Superlópez

Superlópez - Jan

Superlópez - JanJan, Superlópez
Barcelona: RBA, 2009

Un dilluns al matí, en algun lloc de la ciutat de Barcelona, un  homenet gris s’acosta a la taquilla del metro i demana “un cafè amb llet i un croissant”. El taquiller fulmina amb la mirada l’homenet. De sobte, un robot gegant irromp a l’escena, destrossant el sostre de l’estació. El pànic s’estén entre els presents, que fugen esmaperduts en totes direccions. L’homenet es desperta de la seva letargia i mira el robot amb decisió mentre es descorda els botons de la camisa. Una “S” treu el cap d’entre els plecs de la mateixa. Aquesta és una feina per… en Superlópez?

Superlópez va ser creat pel dibuixant Juan López, “Jan“, per a una monografia d’humor gràfic per l’editorial Eurodit. Inicialment va ser concebut com una paròdia del més gran superheroi de tots els temps, en Superman. Tots dos personatges comparteixen un origen comú: en Jor-El va ser enviat a la terra des del seu planeta natal, Krypton, i criat per un matrimoni de grangers de Kansas que ocultaven la seva autèntica naturalesa i el feìen passar per un humà. De la mateixa manera, la seva contrapartida barcelonina, Jo-Con-Él, és enviat des de Chitón a la Terra i acollit per una família de Lleida que li donarà el nom de Juan López.

Superlópez - Jan
Els pares de Jo-Con-Él es preparen per acomiadar-se

Quan creixi, en Juan es farà passar per un despistat oficinista molt semblant a en Clark Kent. Els personatges que l’acompanyen en les seves aventures, Luisa Lanas, l’eterna núvia amb males puces, i Jaime González, el seu company de feina, envejós i xafarder, també tenen clars referents en els Lois Lane i Jimmy Olsen de l’original.

Els inicis del personatge van ser humils, i res no feia pensar que Superlópez es convertiria en el que és avui en dia, és a dir, un clàssic del còmic espanyol i català, amb un públic heterogeni que gaudeix, d’una banda, amb la sàtira social i, de l’altra, amb un sentit de l’humor surrealista que capta a la perfecció la idiosincràsia del nostre país.

Superlópez - Jan
Una de les primeres aparicions de Superlópez

La llarga trajectòria de la sèrie mostra una certa evolució en el to de les històries i els personatges. Així doncs, El Supergrupo o Los alienígenas s’emmarquen dins del gènere de ciència-ficció, mentre que  La caja de Pandora o El Señor de los Chupetes pertanyen al gènere fantàstic. Però el canvi més notori de rumb es comença a apreciar a La semana más larga o Los cabezicubos, on la sàtira social i política predomina per sobre de la paròdia superheroica. Alguns seguidors atribueixen aquest fet a l’assumpció per part de Jan de l’autoria completa de la sèrie. Seguidors que estan d’enhorabona, ja que l’autor tindrà dues noves obres al mercat, una reedició d’una obra anterior, Don Talarico, i un nou volum de Superlópez que sortirà pel Saló del Còmic de Barcelona, en el qual tornarà amb els seus companys d’el “Supergrupo”.

En Superlópez i el seu supergrup, junts un altre cop

Comparteix

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

89 comentaris a “Superlópez”

 1. Gran superheroe y excelente Jan, creador de una de mi frase de cómic favorita “Lárgame un cilindrín fotero” (La Gran Superproducción).

 2. Lo mejor de Superlópez,… infinidad de cosas. Pero una de ellas, cómo la personalidad, las ideas y hasta la ética de Jan se van reflejando página a página, añadiendo otro nivel de lectura. ¡Un aplauso para un genio!

 3. Felipe Gonzalez Alvarez

  Amb lo bé que m’ho he passat sempre amb el Super Lopez y el SuperGrupo, això es una molt bona noticia!!

 4. cecilia rodriguez

  Me encanta superlopez!!Cuando era pequeña lo leia cada domingo que venia con el periodico. Lo mejor que es son de los teveos que puedes leer a cualquier edad.

  1. Alexis Caridad Méndez González

   D’accord …és humor de veritat perquè és humor intel·ligent … no hi ha facilisme als seus guions

 5. Alexis Caridad Méndez González

  La millor cosa que té Superlópez és que presenta i representa a un home comú i que més a més és SUPER … mai passarà de moda … sempre serà actual

 6. Josep Bonache Albacete

  Doncs que torni el ‘supergrupo’ és una molt bona notícia per a mi. Fa anys que li vaig perdre la pista al Superlopez i aquesta em sembla una molt bona excusa per tornar-hi.

 7. M’encanten els Superlopez. Me’ls llegia tots cuan era adolescent, el començava i l’havia d’acabar. Era un viatge !! Moltes gràcies Jan!

 8. Sandra Redondo

  Superlópez…Un heroi proper i divertit que ens ha acompayat i ens continua acompayant…Sort que encara ens queden coses que no fallen.

