Berlin Calling: la pel·lícula de la generació del Tecno

Berlin calling - Hannes StöhrStöhr, Hannes. Berlin Calling
Madrid: Karma, 2010

La generació del tecno ja té una pel·lícula que captura la seva essència: Berlin Calling (2010). Aquesta és l’última pel·lícula del director alemany Hannes Stöhr, que completa la seva trilogia sobre Berlín juntament amb Berlin is in Germany (1999) i One day in Europe (2005).

Berlin Calling és una pel·lícula hipnòtica que s’endinsa en el món de l’electrònica underground de Berlín, la ciutat que defineix millor una certa manera d’entendre i viure la música electrònica.

El punt de partida és la història de Dj Ikarus, un dj que es troba en un moment d’auge professional: viatja pels clubs d’arreu món per actuar i està en plena producció del seu pròxim àlbum. És un dj més que reconegut a Berlín i ja comença a despuntar en l’àmbit internacional. Sempre viatja amb la seva xicota i mànager Mathilde que li dóna una estabilitat difícil d’assolir en aquests àmbits, on les drogues acompanyen tants cops la música que sona. Un dia, després d’una de les actuacions, Dj Ikarus acaba als serveis d’urgència d’un hospital psiquiàtric a causa d’un excés amb les drogues que li provoca un brot psicòtic. A partir d’aquí haurà d’encarar la seva addicció i les seves relacions amb els altres. Si en un primer moment no se sent identificat amb un malalt mental i rebutja tota relació amb els altres companys de la clínica, posteriorment veurà com realment haurà de fer alguna cosa per poder continuar amb la seva passió per crear música electrònica i sobreviure en els seus ambients.

Berlin Calling és una pel·lícula estètica i molt visceral que busca l’eufòria de l’espectador a partir de colors i sons, i no pas donar lliçons morals. El director s’atura molt més en les festes a les quals assisteix el protagonista que no pas en les conseqüències de les addiccions. Es limita a mostrar una realitat que existeix. Ens trobem amb una mirada llibertina sobre les drogues i una idea molt particular sobre la redempció.

Dj Ikarus

El film es va presentar al Festival de Locarno de l’any 2008 i ha tingut una gran repercussió en la carrera de Paul Kalkbrenner, el Dj que interpreta a Dj Ikarus a la pel·lícula. El director Hannes Stöhr va proposar-li fer la banda sonora i, en llegir el guió, Paul Kalkbrenner va oferir-se a protagonitzar el film. D’aquesta manera, s’aconsegueix que la seva música i el seu personatge es fusionin i creïn una atmosfera summament hipnòtica on podem veure el lligam real entre creador i obra d’art.

Res millor que acabar amb una mica de música. Us deixo amb magnífica sessió que Paul Kalkbrenner va efectuar a l’última edició del SONAR! La música berlinesa conquereix la pista del festival i per uns moments es transforma en Berlín. Gaudiu-la!

Comparteix

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.