aquest argument, l’autora fa una anàlisi exhaustiva i poètica de les conseqüències de la imposició dels estereotips de bellesa blancs en la nord-Amèrica de la dècada de 1940. La premi Nobel de Literatura Tony Morrison escull Pecola Breedlove com a protagonista d’aquest relat polifònic, que esdevé un fresc de l’Amèrica negra de la dècada dels 40 des de la subalternitat i contra les demonitzacions.


El sabotaje amoroso

NOTHOMB, Amélie
Barcelona: Anagrama, cop. 2008

Amb aquest conte de bruixes apassionat i trasbalsador, Nothomb recull les commovedores vivències de la seva infantesa a la Xina. Amb set anys, la protagonista s’enamora d’Elena, una nena italiana que, com ella, viu al gueto dels diplomàtics del barri de San Li Tun, a Pequín. El resultat és una obra provocadora, hilarant i càustica que, amb un lirisme profund, evoca la crueltat i la ingenuïtat de la infantesa mentre recorre els viaranys d’un amor tortuós.

 


La metafísica dels tubs

NOTHOMB, Amélie
Barcelona: Columna, 2001
(Castellà)

La metafísica dels tubs narra els primers tres anys de vida d’un ésser obsessionat per l’aigua que, enrabiat amb l’entorn, decideix adoptar la forma d’un tub insensible per tal de protegir-se’n. A mig camí entre la filosofia i la fontaneria, Nothomb torna a fer gala del seu humor corrosiu per exposar amb crueltat la seva infantesa a Osaka. El punt de vista és el d’un nadó superdotat que es creu Déu i que acaba per trobar un sentit a l’existència en una barreta de xocolata.


Lolita

NABOKOV, Vladimir (1899-1977)

ebiblio

Humbert Humbert és un professor en la quarantena obsedit per Lolita, una nena de dotze anys. Aquest clàssic de la literatura contemporània explora l’amor, des de la pedofília i l’incest, en un recorregut que passa de la bogeria a la mort a través d’una veu narrativa irònica i poètica, alhora que prenyada de violència, que pot llegir-se com un retrat cruel de la Nord-Amèrica contemporània.

 


Ada o l’ardor

NABOKOV, Vladimir (1899-1977)
Barcelona : Edicions 62, 1987
(Castellà)

Van Veen i Ada són uns germans -tot i que ells creuen que són cosins- que mantenen des de petits una relació passional i eròtica que exploren amb naturalitat, dins d’un context espaciotemporal inversemblant que busca confondre el lector perquè aquest retingui la noció fonamental d’un segle XX plagat d’odi i desfeta moral. Una història d’amor no convencional des d’una de les plomes més magistrals de la literatura contemporània.


Alícia al país de les meravelles

CARROLL, Lewis
(Castellà)

ebiblio

En aquest gran clàssic universal de la literatura, apte per a totes les edats, Alícia somia que segueix al Conill Blanc, entra a la seva llodriguera i descobreix un món on tot és possible, el País de les Meravelles. Carroll barreja de manera magistral somni i realitat per oferir-nos un món de fantasia poblat per éssers de tota mena dotats de consciència. Un artefacte narratiu que se serveix de la sàtira i la caricatura per retratar i esbocinar la hipocresia de les convencions socials.

 


País íntim

BARBAL, Maria

Premi Prudenci Bertrana 2005, País íntim narra la construcció de la identitat de Rita Albera, una dona de la vall d’Àssua que, des de la seva maduresa, explica en primera persona els esdeveniments crucials de la seva trajectòria vital, a cavall entre el Pallars i Barcelona, al voltant d’un eix fonamental, la relació complexa que manté amb la seva mare Teresa. La forma narrativa que escull Maria Barbal per a aquesta novel·la bellíssima és la del diàleg mutilat. La construcció identitària femenina contemporània, un crit antibel·licista i les relacions maternofilials són els temes fonamentals de la novel·la.


