Converses amb Teresa Forcades

Converses amb Teresa Forcades - Eulàlia Tort

Converses amb Teresa Forcades - Eulàlia TortForcades, Teresa; Tort, Eulàlia. Converses amb Teresa Forcades. Barcelona: Dau, 2012

Hi ha tres grans eixos en l’entrevista d’Eulàlia Tort a Teresa Forcades: el tema de les grans farmacèutiques, el paper de la dona en l’actualitat i el paper del catolicisme avui dia. Teresa Forcades és doctora en Salut Pública i en Teologia Fonamental, ha viscut als Estats Units, on va estudiar l’especialitat de Medicina Interna a la Universitat de Nova York i també va realitzar el Master of Divinity de la Universitat de Harvard. Així mateix va viure a Alemanya, moment decisiu en la recerca dels interessos que envoltaven la vacuna de la grip A.

Teresa Forcades és cauta pel que fa al subministrament de la vacunació. No solament va ser una de les veus amb més força contra una vacuna que va generar molta controvèrsia pel paper dubtós de l’OMS i dels interessos de les grans farmacèutiques; de fet parla clar sobre aquesta última qüestió tot revelant judicis contra importants farmacèutiques per cercar primer els guanys de la producció que la salut pública. Veu que critica l’ús, entre altres, de la vacuna de papil·loma humà, la qual ja ha provocat la mort de dues nenes a València.

Abans d’entrar plenament en el tema de la dona, Teresa Forcades assenyala l’èxit social del governant veneçolà Hugo Chávez. Tanmateix fa una crida a la sensibilitat de la disminució de la pobresa que –assegura– el catolicisme porta com a estendard des de fa segles. La dona és avui qui manté la família, però sempre hi ha hagut intents de minimitzar la seva vàlua –intents constants un cop els homes es fan dignes de noves conquestes (siguin de tipus liberal, econòmiques o sociopolítiques).

El catolicisme sempre ha emfatitzat l’amor gratuït com a punt de mira. La figura de Jesús exemplifica aquest concepte. La Trinitat representa donar gratuïtament, rebre gratuïtament i l’amor recíproc. Això comporta que el perdó sigui un pas conseqüent que la religió catòlica destaca. Teresa Forcades és crítica també amb l’Església, però comenta que hi ha una àmplia pluralitat dins d’aquesta institució. Com a doctora en medicina i teologia assegura que cal guarir el cos i l’ànima. Val a dir que la religió catòlica, a diferència d’altres religions, és bàsicament comunitària.

En quatre paraules, cal llegir amb cura aquesta entrevista a Teresa Forcades perquè és densa i té molts plantejaments d’alt nivell intel·lectual.


 

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

2 comentaris a “Converses amb Teresa Forcades”

  1. Ja em va cridar molt l’atenció la seva oposició a la vacuna de la grip A i com va enraonar i justificar la seva decisió davant el paper interessat i qüestionable de la OMS i les farmacèutiques. Ara en aquest vídeo exposa sense complexos com el ciutadà està desprotegit davant del sistema capitalista i que no té el poder a les seves mans, que vivim en una democràcia segrestada pel capitalisme… i que ens podem oposar per exemple al rescat dels mercats, també al no reconeixement del deute. En aquesta línia recomana una vaga general indefinida per acabar amb el govern desligitimat, convocar una assemblea constituent i començar amb el nou govern de la ciutadania….. em vaig quedar de pedra i sense alè! Em sembla la visió de la realitat més real i clara de totes les que he pogut escoltar darrerament. Una visió intel·ligent i imprescindible del món i de la realitat que ens envolta pels durs temps que vivim!

  2. Ignatius J. Really

    Totalment d’acord Toga, Teresa Forcades, Ada Colau, Enric Duran i moltes altres grans persones ens ensenyen a obrir els ulls.

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.