 9. Roberto Sánchez

  ¿Qué es una script girl?

  Gracies Jan por fer-me riure amb el més divertit de tots els super-herois,
  SUPERLOPEZ

 10. José Juan López

  Llàstima de “Supers López”, ja no en queden.
  La saga de còmics que ens feien feliços de petits i joves, s’ha extingit.

 11. Recordo el TBO. Em va ajudar a donar valor a la lectura. Estic recordant la mena de paper en que s’editava i penso que si el TBO s’edités avui podria fer-se amb paper reciclat i no perdria qualitat. Curiós el que fa el pas del temps, no?

 12. María del Carmen Asensio Royo

  Superlópez és sinònim d’humor disbaratat que ha fet riure a més d’una generació. Genial!

 13. Brutal el Super López! M’encanta l’aventura dels “Porquets de Camprodon” que va fer en honor de la seva terra…

 14. Roberto López

  Molt gran Superlópez!! Estic desitjant fer-me amb algun exemplar. Quina bona estona llegint les aventures d’aquests superherois de casa nostra.

 15. Esther Alcántara Vázquez

  Aprofiteu per anar el dissabte al Saló del Cómic ja que Jan hi serà per firmar-vos i a la vegada fer-vos un dibuix en aquest ultim exemplar amb els dels Supergrupo o algun altre exemplar que tingueu per casa, només avisar-vos que com jo hi vaig cada any al Saló, que hi tindrá bastanta cua.
  Ens veiem a la cua doncs!!!

 16. Moltíssimes gràcies a tot/es aquell/es que heu estat tan amables de comentar el post. Tal i com diu l’Esther, en Jan i Efepé signaran còmics de l’últim album de “Superlópez” el proper dissabte 13 d’abril de 12:00 a 14:00 a l’estand d’EDICIONES B (el número 58) del saló del Còmic de Barcelona.

  Ens veiem allà!

 17. Jordi Salazar Duran

  El Supergrupo torna, però no el dibuixa Jan. Em sembla que hi ha alguna cosa de drets. Cachislamar!

 18. Jordi, fa un parell de mesos es va editar un còmic del “Supergrupo” sense Superlópez, guionitzat per Efepé i dibuixat per Nacho Fernández pel tema de drets que comentes. Però aquesta qüestió s’ha resolt i com he comentat al post, en Jan i Efepé presentaran una aventura conjunta amb les seves creacions al Saló del còmic. Aquí tens un parell d’ enllaços on comenta la notícia:

  http://www.hobbyconsolas.com/noticias/jan-efepe-reunen-supergrupo-original-salo-comic-50055

  http://www.elperiodico.com/es/noticias/ocio-y-cultura/aniversario-comic-superlopez-reune-efepe-jan-2357975

  Novament, moltes gràcies a tot/es aquell/es que heu comentat el post!

 19. Albert Clemente

  Sempre em va agradar el patestime del personatge que rebía més, que sortirssen victoriós, per aixó mateix es feia estimar.
  També era notori el estímul a la lectura, amb els anuncis de “la targuardia” i els que hi havien a les tanques i a les cabines telefóniques on es canviava de vestit: “No fume, lea”.

 20. Siempre fui un gran fan de Superlópez hasta que creces y empiezas a cambiar de gustos… De hecho, el año pasado estuve de visita por Camprodón y me sorprendió descubrir que ese cómic que tantas veces he leído era muy real en sus localizaciones (y comí un cerdito, jejeje). De hecho, llevo buscándolo un tiempo. Espero que estas aventuras nuevas del “Supergrupo” estén a la altura. Yo me haré con el primer número.

 21. sergio garcia oliveras

  Jo de jovenet era molt seguidor de Super lopez.Era molt bo, sobretot la seva primera etapa(els deu primers titol.
  A partir de finals de 80 i començament dels 90 van cambiar la forma de dibuixar, els guions eran mes dolents.

 22. Harley, si no has llegit mai a Superlópez: quin volum suggereixes per iniciar-se?
  Moltes gràcies! ,-)

  I enhorabona per l’èxit del teu post!!!!!

  1. Wanda, tal i com dic al post, això depèn una mica de quines siguin les teves preferències. Si t’agrada el gènere fantàstic, “El Señor de los Chupetes” o “La caja de Pandora”, però si t’agrada més la ciència ficció, sense dubte “Los alienígenas” (mítiques estufes “Nofer”). Si ets fan dels superherois preferiràs “El Supergrupo” (l’antic o el nou), per contra,si t’agrada més la comèdia, hauries de començar per “La gran Superproducción” o “La Semana más larga”…En fi, que hi ha per escollir!Gràcies per les felicitacions.Que tanta gent hagi respost al post és un honor!Us ho agraeixo de tot cor. ja estic preparant el meu següent post 😉

 23. Juan Luis Cano

  Superlópez es uno de los tebeos favoritos de mi infancia y adolescencia!
  Y El Señor de los chupetes el volumen que más me entusiasmó.
  Tengo que leer los últimos, voy con retraso!
  Buen artículo, Harley Quinn

 24. (…) En Jan i Efepé signaran còmics de l’últim album de “Superlópez” el proper dissabte 13 d’abril de 12:00 a 14:00 a l’estand d’EDICIONES B (el número 58) del saló del Còmic de Barcelona.
  Gràcies per aquesta informació. Allà que vaig amb els meus exemplars!
  El meu veí del 5è és clavat al superlópez, us quedarieu bocabadats. Un dia d’aquests li dic, encara que no sé si li faria molta gràcia.