Frankie Adams

Carson McCullers
Barcelona: L’Altra, 2017

La novel·la narra el pas de la pubertat a l’adolescència d’una noieta inadaptada, solitària i somniadora, que té com a únic horitzó d’alliberament el casament del seu germà, a qui fa anys que no veu. Carson McCullers situa aquesta novel·la de formació en el Sud profund dels Estats Units per contrastar, amb la seva solvència narrativa habitual, el conservadorisme i la monotonia del lloc amb la veu infantil de Frankie, emotiva i poderosa, que lluita per vèncer la solitud i trobar un encaix en el món.

 


Expiació

MACEWAN, Ian
Barcelona: Empúries [etc.], 2002
(Castellà)

ebiblio

Durant el sufocant estiu del 1935 a Anglaterra, la Briony Tallis, una adolescent somiadora i imaginativa, és testimoni d’un fet a la font del jardí de la casa familiar que marcarà la seva existència. A través del fil de la consciència d’un grapat de personatges implicats en un crim, McEwan recorre bona part del segle XX europeu, amb els horrors de la Segona Guerra Mundial com a tema fonamental, per tal d’aprofundir en l’essència de la vulnerabilitat de les vides humanes.


La casa de los espíritus

ALLENDE, Isabel

Crònica d’una poderosa saga familiar de terratinents al llarg de quatre generacions, a través de la qual se segueix els principals moviments socials i polítics del període postcolonial xilè. Les dues veus narratives corresponen a Clara, una noia amb el poder de veure el futur i relacionar-se amb els esperits, i la seva filla Blanca, que s’enamora d’un futur procomunista de qui la família l’obligarà a allunyar-se. Crítica social i política, culebrots amorosos i la família com a destí i condemna, són alguns dels temes fonamentals d’una de les novel·les més populars d’allò que es va anomenar el realisme màgic llatinoamericà.

 


Memorias de Leticia Valle

CHACEL, Rosa

A punt de fer els dotze anys, Leticia acaba de descobrir una nova llibertat i una capacitat inusual per a captar l’atenció dels altres i jugar amb les seves passions. Rosa Chacel retrata les conseqüències de la sensualitat d’una preadolescent en aquesta bella novel·la en què allò que no es diu esdevé més important que les paraules. No es tracta tant d’una Lolita amb veu pròpia sinó, més aviat, del retrat d’una nena en procés de reconèixer els seus trets com a artista i que es guanya la complicitat del lector amb una personalitat que refusa el victimisme.


Kuty, Memoria de Sangre

DIALLO, Aïda Mady
Barcelona: El Aleph : El Cobre, 2009

El 6 de març de 1984, a Gao, Mali, una banda de saquejadors tuaregs ataquen el poble. Kuty, una nena de 10 anys, assisteix a la massacre de la seva família. La novel·la relata la venjança d’aquesta nena i constitueix també la crònica d’una part de la història d’Àfrica, que va patir la captura i la venda com a esclaus d’una part dels habitants del poble a mans dels senyors del desert. I és, també, la primera novel·la negra (gènere policíac) escrita per una jove africana que transmet, des de les seves emocions, la lluita per la llibertat de tota una generació.

 


Les tombes d’Atuan

LE GUIN, Ursula K. (1929-2018)
Barcelona: Edhasa, 1986

ebiblio

El segon volum de l’imperdible cicle de Terramar d’Ursula K. Le Guin el protagonitza Tènar, la reencarnació de l’Única Sacerdotessa. De nena la duen a Autan per a que esdevingui guardiana de les tombes dels Sense Nom. Com la resta de protagonistes de la saga, Tènar (que en aquell moment es diu Ahra) cometrà errors propis de la ingenuïtat que contrastaran amb la gran responsabilitat de què ha estat investida. La recerca del jo i el valor del compromís i la tenacitat seran els ingredients fonamentals del seu viatge iniciàtic. Recomanem que llegiu tots els volums de Terramar. Ursula K. Le Guin us conquistarà.

 

Comparteix

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

2 comentaris a “Nenes de novel·la”

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.