10 lletres, multiculturalitat i Londres.

L'home dels autògrafs - Zadie Smith

L'home dels autògrafs - Zadie SmithSmith, Zadie. L’home dels autògrafs. Barcelona: La Magrana, 2003

10 lletres, multiculturalitat i Londres: Zadie Smith.

Si hi ha un autor que hagi retratat brillantment la societat britànica d’aquest tombant de segle, aquesta és Zadie Smith. I si hi ha algun dubte sobre això, només cal buscar el seu primer llibre per confirmar-ho, disponible en català, castellà i fins i tot anglès.

Multiculturalitat i mestissatge són només paraules, però en cas de Zadie Smith són personatges, com el protagonista d’aquest llibre Alex-Li Tandem, un anglès, d’origen xinès, i jueu per part de mare. Un personatge així de “forçat” no pot tenir una feina qualsevol, i ell és un caçador d’autògrafs, un autografista, algú que compra i ven autògrafs, que sap distingir els fraus de les genuïnes peces de col·leccionista.

East End
El multicultural East End londinenc

Zadie Smith
Zadie Smith
Un món, el dels autògrafs, molt estrany, i segons com es miri poc connectat amb la realitat, una mica com l’Alex-Li, amb uns amics de la infantesa ara convertits en rabins (dels pesats), amb la seva més o menys parella a punt de ser operada del cor, i amb tot això en marxa se li presenta un congrés d’autògrafs a Nova York, i la possibilitat d’aconseguir l’autògraf més especial.

No anirà sol cap als Estats Units, l’acompanyaran altres caçadors d’autògrafs, i allà farà tractes i travarà amistat amb una persona peculiar. Com dir-ho sense que sigui un espòiler…? Penseu en Hugh Grant i Estats Units, doncs, ja ho teniu!

Amb autògrafs com aquests es guanya la vida Alex-Li

Totes les línies es van movent fins a arribar a un moment en el que no sembla possible resoldre res, i aleshores pràcticament amb bellesa, la novel·la va acabant i tancant-se com cal.

Un dels problemes de Zadie Smith és que la seva primera novel·la va ser una bomba. Es van publicar alguns fragments com avenços i els editors van pagar una fortuna per un llibre encara per acabar. En aquest cas estava justificat, el llibre era rodó, actual, divertit i no es feia pesat tot i tenir una extensió considerable. És inevitable comparar cada llibre de Zadie Smith amb Dents blanques, i potser no és just, és un llistó molt i molt alt, un llistó que encara no ha superat, però en aquest cas s’hi ha acostat molt, i això per qualsevol llibre és un elogi.

Es va arribar a fer una sèrie de Dents Blanques, diria que no s’ha emès al nostre país, seria una bona manera d’acostar-se a aquesta autora.

Els personatges de Dents Blanques, la sèrie

 

4 Comments

  1. Aquesta és la única novel·la de Zadie Smith que tinc pendent de llegir i després del teu post m’han vingut ganes de posar-m’hi.
    Tant “Dents blanques” com “Sobre la belleza” i la recent “NW Londres” són totes magnífiques. Zadie Smith s’ha convertit tot i la seva joventut en una veu de referència de la literatura anglesa actual.

  2. m’agraden les activitats que oferiu , son molt interessants, llàstima que per horari no puc gaudir d’ellas.
    bones festes i molta salut per tots

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.