Fins al 8 de març de 2021
Aquest cicle aborda científicament i divulgativament alguns dels principals reptes socials associats a conviure amb la covid-19: biodiversitat, diversitat genètica, evolució, adaptació, malalties emergents i desinformació. A partir de conceptes científics sobre biologia evolutiva en el context de la ciència d’avantguarda, realitzada per investigadores del CSIC, s’explicaran importants conceptes relacionats amb la covid-19, el seu origen i expansió, mostrant estratègies evolutives d’èxit en la natura, i com aquest coneixement és útil en el dia a dia de les persones, perquè afavoreix la salut i la cohesió social.
Hi col·labora: La ciència al teu món.La rellevància de la biodiversitat i les interaccions ecològiques
Dilluns 15 de febrer a les 18.30 h. Activitat en directe des del canal de YouTube de Biblioteques de Barcelona.Esther Garcés, grup de recerca processos biològics naturals, Institut de Ciències del Mar (CSIC). No són les malalties les que es transmeten, són els virus, els paràsits, els bacteris, i això implica entendre la biologia, l’ecologia i l’evolució d’aquests organismes.
De la unicel·lularitat a la multicel·lularitat
Dilluns 22 de febrer a les 18.30 h. Activitat en directe des del canal de YouTube de Biblioteques de Barcelona.
Elena Casacuberta, Institut de Biologia Evolutiva (CSIC-UPF). Avantatges del treball en equip en l’evolució, la importància de la interdisciplinarietat i la col·laboració per enfrontar una crisi sanitària.
COVID I PANDÈMIES

Llega el monstruo
COVID-19, gripe aviar y las plagas del capitalismo
Madrid: Capitán Swing, 2020
Las reglas del contagio
Cómo surgen, se propagan y desaparecen las epidemias
Madrid: Capitán Swing, 2020
Coronavirus
Prevención, pandemia y contención
Madrid: Libros de la Catarata, 2020

La amenaza más letal
Nuestra guerra contra las pandemias y cómo evitar la próxima
Barcelona: Planeta, 2020

Epidemiocracia
Nadie está a salvo si no estamos todos a salvo
Madrid: Capitán Swing, 2020

Diversitat vegetal, evolució i pandèmies
Dilluns 1 de març a les 18.30 h. Activitat en directe des del canal de YouTube de Biblioteques de Barcelona. Sònia Garcia, grup de diversitat vegetal, evolució del genoma i etnobotànica, Institut Botànic de Barcelona (CSIC). Com ens ajuden les plantes a lluitar contra les pandèmies.Metamorfosi, evolució i nous escenaris
Dilluns 8 de març a les 18.30 h. Activitat en directe des del canal de YouTube de Biblioteques de Barcelona. Silvia Chafino, Institut de Recerca Biomèdica (IRB). Avantatges del desenvolupament i la capacitat de canvi com a individu, espècie i població davant nous escenaris o ambients.DESINFORMACIÓ I FAKE NEWS

#FakeYou: fake news i desinformació
Un viaje por el laberinto de la evolución


La gran manipulación
Cómo la desinformación convirtió a España en el paraíso del coronavirus
Madrid: La Esfera de los libros, 2020

Bulos científicos
De la tierra plana al coronavirus
Madrid: Oberon, 2020
La verdad de la pandemia
Quién ha sido y por qué
Barcelona: Martínez Roca, 2020Sessions anteriors:
Del genotip al fenotip, adaptació i la PCR
Miriam Merenciano, Institut de Biologia Evolutiva (CSIC-UPF). Adaptació per selecció natural, estructura del nostre genoma, i com funciona la tècnica de PCR utilitzada actualment per diagnosticar la covid-19 i moltes altres aplicacions.
Evolució, variabilitat genètica i pandèmies
María Bogaerts, Institut de Biologia Evolutiva (CSIC-UPF). Les forces de l’evolució, rutes migratòries de la nostra espècie, genòmica de poblacions i la importància de la variabilitat genètica davant d’una pandèmia.
Origen, diversitat i evolució dels homínids
Paula Esteller Cucala i Marina Álvarez, Institut de Biologia Evolutiva (CSIC-UPF). Entendre l’evolució i la diversitat, els nostres avantpassats i com podrien afectar-nos malalties que provenen dels animals o que també els afecten, com VIH, malària, ebola o covid.
La saviesa de la natura
Gerard Talavera, Institut Botànic de Barcelona (CSIC). Papallones com a bioindicadors del canvi climàtic i la importància de la biodiversitat davant d’una pandèmia com la covid-19. També parlarem d’espècies críptiques, mirant més enllà de la superfície amb tècniques com el codi de barres genètic.
1 comentari a “Visions de la ciència. Pandèmia, desinformació i fake news”
Una proposta molt interessant