Grita libertad. La llarga i fosca nit de l’Apartheid

ATTENBOROUGH, Richard
Grita libertad

(1987)

 

“Podeu pegar-me, podeu empresonar-me o, fins i tot, podeu matar-me. Però mai seré com voleu que sigui.” STEVE BIKO

 
A la llarga i fosca nit de l’Apartheid, el sistema de segregació i odi racial oficial a Sud-àfrica entre 1948 i 1990, la figura del gran líder resistent d’inicials N. M. ho inunda tot.

Però Mandela es va podrir a la presó de l’illa de Robben, a uns quilòmetres de distància de Ciutat del Cap, durant vint-i-set anys, fins al 1990. En tots aquells anys, altres líders de la comunitat negra van haver rebel·lar-se contra l’opressor blanc i sostenir la flama de la resistència.

Steve Biko fou el més transcendent d’entre totes elles i ells.

El director de cinema anglès (amb títol nobiliari) Sir Richard Attenborough va experimentar un èxit fulgurant el 1982 amb la seva visió de la vida de Gandhi, que va obtenir moltes estatuetes daurades i elogis arreu del planeta. A continuació va passejar-se pel musical amb gran encert amb A chorus line el 1985. Aquest interludi fou suficient perquè el cuquet de capbussar-se en una altra potent figura històrica del segle XX el tornés a seduir.

I mentre aquell maleït règim tirànic seguia existint, sir Richard se’n va anar el 1986 a un dels països fronterers del nord (Zimbabwe) a immortalitzar en imatges la vida d’Steve Biko i de Donald Woods. Aquest darrer, periodista i director de diari, va passar d’arrufar el nas des de l’altra banda de la trinxera a creuar el camp de batalla, ser reclutat pel magnètic Biko i acabar essent una versió d’apòstol: va ser qui va difondre el seu missatge a nivell internacional.

Patireu, us indignareu i potser plorareu. Els actors Denzel Washington (en estat de gràcia) i el camaleònic Kevin Kline us duran de la maneta per tots aquests estats emocionals i viureu moments dolorosament reals i indignes. Un d’ells, al barri de Soweto un divendres 16 de gener de 1976. Un dia que mai hauria d’haver existit.
 

 
Per a Denzel i Kevin, aquell film fou com si els toqués la vareta màgica: Kline guanyà l’Òscar l’any següent per Un pez llamado Wanda i Washington el guanyà dos anys després per Tiempos de gloria, posant altre cop el seu cos, talent i ànima a un personatge que pateix la ignomínia del racisme.

Aquest DVD es reedita després d’haver estat molts anys descatalogat. Moment fantàstic, en aquest repunt actual de règims tirànics arreu del globus terraqüi, per a descobrir la vida d’aquest home valent i compromès, que no podia comprendre ni permetre que el color de la pell d’un ésser humà el condemnés al maltracte, la pobresa i la infelicitat.

Que n’hi hagi molts com tu en totes les èpoques, Steve!
 

Comparteix

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

1 comentari a “Grita libertad. La llarga i fosca nit de l’Apartheid”

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.