 25. Wanda, tal i com dic al post, això depèn una mica de quines siguin les teves preferències. Si t’agrada el gènere fantàstic, “El Señor de los Chupetes” o “La caja de Pandora”, però si t’agrada més la ciència ficció, sense dubte “Los alienígenas” (mítiques estufes “Nofer”). Si ets fan dels superherois preferiràs “El Supergrupo” (l’antic o el nou), per contra,si t’agrada més la comèdia, hauries de començar per “La gran Superproducción” o “La Semana más larga”…En fi, que hi ha per escollir!Gràcies per les felicitacions.Que tanta gent hagi respost al post és un honor!Us ho agraeixo de tot cor. ja estic preparant el meu següent post 😉

 26. En Jan es un geni. Recordo molta la historia de la caja de Pandora de Jan, llavors em feien una mica de por els montres que sortian.

 27. Jan és un dels historietistes més importants del país, amb obres tan destacades com “Pulgarcito”, “Don Talarico” o la sèrie “Superlópez”. No sempre els guions d’aquesta última tenen el mateix nivell però, gràficament, sempre és un plaer veure el precís dibuix de Jan, el dinamisme que imprimeix a la pàgina i a cada vinyeta, i la magnífica reconstrucció d’ambients. Celebro que torni a treballar amb Efepé!

 28. Recordeu que els titulars del carnet de les biblioteques públiques de Catalunya podran adquirir les entrades per al Saló del Còmic al preu de 4 €. L’entrada serà vàlida únicament per a una persona i un dia. Aquesta oferta no és acumulable a altres promocions.

  – Entrada Descompte: 4 €
  De venda únicament a les taquilles del Saló del Còmic.

  Més informació a:

  http://comic-30.ficomic.com/

 29. si us agrada andorra us recomano el comic que van fer de superlopez al pais dels pirineus. RECONEIXEREU MOLTS LLOCS I RIUREU UNA ESTONA…

 30. DE LOS MEJORES CÓMICS ESPAÑOLES QUE LEÍ EN MI INFANCIA, DE HECHO TENÍA CASI IGUAL DE NÚMEROS QUE LOS DE MORTADELO Y FILEMÓN, ME PASARÉ POR ALGUNA LIBRERÍA A VER SI ME COMPRO ALGUNO, QUE YA NO LOS TENGO! 🙁

 31. Lluís Joaniquet

  De petit em feia un fart de riure amb les seves historietes i amb tots els petits detalls de cada vinyeta. Ara el meu fill gran ja m’acompanya en aquest petit plaer.

 32. encara guardo els meus superlópez, espero passar-los al meu fill quan sigui prou gran ja que estan en força bon estat, han envellit amb molta dignitat

 33. Rubén González

  Aviat podria haver-hi una adaptació al cinema del genial Superlópez, a càrrec del director d’Anacleto. Es parla de Dani Rovira o de Berto Romero com a protagonista. Tant de bo s’acabi fent!

 34. Per mi el to del Jan, sempre ha estat ben crític. A les històries dels Alienígenas ja criticava com quan un arriba al poder fa tot el contrari que deia abans d’arribar. El que passa és que els temps ara estan adobats per fer encara més crítica social.

 35. Una de les coses que podem assaborir els López del nostre cognom és que podem dir amb orgull que tenim un parent superheroi…

 36. Potser els còmics de Superlópez va ser la meva porta al humor cínic i paròdic que anys més tard he anat desenvolupant. Còmics com el TBO, de superherois, Jabatos i Truenos omplien la meva habitació, però aqeusta nova visió del món em va fer obrir la gana….de l’humor

 37. El meu germà gran sempre ha estat un gran aficionat als còmics de tota mena i quan jo era petita li pispava per llegir-los també. Així vaig descobrir Superlópez i molts d’altres. Ara bé, no recordo haver rigut mai tant com amb aquest super heroi maldestre i sapastre que més aviat embolicava la troca que no pas solucionava els problemes. Realment entranyable.

 38. Jo llegia Superlópez fa més de 30 anys. Recordo especialment Los alienígenas, Los cabecicubos i El señor de los chupetes. La relectura tants anys més tard no fan cap favor a l’obra, que potser connecta més fàcilment amb els adolescents, però s’ha de reconèixer que aquells àlbums posteriors a una primeríssima etapa tenien una qualitat i una aspiració de crítica més elaborades que els posteriors.

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.