Algún día este dolor te será útil

Algún día este dolor te será útil - Peter Cameron

Algún día este dolor te será útil - Peter CameronCameron, Peter. Algún día este dolor te será útil. Barcelona: Libros del Asteroide, 2012

L’adolescència ha estat un tema d’inspiració molt freqüent per als escriptors al llarg de la història de la literatura. El difícil, i moltes vegades traumàtic, trànsit de la infància a l’edat adulta ha permès a molts autors tractar temes com la pèrdua de la innocència, el despertar sexual, el descobriment de les injustícies i la corrupció que dominen la societat… D’exemples n’hi ha molts; potser el més cèlebre sigui El guardià en el camp de sègol de J.D.Salinger. És en aquesta tradició on s’emmarca la cinquena novel·la de l’autor nord-americà Peter Cameron, un “escriptor d’escriptors”, un autor de minories que gràcies a aquesta novel·la ha aconseguit el seu èxit més gran fins ara entre el públic lector i entre la crítica.

Durant uns calorosos dies d’estiu seguim al seu protagonista, James Sveck, un noi de 18 anys que després d’una traumàtica experiència durant una visita escolar a la ciutat de Washington, es troba immers en un mar de dubtes de tota mena: socials, familiars, sentimentals… Extremadament culte per a la seva edat, no obstant això, James no vol anar a la universitat, decisió que provoca la incomprensió d’aquells que l’envolten, especialment la seva excèntrica mare amb qui xoca més d’una vegada. Desconnectat d’aquells que són de la seva edat, només troba consol per una banda en la seva àvia, una actriu retirada a qui James adora, i per l’altra, en els seus llibres, especialment les novel·les d’Anthony Trollope.

Peter Cameron
Foto de l'autor. Extreta del seu lloc web www.peter-cameron.com

Els seus pares estan divorciats i les relacions amb el pare tampoc no són molt fluïdes: aquest últim sembla únicament preocupat pel seu físic i per l’orientació sexual del seu fill. La convivència amb la seva germana tampoc no resulta gens fàcil. Per completar el desastre de la seva vida social, el que comença com una innocent broma al seu company de feina en una pàgina gai de contactes (en James treballa durant l’estiu a la galeria d’art de la seva mare) acaba en un fort desacord que contribuirà a que James rebi una lliçó de “realisme adult” i se n’adoni de les conseqüències que tots els actes poden tenir. Així, Este dolor te será útil es pot considerar una obra d’iniciació a l’edat adulta, de despertar de l’idealisme i la puresa a la crua realitat… 

Com tots els grans personatges de ficció, en James no deixa indiferent ningú: incomprès i inadaptat o repel·lent i altiu? El seu caràcter asocial el poden fer antipàtic, però la seva capacitat per a la ironia i la seva mirada incisiva a tot el que l’envolta acaben provocant molts cops somriures de complicitat. També entenem la seva angoixa per no acabar vivint una vida “hermèticament segellada”, sense contacte amb la d’altres persones.

A l’èxit de la novel·la, contribueixen l’agilitat de la narració i l’estil col·loquial amb què en James ens narra les seves vivències i sentiments, tot amb la gran Nova York com a escenari. Un altre dels punts forts de la novel·la són sens dubte els magnífics diàlegs, especialment els que intercanvia en James amb la seva mare i amb la seva psicòloga, alguns d’ells totalment hilarants. Aquest còctel d’elements van fer la novel·la molt atractiva per al cinema i el 2011 va ser finalment adaptada a la gran pantalla, tot i que no va tenir gaire fortuna. Aquí teniu el tràiler:


 

Compartició en facebook
Compartició en twitter
Compartició en whatsapp
Compartició en email
Compartició en print

3 comentaris a “Algún día este dolor te será útil”

  1. M’ho vaig passar pipa llegint-lo! amb fragments com: “La idea de ser bibliotecario me atraia mucho: trabajar en un sitio donde la gente tenía que susurrar y solo hablaba cuando era necesario. ¡Ojalá el mundo fueses así!” (pag 90) o “Me enfadó que mi propia madre se alegrara de mi infortunio. Sabía que ella probablemente creía que era bueno para mí, una de esas llamadas experiencias educativas. El problema es que nunca aprendo nada de las experiencias educativas. De hecho, me esfuerzo especialmente por no aprender de las experiencias educativas, signifiquen lo que signifiquen, porque no se me ocurre nada más espantoso que una persona de carácter formado por experiencias educativas” (pag 205)…boníssim, llegiu-lo!

  2. És la meva lectura actual i m’ho estic passant pipa!
    Un llibre realment bo, molt divertit i no sabia que s’havia fet la pel·li… La recercaré.

    Felicitats Jay!

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.