Refugiado, o a la recerca d’un futur millor

GRATZ, Alan Refugiado

Refugiado

GRATZ, Alan
Madrid: Loqueleo, 2018

 
Aquesta novel·la ens porta de viatge amb en Josef, la Isabel i en Mahmoud, tres joves que en tres èpoques diferents inicien una travessia cap a la llibertat.

Josef és un noi jueu que viu a l’Alemanya nazi, als anys trenta. Amb la seva família pujarà a un vaixell rumb cap a Cuba fugint de la guerra.

Isabel és una nena cubana que el 1994, junt amb la seva família i uns veïns i en una rudimentària balsa, fugiran dels disturbis que assolen el seu país buscant la seguretat dels Estats Units.

Mahmoud és un noi sirià el 2015. La guerra ha destruït el seu país, ell i la seva família intentaran arribar per tots els mitjans a Europa.

Tres personatges en tres èpoques diferents però amb un objectiu comú: la recerca d’un futur incert. Tres personatges que prefereixen la incertesa d’allò que desconeixen a la terrible realitat d’allò que els envolta.

Els camins que emprenen aquests nens es convertiran en veritables odissees fins a aconseguir el seu objectiu. La novel·la està plena d’acció i d’aventures que guanyen dramatisme en el mateix moment que el lector és conscient que totes tres històries es basen en fets reals. L’autor no s’estalvia la cruesa dels fets que envolten el camí d’aquests tres nois i el lector es converteix en testimoni directe de l’experiència que han de viure els refugiats.

Malgrat ser històries separades temporalment els pas dels anys les acaba interconnectant d’una manera tant intel·ligent com sorprenent, enviant al lector el missatge que els èxodes migratoris no són exclusivitat d’una època determinada.
 

Hi ha hagut cap moment a la història que no hi hagi hagut èxodes de persones a la recerca d’un futur millor?

 
El destí proporcionarà als nostres tres protagonistes finals (o principis) bastant diferents però la seva travessia esdevindrà, de la mateixa manera per a tots tres, una lluita valenta per la supervivència amb l’únic objectiu de la recerca d’una llar.

La lectura de Refugiado dona l’oportunitat d’obrir un debat sobre les causes dels moviments migratoris que provoquen els conflictes i les guerres i sobre la problemàtica dels refugiats.

Fa poc es va publicar una altra recomanació sobre aquest tema: Prop de les bombes, aquella vegada sobre els republicans espanyols que fugien cap a França després de la Guerra Civil Espanyola, una història que també podria formar part de Refugiado.

 

Comparteix

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.